Διαβατήρια: Ο φόβος φέρνει κόλαση! Έρχονται αλλαγές

Το πάθημα έγινε μάθημα / Εξετάζονται δύο ν/σ και ένα σετ κανονισμών «για να μην πάθουμε τα ίδια»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

«Εκτάκτως» συνεδριάζει σήμερα 24/7 η Επιτροπή Εσωτερικών για τις τροποποιήσεις στα δύο νομοσχέδια και τους κανονισμούς που πρότεινε το Υπουργείο Εσωτερικών, με στόχο την ενίσχυση της φερεγγυότητας του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, το οποίο έχει επικριθεί στο παρελθόν τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής, παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής τις κυριότερες αλλαγές που θα επέλθουν στις διαδικασίες πολιτογράφησης ξένων επενδυτών μέσω των κανονισμών και των δύο σχετικών νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί.

>>> Διαβάστε επίσης: Πως μπορείτε με €1 να κερδίσετε €20.000 - (ΦΩΤΟ) <<<

Η Brief επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, η οποία μας ανέφερε πως, έρχονται κανονισμοί, κάτι που έχει ζητήσει η Βουλή και το οποίο ρυθμίζει όλη τη διαδικασία της πολιτογράφησης, όπως τα κριτήρια, τα ποσά, τους δικαιούχους και μη, αλλά και τη διαδικασία αποστέρησης, που ήταν και το θέμα που προέκυψε πριν μερικούς μήνες.

«Τα νομοσχέδια έχουν ήδη συζητηθεί και σήμερα (24/7) ολοκληρώνονται οι κανονισμοί», τόνισε η κ. Μαύρου.

«Το πιο σημαντικό ζήτημα », επεσήμανε στην Brief, « είναι προς ποια κατεύθυνση και τομείς της οικονομίας θα διοχετευτούν οι επενδύσεις».

«Υπάρχουν απόψεις για παράδειγμα σε ποιους τομείς της οικονομίας προσανατολίζονται οι επενδύσεις για να μην είναι μόνο στην αγορά ακινήτων», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι, υπάρχουν και απόψεις που έχουν να κάνουν με το ποίοι άλλοι δικαιούνται μαζί με τον επενδυτή υπηκοότητα, όπως δηλαδή η οικογένεια του, αλλά και η διαδικασία αποστέρησης κατά τον ίδιο τροπο για τον επενδυτή και την οικογένεια του, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Οι άλλοι τομείς που θα μπορεί να επενδύσει κάποιος
Επιπλέον η Brief ήρθε σε επαφή με αρμόδιο άτομο του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να πληροφορηθούμε για τους άλλους τομείς στους οποίους δύναται να διοχετεύουν τις επενδύσεις τους, οι ενδιαφερόμενοι αιτητές Κυπριακής Υπηκοότητας.

Κληθείς να απαντήσει ποιοι είναι αυτοί οι τομείς που θα συζητηθούν σήμερα, μας απάντησε πως για παράδειγμα θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις :
1/ Σε εταιρείες καινοτομίας
2/ Για διεξαγωγή ερευνών
3/ Σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες
4/ Σε μετοχές κυπριακών εταιρειών


«Φεύγουμε πλεόν από την στεγνή επένδυση στα ακίνητα», σημείωσε.

>>>Διαβάστε ακόμη: Που εισηγείται το Υπ. Γεωργίας να πάνε τα εργαστάσια ασφάλτου<<<

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση τα ακόλουθα:
I. Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020
II. Οι περί Τιμητικής Πολιτογράφησης για Λόγους Δημοσίου Συμφέροντος και Πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επιχειρηματιών ή Επενδυτών Κανονισμοί του 2020
III. Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Ρύθμισης των Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2020

Αναλυτικότερα τα Δύο νομοσχέδια και η δέσμη κανόνων σκοπό έχουν:
(α) να δοθεί εξουσιοδότηση, όπως εκδίδονται Κανονισμοί, οι οποίοι να καθορίζουν τα πρόσωπα, τα οποία επιτρέπεται να παρέχουν υπηρεσίες πολιτογράφησης, τις υποχρεώσεις τους, καθώς επίσης και τις κυρώσεις που δύνανται να επιβληθούν για παραβίαση των εν λόγω Κανονισμών,

(β) να ρυθμιστεί η χορήγηση πολιτογράφησης και στα μέλη της οικογένειας του αλλοδαπού επιχειρηματία ή επενδυτή, καθώς και πρόνοια ότι τυχόν αποστέρηση της ιδιότητας του πολίτη από τον αλλοδαπό, αποστερεί αυτόματα την εν λόγω ιδιότητα και από τα μέλη της οικογένειας του, και

(γ) να εγκαθιδρυθεί Ανεξάρτητη Επιτροπή για να συμβουλεύει το Υπουργικό Συμβούλιο σε θέματα αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη, και οι προϋποθέσεις για την εν λόγω αποστέρηση

Σημειώνεται πως το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 10.6.2020, ενέκρινε και τα τρία ανωτέρω νομοσχέδια.

Τι προβλέπουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις/κανονισμοί
Για να διασφαλιστεί ότι οι Κανονισμοί που θα διέπουν το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση σε μη Κύπριους επιχειρηματίες/ επενδυτές (Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα), κρίθηκε αναγκαία η εν λόγω τροποποίηση. 

Ταυτόχρονα μέσω των κανονισμών θα ρυθμίζουν επίσης θέματα που αφορούν στους παρόχους υπηρεσιών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα περιλαμβανόμενων των υποχρεώσεων των καθώς και τυχόν κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων.

Επίσης, το νομοσχέδιο στοχεύει στη ρύθμιση των διατάξεων που αφορούν στην αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας από πρόσωπα που την έλαβαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. 

>>>Διαβάστε ακόμη: Σύγχυση με το «φιλέτο» στο Ζύγι - Τι γίνεται στο πρώην στρατόπεδο
 

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα «επιστρέφουν» το διαβατήριο τους
Αξίζει να αναφερθεί ότι, επεκτείνονται οι προϋποθέσεις αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας, καθώς εισάγεται η δυνατότητα αποστέρησης για τις περιπτώσεις που πολιτογραφημένο πρόσωπο εντός 10 ετών από την ημερομηνία πολιτογράφησης παρουσιάζει ένα από τα ακόλουθα: 

(α) καταδικάστηκε στη Δημοκρατία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα σε φυλάκιση για σοβαρό
ποινικό αδίκημα το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης 5 ετών, 

(β) καταζητείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τη EUROPOL ή σε διεθνές επίπεδο από την INTERPOL για σοβαρό ποινικό αδίκημα, 

(γ) δεν συμμορφώνεται διαρκώς με τα κριτήρια και επιπρόσθετες προϋποθέσεις που προνοούνται στους περί Τιμητικής Πολιτογράφησης για λόγους δημοσίου συμφέροντος και πολιτογράφησης Αλλοδαπών Επενδυτών Κανονισμούς του 2020, 

(δ) του έχει επιβληθεί καθεστώς κυρώσεων. 

Στενεύουν τα περιθώρια
Επιπλέον, η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών Ελένη Μαύρου, ανέφερε στην Brief πως η επιτροπή εσωτερικών αφού συζητήσει σήμερα τις τροποποιήσεις, τη Δευτέρα,αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τυχόν τροπολογίες που ενδεχομένως να καταθέσουν τα κόμματα και την ερχόμενη Παρασκευή 31 Ιουλίου η Ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει/καταψηφίσει τις προτάσεις, διότι όπως χαρακτηριστικά είπε, «στενεύουν τα περιθώρια».
 

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
 
2129