Δάνεια προς Επιχειρήσεις: Όροι, Κριτήρια, Προϋποθέσεις

Ποιοι θα δικαιούνται να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες με κρατικές εγγυήσεις – Αναλυτικά οι πρόνοιες της νομοθεσίας

Υπό συγκεκριμένους όρους, κριτήρια και προϋποθέσεις θα γίνεται η παραχώρηση νέων δανείων προς επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους με κρατικές εγγυήσεις, τα οποία εξήγγειλαν την Πέμπτη (26/3) ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Προκειμένου, πάντως, να ανοίξει ο δρόμος για παραχώρηση των εν λόγω δανείων το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο απέστειλε στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση κατά την σημερινή (27/3) Ολομέλεια του Σώματος.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πακέτα στήριξης: Τι ψηφίζεται – 10 σημεία που πρέπει να γνωρίζετε <<<

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων συνολικού ποσού μέχρι 2.000.000 σε αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα, τα οποία έχουν συσταθεί στη Δημοκρατία και έλαβαν άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα (ΑΠΙ), συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών ξένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων καθώς και όπου η Κεντρική Τράπεζα ενεργεί ως αρμόδια αρχή κράτους-μέλους υποδοχής για υποκαταστήματα Πιστωτικών Ιδρυμάτων που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας σε άλλα κράτη-μέλη με σκοπό:

(α) την παραχώρηση νέων δανείων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και 

(β) την επιδότηση μέρους του επιτοκίου εξυπηρετούμενων υφιστάμενων δανείων φυσικών προσώπων, Αυτοτελώς Εργαζομένων και Επιχειρήσεων,

σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής που θα συσταθεί (περαιτέρω λεπτομέρειες πιο κάτω) για το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της πανδημίας του ιού COVID-19.

>>> Διαβάστε ακόμη: ΟΕΒ, ΣΕΚ & ΠΕΟ - Τι λένε για τα μέτρα στήριξης <<<

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι κυβερνητικές εγγυήσεις παραχωρούνται για την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία κατά ισόποσο ποσό που δεν θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε εξυπηρετούμενων είτε μη εξυπηρετούμενων είτε κατά την αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστωτικών διευκολύνσεων οποιουδήποτε Πιστωτικού Ιδρύματος, εξαιρουμένων τοκοχρεολυσίων υφιστάμενων δανείων τα οποία είναι μέρος του υφιστάμενου προγράμματος αποπληρωμής.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το συνολικό ποσό των κρατικών εγγυήσεων θα είναι της τάξεως των 2 δις ευρώ, εκ των οποίων ποσό 1,75 δις ευρώ για έκδοση νέων δανείων προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους και 250 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση μέρους του επιτοκίου εξυπηρετούμενων δανείων σε φυσικά πρόσωπα, αυτοτελώς εργαζόμενους και επιχειρήσεις στην βάση κριτηρίων που θα καθορίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Οι κρατικές εγγυήσεις θα παραχωρούνται για περίοδο όχι λιγότερη από 3 μήνες και όχι περισσότερη από 6 χρόνια και θα καλύπτουν τις ζημιές που θα προκύψουν στα δάνεια που θα παραχωρηθούν με καθορισμένο ανώτατο όριο κάλυψης ζημιών 70% για τη Δημοκρατία και 30% για τα Πιστωτικά Ιδρύματα για νέα εξασφαλισμένα και μη εξασφαλισμένα δάνεια. Νοείται ότι ο Υπουργός Οικονομικών δύναται με Διάταγμα να αναθεωρεί τα εν λόγω όρια αναλόγως των επικρατουσών συνθηκών.

Ως εξασφάλιση, πάντως, θα θεωρείται η υποθηκευμένη ακίνητη ιδιοκτησία ή άλλα αποδεκτά περιουσιακά στοιχεία και θα δύναται να γίνεται αποδεκτή και δεύτερη υποθήκη στην έκταση που αυτή καλύπτει το δάνειο και η προγενέστερη υποθήκη είναι στο ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, ενώ οι προσωπικές εγγυήσεις δεν θεωρούνται ως εξασφάλιση στο δάνειο.

>>> Διαβάστε επίσης: Τρία τα μεγάλα θύματα μετά το τέλος της πανδημίας <<<

Οι δικαιούχοι και ποιες ανάγκες θα καλύπτουν τα δάνεια
Δικαιούχοι δανείων δύναται να είναι: Επιχειρήσεις καθώς και Αυτοτελώς Εργαζόμενοι οι οποίες δεν ήταν προβληματικοί/ές και δεν αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019, και δεν είχαν κατά την κριθείσα ημερομηνία καθυστερήσεις στην καταβολή οποιασδήποτε δόσης υφιστάμενου δανείου πάνω από 30 μέρες από την ημερομηνία που προνοείται από υφιστάμενες συμβατικές τους υποχρεώσεις αλλά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της επιδημίας του ιού COVID 19.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου τα Πιστωτικά Ιδρύματα δύνανται να παρέχουν δάνεια στους δικαιούχους που καθορίζονται πιο πάνω για κάλυψη των αναγκών ρευστότητας, κεφαλαίου κίνησης και επενδύσεων, ενώ η πρόσκληση προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα για παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων θα ισχύει για ένα μήνα από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών.

Οι κυβερνητικές εγγυήσεις θα παραχωρούνται προς όφελος των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και για την παραχώρησή τους θα συνάπτονται διμερείς συμβάσεις μεταξύ της Δημοκρατίας και του Πιστωτικού Ιδρύματος, στη λήξη των οποίων οι κυβερνητικές εγγυήσεις ακυρώνονται.

Επισημαίνεται πως, η παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων γίνεται έναντι καταβολής κατάλληλης προμήθειας από το Πιστωτικό Ίδρυμα, για λογαριασμό του οποίου παρέχεται η κυβερνητική εγγύηση, ενώ πέραν του καταβαλλόμενου τέλους εγγυήσεως, ουδεμία άλλη χρηματική ή άλλη συναλλαγή είναι επιτρεπτή επί των κυβερνητικών εγγυήσεων. 

Διευκρινίζεται, επίσης, πως το κριτήριο κατανομής των κυβερνητικών εγγυήσεων, για λογαριασμό των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, είναι η συμβολή τους στις συνολικές εγχώριες καταθέσεις, εξαιρουμένων των διατραπεζικών καταθέσεων, καθώς και η συμβολή τους στα συνολικά εγχώρια εξυπηρετούμενα δάνεια, εξαιρουμένων των διατραπεζικών δανείων, κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019.

Με το νομοσχέδιο, ακόμη, καθορίζεται πως το ανώτατο ύψος των κυβερνητικών εγγυήσεων, το οποίο μπορεί να παραχωρηθεί σε κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα δεν υπερβαίνει το 25% των συνολικών εγχώριων καταθέσεων, εξαιρουμένων των διατραπεζικών καταθέσεων, του Ιδρύματος κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύσταση Επιτροπής
Επιπρόσθετα θα συσταθεί Επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί και θα συντονίζει την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Διαταγμάτων του Υπουργού Οικονομικών, η οποία θα συγκροτείται από δύο λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών, με τον ένα εξ αυτών να εκτελεί χρέη Προέδρου, και δύο λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι ορίζονται από τον Υπουργό Οικονομικών μετά από σύσταση του Διοικητή της ΚΤ.

Τονίζεται πως, οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας δεν θίγονται από τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής που θα συσταθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως, με το Διάταγμα που θα εκδίδει ο Υπουργός Οικονομικών στην βάση της νέας νομοθεσίας και θα δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, θα καθορίζονται τα εξής: 

  • Η διαδικασία, 
  • Οι όροι παραχώρησης των κυβερνητικών εγγυήσεων, 
  • Το ύψος του καταβαλλόμενου τέλους εγγυήσεως, 
  • Οι ζημιές που καλύπτουν οι κυβερνητικές εγγυήσεις, 
  • Το ύψος των δανείων και των επιτοκίων σε Επιχειρήσεις και Αυτοτελώς Εργαζομένους, 
  • Τα κριτήρια των δικαιούχων των δανείων, 
  • Τα κριτήρια αναφορικά με τον τρόπο κατανομής των κυβερνητικών εγγυήσεων, 
  • Τα κριτήρια αναφορικά με την επιδότηση του επιτοκίου καθώς και 
  • Οι διευθετήσεις παρακολούθησης και συντονισμού για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης αρμόδιας Επιτροπής.

Επιβολή κυρώσεων
Επιπρόσθετα στην νομοθεσία προνοείται και η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Ειδικότερα, σε περίπτωση παράβασης από Πιστωτικό Ίδρυμα των προϋποθέσεων και όρων που διέπουν την παραχώρηση των κυβερνητικών εγγυήσεων βάσει του Νόμου και των εκάστοτε εκδιδόμενων Διαταγμάτων του Υπουργού Οικονομικών, ο Υπουργός δύναται να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο από χίλιες (€1.000) μέχρι πεντακόσιες χιλιάδες (€500.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Περαιτέρω αναφέρεται πως, σε περίπτωση που η παράβαση συνεχίζεται ο Υπουργός Οικονομικών έχει επιπρόσθετα την εξουσία να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, από εκατό μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης.

Σημειώνεται, πάντως, πως προτού επιβάλει διοικητικό πρόστιμο, ο Υπουργός ειδοποιεί το επηρεαζόμενο Πιστωτικό Ίδρυμα για την πρόθεσή του να επιβάλει το διοικητικό πρόστιμο, ενημερώνοντάς το για τους λόγους για τους οποίους προτίθεται να ενεργήσει τοιουτοτρόπως και παρέχοντας σε αυτό το δικαίωμα υποβολής παραστάσεων εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της ειδοποίησης.
 

Μάριος Αδάμου