Δήμοι & Κοινότητες: Μόνο 5 ενδιαφέρθηκαν να αναβαθμίσουν παραλίες

Το Σχέδιο για αναβάθμιση παραλιών, τα ποσά και τα επιλέξιμα έργα / Πότε θα ανοίξουν ξανά αιτήσεις

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Έκλεισαν την Παρασκευή (4/12) οι αιτήσεις για το Σχέδιο Επιχορήγησης του Υφυπουργείου Τουρισμού για ενθάρρυνση έργων ποιοτικής και αισθητικής αναβάθμισης παραλιών, το οποίο απευθυνόταν σε Δήμους και Κοινότητες, για έργα που εκτελέστηκαν ή θα εκτελεστούν μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως, το εν λόγω Σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και η περίοδος εφαρμογής του ήταν μικρής διάρκειας, αφού ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε, για φέτος, τουλάχιστον, στις 4 Δεκεμβρίου.

Όμως πόσο ενδιαφέρον υπήρξε από τους Δήμους και τις Κοινότητες στους οποίους και απευθυνόταν το σχέδιο; Πόσες αιτήσεις έγιναν συνολικά; Πότε αναμένεται να ξανανοίξουν οι αιτήσεις; Γενικότερα τι αναβαθμίσεις προωθούνται μέσω του σχεδίου και πόση είναι η χορηγία που δίνεται στους Δήμους/Κοινότητες; 

Για να απαντήσει στα πιο πάνω ερωτήματα, η Brief ήρθε σε επικοινωνία με το Υφυπουργείο Τουρισμού. 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ικανοποιητικό ή όχι το ενδιαφέρον από τους Δήμους; 
Μικρό, αλλά υπό τις περιστάσεις ικανοποιητικό, ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν οι Δήμοι, ανέφερε στην Brief ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υφυπουργείου Τουρισμού, Παντελής Ιωαννίδης αφού, όπως εξήγησε, δεν είχε δοθεί πολύς χρόνος για να μπορούν να γίνουν περισσότερες αιτήσεις. «Πήραμε λίγες αιτήσεις από τους Δήμους και Κοινότητες, οι οποίες είναι ικανοποιητικές υπό τις περιστάσεις, διότι υπήρχε λίγο περιθώριο για να κάνουν αίτηση. Υπήρξε μικρό ενδιαφέρον αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο», εξήγησε. 

Όπως διευκρίνισε, έγιναν τέσσερις με πέντε αιτήσεις για τις οποίες αναμένεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούν να δοθούν στην δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία. 

Αυτή την στιγμή εξετάζονται οι αιτήσεις, πρόσθεσε ο κ. Ιωαννίδης, για να διαφανεί αν εγκρίνονται. «Τώρα που έληξε η προθεσμία, μελετώνται οι αιτήσεις, εξετάζεται τι λέει ο κάθε δικαιούχος και τι ζητά και βλέπουμε πως εγκρίνεται με τους βασικούς όρους του σχεδίου έτσι όπως ανακοινώθηκε», εξήγησε.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υφ. Τουρισμού για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των χορηγιών, ο εξοπλισμός και τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και την 16η Δεκεμβρίου του 2020. 

Ο Εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Τουρισμού επεσήμανε, ακόμη, ότι το Σχέδιο δεν έχει τελειώσει, αφού θα συνεχίσει και για το 2021 και 2022, χρονιές κατά τις οποίες περισσότεροι Δήμοι και Κοινότητες θα μπορούν να συμμετέχουν. «Δεν δόθηκε πολύς χρόνος αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για κανένα  διότι το σχέδιο επεκτείνεται για ακόμα 2 χρόνια. Οπότε οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν και του χρόνου την αίτηση τους. Ο σκοπός του Υφυπουργείου είναι να βοηθήσουμε τους δήμους», δήλωσε. 

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις για το 2021, ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι, αυτό θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο ενώ το ίδιο ισχύει και για το 2022. 

Να σημειώσουμε πάντως ότι, για τις χορηγίες του 2021 και του 2022, ο εξοπλισμός και τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2021/2022 αντίστοιχα, και συνεπώς οι αιτήσεις αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν νωρίτερα από ό,τι φέτος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι αναβαθμίσεις που προνοεί το σχέδιο 
Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το Σχέδιο θα στηρίξει δαπάνες για τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρων παραλίας, οι οποίες να είναι καλής ποιότητας, ομοιόμορφες, από φυσικό υλικό (π.χ. ξύλο), με φυσικές αποχρώσεις που να συμβαδίζουν με τον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες σε χρώμα να είναι αντίθετες με εκείνο της θάλασσας, δαπάνες για κάδους καθαριότητας/ανακύκλωσης, δαπάνες για κατασκευή ή/και ανακαίνιση συγκροτήματος κοινόχρηστων χώρων υγιεινής, το οποίο θα χωροθετείται εκτός ζώνης προστασίας της παραλίας, όπως και δαπάνες για υποδομές φιλικές για ΑμεΑ. 

Πιο συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες κατηγορίες Έργων και Δαπανών που δύναται να χρηματοδοτηθούν μέσω του Σχεδίου είναι: 

1. Σχεδιασμός, κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων κατά προτίμηση από φυσικά υλικά, που να συνάδουν με το περιβάλλον, στις οποίες να περιλαμβάνεται Qr Code με χρήσιμες πληροφορίες για την παραλία, σε πέντε γλώσσες (EN,GR,RU,FR,DE). 

2. Κατασκευή ή/και ανακαίνιση συγκροτήματος κοινόχρηστων χώρων υγιεινής, το οποίο θα χωροθετείται εκτός ζώνης προστασίας της παραλίας. Οι νέοι κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής που θα κατασκευαστούν θα είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ και θα περιλαμβάνουν κατ’ ελάχιστον τα πιο κάτω: 

  • Χώρους υγιεινής ανδρών (αποχωρητήρια με ισάριθμους νιπτήρες). 
  • Χώρους υγιεινής γυναικών (αποχωρητήρια με ισάριθμους νιπτήρες). 
  • Χώρο υγιεινής κατάλληλα διαρρυθμισμένο, για χρήση από άτομα με αναπηρία ή/και μειωμένη κινητικότητα. 
  • Αποδυτήριο/α ανδρών. 
  • Αποδυτήριο/α γυναικών. 
  • Χώρο εξυπηρέτησης βρεφών (baby changing facilities). 
  • Μικρή αποθήκη καθαριστικών και αναλώσιμων. 
  • Εγκαταστάσεις για την εύρυθμη λειτουργία των υποδομών (υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αποχετευτικά). 
  • Βρύσες / Ντους εξωτερικού χώρου. 

Όλες οι υποδομές θα πρέπει να είναι ελαφριάς κατασκευής, με υλικά κατάλληλα και ανθεκτικά στις συνθήκες του θαλάσσιου περιβάλλοντος και φιλικά προς αυτό. Οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που προνοούνται από την εκάστοτε ισχύουσα Νομοθεσία και να έχουν εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες αρχές. 

3. Κάδοι καθαριότητας / ανακύκλωσης, ελάχιστης χωρητικότητας 80 λίτρων. 

4. Ομπρέλες παραλίας. Οι ομπρέλες πρέπει να είναι καλής ποιότητας, sun block, από φυσικό υλικό (ψάθα ή καλάμι) ή από ύφασμα μονόχρωμης ύφανσης, ομοιόμορφες, με φυσικές αποχρώσεις που να συμβαδίζουν με τον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες όμως να είναι αντίθετες με το χρώμα της θάλασσας. 

5. Ξαπλώστρες παραλίας. Οι ξαπλώστρες παραλίας πρέπει να είναι ομοιόμορφες, και από καλής ποιότητας υλικά, κατά προτίμηση από φυσικά υλικά πχ. ξύλο, ανθεκτικά στην έκθεση στον ήλιο και στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι οποίες όμως σε χρώμα να είναι αντίθετες με εκείνο της θάλασσας. 

6. Τραπεζάκια παραλίας με τασάκια ή/και θήκη για προσωπικά αντικείμενα. 

7. Υποδομές για ΑμεΑ 

  • Ράμπες για τις οποίες πρέπει να υποβάλλονται προδιαγραφές οι οποίες να τυγχάνουν της έγκρισης του Υφυπουργείου Τουρισμού. 
  • Πλαστικός ή ξύλινος διάδρομος για τον οποίο πρέπει να υποβάλλονται προδιαγραφές οι οποίες να τυγχάνουν της έγκρισης του Υφυπουργείου Τουρισμού. 
  • Αμφίβιο τροχοκάθισμα. 
  • Συστήματα αυτόνομης θαλάσσιας πρόσβασης. 
  • Στέγαστρα για τροχοκαθίσματα. 
  • Κουπαστές σε προσβάσεις στην παραλία. 
  • Πινακίδες για άτομα με περιορισμένη όραση (σε γραφή Braille). 
  • Προσθήκες σε υφιστάμενους χώρους υγιεινής για εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Το ύψος της χορηγίας 
Σύμφωνα, δε, με τις πρόνοιες του Σχεδίου, οι ενισχύσεις του παρόντος Σχεδίου χορηγούνται με βάση τον εκάστοτε εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Τουρισμού για τα έτη 2020, 2021, 2022. 

Για το έτος 2020 η ένταση της επιχορήγησης καθορίζεται μέχρι 75% της καθαρής προβλεπόμενης δαπάνης (χωρίς ΦΠΑ) για κάθε επιλέξιμο αντικείμενο / έργο υποδομής και με ανώτατο ποσό €100.000 ανά Τοπική Αρχή, ενώ για τα έτη 2021 και 2022 η ένταση της επιχορήγησης καθορίζεται μέχρι 75% της καθαρής προβλεπόμενης δαπάνης (χωρίς ΦΠΑ) για κάθε επιλέξιμο αντικείμενο / έργο υποδομής και με ανώτατο ποσό €20.000 ανά Τοπική Αρχή. 

Όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναλυτικά ΕΔΩ.

Κυπριάνα Σταύρου