Brief Debate – Περικοπές Μισθών: Να δοθούν πίσω ή όχι;  

Διάσταση απόψεων για τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων 

Το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επικαιρότητας κατά την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν βεβαίως αυτό που αφορά στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις αποκοπές κατά τα χρόνια της κρίσης, όταν η Πολιτεία αναζητούσε τρόπους συγκράτησης των δαπανών της και ήδη ευρισκόμενη στο κατώφλι της τρόικας. 

Στο διαχρονικό σίριαλ για τους από την μια «αργόσχολους και καλά αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους» και για τους από την άλλη «δημόσιους, οι οποίοι είναι οι μόνοι που πληρώνουν κανονικά φόρους και εισφορές και δεν είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τον τόπο», προστέθηκε άλλο ένα επεισόδιο, το οποίο μάλιστα πέραν της καθαρά πολιτικής διάστασης δημιουργεί νομικά δεδομένα και οικονομικό αντίκτυπο, το μέγεθος του οποίου θα ξεκαθαρίσει αναλόγως τελικής έκβασης της νομικής διαμάχης. 

Οι απόψεις πολιτικών κομμάτων, προσώπων και οργανώσεων (εργοδοτικών και συνδικαλιστικών) συνέθεσαν το σκηνικό με ένθεν κι ένθεν θέσεις, κατηγορίες και διαμετρικά αντίθετες ερμηνείες.

Η Brief μεταφέρει στο πεδίο του εβδομαδιαίου debate τις βασικές θέσεις των δύο πλευρών, όπως έχουν εκφραστεί κατά τις τελευταίες μέρες. 
 

γ

Τ.Π. & Λ.Κ.

Συντακτική Ομάδα Brief
 
227
Thumbnail

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα αυξάνουν τους ρυθμούς των εκποιήσεων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και κατοικιών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για έναρξη του Σχεδίου «Εστία». Πολλές εκποιήσεις πιθανότατα να προηγηθούν της ολοκλήρωσης του Σχεδίου που εκτιμάται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στο σύστημα για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και για τα οποία δεν εξευρέθηκε οποιαδήποτε άλλη λύση, και δεν θα ενταχθούν ούτε στο Σχέδιο, θα εκποιηθούν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2018, αναφέρουν ότι οι τράπεζες απέστειλαν 61 επιστολές ειδοποίησης στους ενυπόθηκους οφειλέτες, με τις οποίες τους ενημερώνουν για την πρόθεσή τους να διαθέσουν προς πώληση ακίνητα αξίας €30,2 εκατ., τα οποία είναι εξασφάλιση στα δάνεια που έχουν τους έχουν παραχωρηθεί. 

Η αξία των ακινήτων αυξάνεται, προφανώς λόγω αύξησης του αριθμού προς εκποίηση, καθώς το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο απεστάλησαν επιστολές για την εκποίηση 28 πρώτων κατοικιών αξίας €18,4 εκατ. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία τρία χρόνια
πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό 322 ακίνητα (από τα οποία δύο πρώτες κατοικίες, 14 ακίνητα απευθείας σε τρίτους και 282 αγοράστηκαν από τις ίδιες τις τράπεζες).

Στο μεταξύ, το Σχέδιο «Εστία» προχωρεί για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την τελευταία βδομάδα του Ιουνίου και αμέσως μετά θα υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών που συμμετέχουν σε αυτό. Με το ξεκαθάρισμα των δανειοληπτών που θα ενταχθούν σε αυτό, που ήδη είναι σε γνώση των τραπεζών, θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό και για τις κατοικίες οι οποίες είναι εκτός του Σχεδίου αλλά επιλέξιμες για εκποίηση.

ad1mobile

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Το νέο πλαίσιο
Πέρσι η Βουλή, έλυσε τα χέρια των τραπεζών και ψήφισε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, σύμφωνα με το οποίο:

  • Ο πλειστηριασμός πραγματοποιείται 145 ημέρες μετά την πρώτη ειδοποίηση Τύπου «Θ», η οποία αποστέλλεται στους δανειολήπτες όταν υπάρχουν καθυστερήσεις 120 ημερών στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Με την ειδοποίηση, η τράπεζα προειδοποιεί τον δανειολήπτη πως εάν δεν εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το χρέος του, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία εκποίησης του ενυπόθηκου ακινήτου.
  • Στις 150 ημέρες παρουσίασης καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση του ενυπόθηκου δανείου, δηλαδή 30 μέρες μετά την αποστολή της επιστολής Τύπου «Θ», η τράπεζα αποστέλλει στον δανειολήπτη επιστολή Τύπου «Ι», με την οποία τον καλεί να εξοφλήσει ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό συν τους τόκους και άλλα έξοδα.
  • Στις 180 ημέρες, η τράπεζα αποστέλλει νέα επιστολή Τύπου «ΙΑ» αυτήν τη φορά, με την οποία τον ενημερώνει ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα πωληθεί σε πλειστηριασμό, με τον δανειολήπτη να έχει δικαίωμα εντός 30 ημερών να ασκήσει έφεση.
  • Στις 190 ημέρες η τράπεζα ενημερώνει τον δανειολήπτη ότι θα διορίσει εκτιμητή, καλώντας τον να πράξει το ίδιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν ο δανειολήπτης δεν διορίσει δικό του εκτιμητή, η τράπεζα έχει δικαίωμα να διορίσει και τους δύο εκτιμητές, οι οποίοι και θα υπολογίσουν την αξία του ακινήτου.
  • Στις 265 ημέρες παρουσίασης καθυστερήσεων στην αποπληρωμή των ενυπόθηκων δανείων πραγματοποιείται ο πρώτος πλειστηριασμός με επιφυλασσόμενη τιμή όχι μικρότερη του 80% της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Αν ο πλειστηριασμός δεν καταλήξει σε πώληση, κατά τους πρώτους τρεις μήνες, η τράπεζα έχει δικαίωμα να πωλήσει το ακίνητο είτε σε πλειστηριασμό είτε απευθείας, σε τιμή όχι μικρότερη του 80% της αξίας του. Στη συνέχεια, κατά τους επόμενους τρεις μήνες έχει δικαίωμα να πωλήσει το ακίνητο με επιφυλασσόμενη τιμή στο 50% της πραγματικής αξίας του και μετά χωρίς καμία επιφυλασσόμενη τιμή.
article 1