Δήμοι και Συμβ. Αποχετεύσεων: Ιεραρχήστε προτεραιότητες με σύνεση

•    Τι απαιτεί το Υπουργείο Οικονομικών από τους Δήμους και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων
•    Ζητούνται ρεαλιστικές εκτιμήσεις εσόδων λόγω της πανδημίας

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου

Σύνεση, ορθολογισμό και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων πολιτικής ζητά το Υπουργείο Οικονομικών από τους Δήμους και τα Συμβούλια Αποχετεύσεων για το 2022. Ακόμη, ζητά όπως οι δαπάνες παραμείνουν εντός των οικονομικών δυνατοτήτων των οργανισμών.

Οι οδηγίες που δίνονται από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού είναι σαφείς: Oι Δήμοι θα πρέπει να ετοιμάσουν προϋπολογισμούς με τριετή ορίζοντα λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της κρατικής χορηγίας, το οποίο για την τριετία 2022 – 2024 παραμένει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. 

Μια σημαντική πτυχή που αγγίζουν οι παραινέσεις της Διευθύντριας Προϋπολογισμού Μελίνας Κατσουνωτού είναι η αβεβαιότητα σε σχέση με την πανδημία, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά των Δήμων. Γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και η δυνατότητα εισπραξιμότητας των εσόδων. «Η ταμειακή ροή θα πρέπει να παρουσιάζει θετικό ή μηδενικό υπόλοιπο για εξασφάλιση της βραχυχρόνιας ρευστότητας, δηλαδή ο Δήμος να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του συμπεριλαμβανομένων και των αποπληρωμών των δανείων του» επισημαίνει η Διευθύντρια Προϋπολογισμού.

Αξιολόγηση έργων
Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε επιστολή της:

Oι εκτιμήσεις για τα έσοδα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές για την πορεία της οικονομίας καθώς και την εισπρακτική δυνατότητα του Δήμου.

  • Να γίνεται αξιολόγηση για τα νέα έργα με την οποία να διαφαίνεται ότι το έργο είναι οικονομικά προσιτό και οικονομικά βιώσιμο, έχει υψηλή προστιθέμενη αξία και συνάδει με τις προτεραιότητες πολιτικής του Δήμου και κατ’ επέκταση με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική.

  • Να περιλαμβάνονται μόνο τα έργα που είναι ώριμα και υπάρχουν τα ρευστά διαθέσιμα για την υλοποίησή τους εντός του ΜΔΠ 2022- 2024.

  • Να καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι δαπάνες για υπερωρίες να περιορίζονται στον ελάχιστο δυνατό βαθμό και το ύψος των πιστώσεων να μην ξεπερνά τα επίπεδα του προϋπολογισμού του 2021.

  • Να επανεξετάζονται ετήσια οι χορηγίες σε τρίτους και οι εισφορές σε άλλους οργανισμούς, σύμφωνα με τις οικονομικές ανάγκες των δικαιούχων και την οικονομική δυνατότητα του Δήμου.

  • Να αποφεύγεται η συσσώρευση αναλογιστικών ελλειμμάτων, και όπου υπάρχουν, επιβάλλεται η λήψη μέτρων για μείωσή τους.

  • Να γίνεται ανάλυση του ύψους των οφειλών προηγούμενων χρόνων και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους.


Ακόμη το Υπουργείο Οικονομικών καθιστά σαφές ότι δεν προτίθεται να παραχωρεί εγκρίσεις για μετατροπές παρατραβηγμάτων σε δάνεια για κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
 
Σε σχέση με τη μισθοδοσία του προσωπικού αναφέρεται πως «στο ύψος των απολαβών  να λογίζονται οι ετήσιες προσαυξήσεις με βάση την υφιστάμενη προσαύξηση που αναλογεί σε κάθε μισθολογική κλίμακα που είναι τοποθετημένο το προσωπικό και η αναπροσαρμογή του Δείκτη της ΑΤΑ».

Ο προϋπολογισμός για το 2022 των Δήμων και των Συμβουλίων Αποχετεύσεων θα πρέπει υποβληθεί στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2021. 

Πηγή του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στη Brief πως «οι προϋπολογισμοί των Δήμων θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ταμειακά διαθέσιμα και τη δυνατότητα εισπραξιμότητας των εσόδων.

Οι προϋπολογισμοί διέπονται από την αρχή του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, τα έσοδα από τη λειτουργία του Δήμου, συμπεριλαμβανομένης και της χορηγίας για να καλύπτουν τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες για τη λειτουργία του». 

 

Χρύσω Αντωνιάδου