Brief Debate: Πόσο σημαντική είναι η «επανεκλογή» Ακιντζί;

Μία βδομάδα πριν τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα και ο προεκλογικός αγώνας στην κατεχόμενη Κύπρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ταυτόχρονα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένει με αδημονία το αποτέλεσμα των «εκλογών» και η ε/κ κοινότητα, καθώς το μέλλον του εδώ και χρόνια παγωμένου Κυπριακού καθορίζεται και από τις πολιτικές εξελίξεις στα Κατεχόμενα. 

Ο Ακιντζί που αποτελεί κεντρικό πρόσωπο στο πολιτικό σκηνικό των Κατεχομένων επαναδιεκδικεί την «προεδρία» στο ψευδοκράτος, έχοντας στην προεδρική του θητεία ίσως τις πιο θερμές εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το 2004 και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για επίλυση του προβλήματος. 

Είναι και αξιολογείται ως τέτοιος, μετριοπαθής πολιτικός με ξεκάθαρο προσανατολισμό προς επίλυση του Κυπριακού. Υπενθυμίζεται ότι αν και το πολιτικό σύστημα στα Κατεχόμενα λειτουργεί με το μοντέλο της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ο εκάστοτε «πρόεδρος» είναι ταυτόχρονα και ο εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σημειώνεται ακόμη, ότι οι εκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δύο γύρων, αφού απαιτείται το ελάχιστο του 50% και μίας ψήφου για ανάδειξη «προέδρου». Ο βασικός αντίπαλος του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος εξελέγη «πρόεδρος» το 2015 είναι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των Κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ. Την ίδια ώρα στις λεγόμενες εκλογές κατέρχεται και ο ηγέτης του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν. Το βασικό σενάριο υπαγορεύει πως εάν στον δεύτερο γύρο Ακιντζί αντιμετωπίσει τον Τατάρ επανεκλέγεται, ενώ τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα εάν αντίπαλός του θα είναι ο Ερχιουρμάν. 

Η Brief καταγράφει τα ένθεν κι ένθεν επιχειρήματα, απόψεις και προσεγγίσεις επί του θέματος των λεγόμενων εκλογών στα Κατεχόμενα και κυρίως για το κατά πόσο η πιθανή επανεκλογή Ακιντζί μπορεί όντως να ωθήσει μια νέα προσπάθεια ή εάν τελικώς η Τουρκία είναι που κάνει κουμάντο, οπότε το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα έχει ουσιαστική σημασία. 

Τ.Π. & Λ.Κ.

Συντακτική Ομάδα Brief