Διακοπές στις χώρες τους επιλέγουν οι Ευρωπαίοι

Τι καταδεικνύει έρευνα για το καλοκαίρι- Ποια τα κριτήρια επιλογής προορισμού- Δεν επιλέγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ

Η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία φαίνεται ότι θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουριστική δραστηριότητα στη μετά πανδημίας εποχή και συγκεκριμένα το φετινό καλοκαίρι αφού ούτε λίγο ούτε πολύ οι περισσότεροι τουρίστες θα επιλέξουν να παραμείνουν στις χώρες τους προκειμένου να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
 

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Ευρώπης φαίνεται ότι ανέβαλαν τα ταξίδια τους για τη φετινή χρονιά μειώνοντας την δαπάνη για διακοπές και ταξίδια με μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλα καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες. Το ποσοστό κυμαίνεται από 37% στο Βέλγιο έως 61% στην Κίνα. Παράλληλα, τα ποσοστά ανέρχονται σε 40% των Γερμανών, 44% των Άγγλων, 47% των Αμερικανών, 41% των Γάλλων και 50% των Ιταλών.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<      

Διακοπές στις χώρες τους

Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες θα πραγματοποιήσει είτε διακοπές στη χώρα του (27% έως 55%)
είτε στην περιοχή του (staycations) (11% έως 40%), ενώ εξίσου μεγάλο είναι το μερίδιο αυτών που δεν σκοπεύουν να κάνουν διακοπές (από 23% έως 41%).

Αναλυτικότερα, στη Γερμανία το 38% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 16% στην περιοχή του, το 25% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 32% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Στο Ην. Βασίλειο 41% θα κάνει διακοπές στη χώρα του και 16% στην περιοχή του, 25% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και 29% δεν θα κάνει διακοπές. Ανάλογη εικόνα και στη Γαλλία, με βασική διαφοροποίηση ότι το ποσοστό αυτών που θα κάνουν διακοπές σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μειώνεται στο 17%.

Στην Ιταλία το 47% δηλώνει ότι θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 20% στην περιοχή του, μόλις το 13% σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 26% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές. Στις ΗΠΑ, τέλος, το 46% θα κάνει διακοπές στη χώρα του και το 20% στην περιοχή του, μόλις το 11% σε άλλη χώρα εκτός της αμερικανικής ηπείρου ενώ 1 στους 3 (33%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές.

Πάνω από το 50% των Πολωνών και των Ισπανών απαντούν ότι θα πάνε διακοπές στη χώρα τους με τα ποσοστά στην κατηγορία διακοπές στην περιοχή μου να ανέρχονται στο 22% και 21% αντίστοιχα. Παρόμοια εικόνα και για τη Ρουμανία με 49% μένω στη χώρα μου και 18% μένω στην περιοχή μου.

Διακοπές εκτός 

Στις ευρωπαϊκές αγορές, διακοπές short haul -δηλαδή σε ευρωπαϊκούς προορισμούς εκτός της χώρας τους- επιλέγει το 29% των Βέλγων και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και οι Ιρλανδοί με 25%. Έπονται οι Γάλλοι με 17%, οι Ρουμάνοι με 14% και οι Ιταλοί και οι Πολωνοί με 13% αντίστοιχα. Τέλος, μόνο το 12% των Ισπανών επιλέγουν διακοπές στην Ευρώπη. 

Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια
 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, μετά τον κορωνοϊό έχουν αλλάξει και τα κριτήρια επιλογής χώρας προορισμού για διακοπές αφού οι κύριοι παράγοντες στην επιλογή προορισμού διακοπών είναι η «Αίσθηση Ασφάλειας» και η «Χαλάρωση» για την πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το υψηλότερο ποσοστό ως προς την «Αίσθηση Ασφάλειας» κατέχει η Ιρλανδία με 61% και ακολουθούν με 53% το Ην. Βασίλειο, η Ρουμανία και η Πολωνία. Πολύ κοντά βρίσκεται η Ιταλία με 52% και λίγο χαμηλότερα η Ισπανία με 49%.

Ακολουθούν με 45% το Βέλγιο και η Γαλλία έχοντας όμως σαν δεύτερο κύριο παράγοντα επιλογής την «Τιμή» με 36% και 38% αντίστοιχα.

Εξαίρεση αποτελεί η Γερμανία, όπου ο πιο σημαντικός παράγοντας διακοπών αναδεικνύεται η «Χαλάρωση» με 51% ενώ ακολουθεί η «Αίσθηση Ασφάλειας» με 44% και η τιμή με 30%.

Αντρέας Πολυκάρπου
 
2173