Δεν αντέχει το δίκτυο της ΑΗΚ για να έχουμε όλοι φωτοβολταϊκά

Παναγιώτης Τσαγγάρης και Ανδρέας Παράσχος συζητούν για την ενεργειακή κρίση και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται

Οι πληθωριστικές πιέσεις, τα επιτόκια αλλά και η ενεργειακή κρίση ήταν ένα από τα θέματα που σχολιάστηκε και συζητήθηκε στην εκπομπή Snipers by Παρασκήνιο

Παράλληλα, σημείο συζήτησης αποτέλεσε το δίκτυο της ΑΗΚ και οι δυνατότητες του για κάλυψη της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως και το κατά πόσον η ΑΗΚ ως ένας οργανισμός κοινής ωφελείας θα πρέπει να καταγράφει κέρδη.

Αρχικά ο Παναγιώτης Τσαγγάρης (Δ/τ Ειδήσεων Digital Tree) σχολιάζοντας τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία αναφέρθηκε και στην Ευρώπη η οποία όπως σημείωσε «πληρώνει τη νύφη» σε οικονομική μορφή. 

Απαντώντας στο πιο πάνω ο εκ των συντελεστών της εκπομπής δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος, σημείωσε ότι όταν θα έρθει ο χειμώνας και το κρύο και όταν ο Πούτιν διακόψει την παροχή του Φυσικού Αερίου, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ σκληρά. Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Τσαγγάρης σχολίασε την εισήγηση για συσκότιση στην Ευρώπη, δηλαδή κατά τις βραδινές ώρες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις να μην υπάρχει φωτισμός στους δρόμους, ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια.  

Η οικονομική αναστάτωση και τα επιτόκια 

Ο Παναγιώτης Τσαγγάρης σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση αναφέρθηκε στην οικονομική αναστάτωση και την οικονομική κρίση η οποία αναπόφευκτα έφερε και πληθωριστικές πιέσεις. 

«Βλέπουμε τα επιτόκια να ανεβαίνουν, σε μια προσπάθεια να ακριβύνει το χρήμα για να περιοριστεί ο πληθωρισμός» σημείωσε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών στο Business Hour by Brief στην οποία αν και σημείωσε πως η Κύπρος φαίνεται να αντέχει για τον χειμώνα, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του ως προς την πορεία της οικονομίας. 

Δεν αντέχει ενέργεια από ΑΠΕ η ΑΗΚ 

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος τόνισε πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα οικονομικά της κάθε οικογένειας. 

«Όταν σου έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος και είναι ο διπλάσιος από τον περσινό, σημαίνει ότι στον προϋπολογισμό του σπιτιού κάτι θα κόψεις για να πληρώσεις το ρεύμα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τις τιμές ενέργειας και τις ΑΠΕ στην Κύπρο ο Ανδρέας Παράσχος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Τσαρλς Έλληνα που έκαναν αναφορά για πεπαλαιωμένο σύστημα της ΑΗΚ το οποίο δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 20% ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

«Πρέπει η ΑΗΚ να αλλάξει όλο το δίκτυο και μιλούμε για δισεκατομμύρια ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ακολούθως και σχετικά με το πιο πάνω ο Παναγιώτης Τσαγγάρης έθεσε το ερώτημα σχετικά με το κατά πόσον θα έπρεπε η ΑΗΚ – ως ένας οργανισμός κοινής ωφελείας - να πρέπει να βγάζει κέρδος. 

«Τι χρειάζεσαι το κέρδος. Για να έχεις εξοχικές κατοικίες για να πηγαίνουν οι υπάλληλοι σου; Για να κάνεις επενδύσεις στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων σου; Ή μήπως αυτό το κέρδος θα έπρεπε να ήταν περισσότερο ελεγχόμενο και να επανεπενδύεται στην αναβάθμιση του δικτύου;», διερωτήθηκε.  

 
2129