Δεν έπεισαν τους επιχειρηματίες οι 3 στο οικονομικό debate

Οι Α. Νεοφύτου, Α. Μαυρογιάννη, Ν. Χριστοδουλίδη δεν ήταν συγκεκριμένοι και δεν έπεισαν τους επιχειρηματίες

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς κύκλους και μη συγκέντρωσε το οικονομικό debate των 3 κυριότερων υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ στη Λευκωσία το απόγευμα της Τρίτης (18/10). 

Πάντως, όσοι περίμεναν πως στο debate θα ακούγονταν συγκεκριμένες προτάσεις και λεπτομέρειες για τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης της νέας κυβέρνησης φαίνεται πως έφυγαν απογοητευμένοι, καθώς οι 3 υποψήφιοι, τόσο κατά τις εναρκτήριες τους ομιλίες, όσο και κατά την διάρκεια της συζήτησης αρκέστηκαν σε γενικολογίες – με εξαίρεση κάποια σημεία – τα οποία δεν φαίνεται να άφησαν ευχαριστημένους κάποιους επιχειρηματίες και άλλους παρευρισκόμενους. 

Συγκεκριμένα, αν και οι 3 υποψήφιοι κατά τις εναρκτήριες τους ομιλίες αναφέρθηκαν στο όραμα τους για την οικονομία και το επιχειρείν, αλλά και στο ότι αναγνωρίζουν τους μεγάλους κινδύνους για τους επιχειρηματίες εντούτοις δεν εισήλθαν σε λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας απλά τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και του ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και στα ήδη γνωστά προβλήματα που βρίσκουν μπροστά τους οι επιχειρηματίες όπως η γραφειοκρατία, το κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός. 

Σε παρόμοιο κλίμα συνεχίστηκε και η συζήτηση όπου οι υποψήφιοι απάντησαν σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου και Πρόεδρου του ΚΥΠΕ, Ιωσήφ Ιωσήφ που συντόνιζε τη συζήτηση, αλλά και σε ερωτήματα επιχειρηματιών που είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν στους 3 υποψήφιους.

Οι απαντήσεις τους δεν έδωσαν ξεκάθαρη εικόνα για 3 οράματα που να μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα δεν προχώρησαν σε ειδικές αναφορές ως προς τους αριθμούς οικονομικής ανάπτυξης που θέλουν να φτάσει η κυπριακή οικονομία, παρά μόνο σε νούμερα προηγούμενων ετών.   

Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις, επιχειρηματίας και παρευρισκόμενος ειδικός σε θέματα οικονομίας κατά τις ερωτήσεις / παρεμβάσεις τους ζήτησαν από τους υποψήφιους να δώσουν απτά παραδείγματα για τον τρόπο που θα χειριστούν τόσο το ενεργειακό κόστος, όσο και την μετάβαση σε ΑΠΕ, αλλά και για το όραμα τους για την οικονομία. 

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν 3 οράματα για να συγκρίνω», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο παρευρισκόμενου προς τους υποψήφιους. 

Όπως εξάγεται από όλα όσα λέχθηκαν κατά τη διάρκεια του debate οι υποψήφιοι απλά επανέλαβαν όλα όσα ήδη γνωρίζουν και «καίνε» τους επιχειρηματίες, αναφέροντας ναι μεν κάποιες λύσεις αλλά με γενικότητες και χωρίς ουσιαστικά παραδείγματα για τον τρόπο που θα επιλυθούν αυτά τα ζητήματα. 

Πάντως, η οικονομία και ο τρόπος που ο επόμενος Πρόεδρος θα χειριστεί τα προβλήματα και τις νέες προκλήσεις ενός άσχημου οικονομικού έτους – όπως εκτιμούν αρκετοί ειδικοί – βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα τόσο των επιχειρηματιών, όσο και της κοινωνίας, καθώς πρόσφατα παραδείγματα από το εξωτερικό (βλ. Λιζ Τρας) έδειξαν πως η απειρία σε τέτοια ζητήματα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα, βυθίζοντας την οικονομία και επιχειρήσεις. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις οι υποψήφιοι να είναι ξεκάθαροι στις θέσεις τους, με παραδείγματα και τρόπους αντιμετώπισης της νέας οικονομικής κρίσης που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, πείθοντας πως με τη δική τους διακυβέρνηση θα μετριαστούν οι επιπτώσεις. Κάτι που ωστόσο στην προκειμένη δεν φαίνεται – τουλάχιστον όχι στον βαθμό που έπρεπε - να κατάφεραν οι υποψήφιοι. 

Τι ξεχώρισε 

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί πως σε κάποιο σημείο της συζήτησης και μετά από ερώτημα επιχειρηματία για το κατά πόσον μπορεί να τους εμπιστευθεί επειδή ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και δεν γνωρίζουν τον ιδιωτικό τομέα, τόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπεραμύνθηκαν τους προηγούμενου «στάτους» τους ως «δημόσιοι υπάλληλοι», με τον κ. Μαυρογιάννη να σημειώνει πως μπήκε για πρώτη φορά στο Δημόσιο στα 31 του χρόνια και πριν δούλευε στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως θα πρέπει να τον εμπιστευθούν επειδή άφησε το «comfort zone» του δημοσίου υπαλλήλου, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως σε περίπτωση που δεν εκλεγεί τότε θα είναι και ο ίδιος στον ιδιωτικό τομέα. 

Σε άλλο σημείο της συζήτησης είχαμε και την σύγκλιση απόψεων μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφορικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία, με τον δεύτερο να χαιρετίζει την απόφαση του ΠτΔ για εισήγηση του στο Υπουργικό για αποφυγή μέτρων πριν τις εκλογές που θα μπορούν να επιφέρουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Μάλιστα, ο κ. Νεοφύτου και αναφερόμενος στο ζήτημα σημείωσε πως όποια μέτρα χρειαστούν να ληφθούν θα πρέπει να είναι στοχευμένα και μικρής διάρκειας, εξηγώντας πως θα πρέπει να διατηρηθούν οι θετικές αξιολογήσεις ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί η Κύπρος να μπορεί να δανειστεί. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η απάντηση Ανδρέα Μαυρογιάννη στο κατά πόσον θα ακολουθήσει τις κοινωνικές παροχές που θέλει το ΑΚΕΛ, αφού κατέρχεται ως υποψήφιος με την υποστήριξη του κόμματος. Ο ίδιος απάντησε πως «δεν είμαι εδώ για να εφαρμόσω τις συνταγές του ΑΚΕΛ», 

Αίσθηση προκάλεσε και η απάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος απαντώντας σχετικά με το γιατί δεν έγιναν κάποιες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις την τελευταία δεκαετία που ήταν κυβερνών κόμμα ο ΔΗΣΥ, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «10 χρόνια ήμουν συνοδηγός. Όταν ο οδηγός έκανε σωστά έπαιρνε χειροκροτήματα. Όταν γίνονταν λάθη “τα άκουγε” ο συνοδηγός». 

Δείτε το βίντεο από το debate με ολόκληρη τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των 3 υποψηφίων: 
 

Χαράλαμπος Ζάκος