Έδωσαν μεγάλη ώθηση στην αγορά οι εκπτώσεις-Έως 50% κάτω οι τιμές

Εξέπληξε θετικά η κίνηση στα καταστήματα – Μέχρι πότε θα διαρκέσουν και σε ποια προϊόντα - Τι να προσέξετε

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αγαπημένη περίοδος για πολλούς Κύπριους είναι η περίοδος των εκπτώσεων, στην οποία μπορούν να βρίσκουν σε χαμηλές τιμές πολλά είδη προϊόντων, με την τιμητική να έχουν κυρίως τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις του 2022 πάντως έχουν μόλις ξεκινήσει και ήδη κάνουν τις εκμεταλλαύτηκε αρκετός κόσμος. 

Μιλώντας στην Brief, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου, ανέφερε ότι το καλοκαιρινό ξεπούλημα έχει ήδη ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα.

>>> Διαβάστε επίσης: Σύνδεσμος Καταναλωτών: Συμβουλές για τις θερινές εκπτώσεις <<<

Όσο αφορά την διάρκεια των εκπτώσεων, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να την καθορίζει και άρα εξαρτάται από τον κάθε καταστηματάρχη, με την η συντριπτική πλειοψηφία όμως να επιλέγει τις 3 βδομάδες.

Μέχρι και 50% - Σε ποια προϊόντα

Οι εκπτώσεις φέτος φτάνουν μέχρι και το 50%, ανέφερε ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ, τονίζοντας όμως ότι κυρίως κυμαίνονται από 20% μέχρι και 40%. 

«Οι περισσότερες σημάνσεις λένε μέχρι και 50% έκπτωση αλλά το εύρος που κυμαίνονται κυρίως είναι από 20% μέχρι 40%. Οι εκπτώσεις των 50% αφορούν προϊόντα που είτε υπάρχουν λίγα τεμάχια είτε είναι παλαιού αποθέματος (stock)», εξήγησε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποια προϊόντα αφορούν κυρίως οι εκπτώσεις, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι αφορούν κυρίως τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, καθώς οι εκπτώσεις σε ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές παρουσιάζονται κυρίως στο Black Friday.

Ώθηση στην αγορά από τις εκπτώσεις παρά την ακρίβεια

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα αν έχει περιοριστεί η σημασία των εκπτώσεων ανά τα χρόνια, ο κ. Αντωνίου απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού μέχρι και φέτος, την χρονιά στην οποία η ακρίβεια μαστίζει, η επισκεψιμότητα σημείωσε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω των εκπτώσεων.

«Την περασμένη βδομάδα που ξεκίνησαν οι εκπτώσεις, και ιδιαίτερα το Σάββατο, ξεπέρασε κάθε προσδοκία η κίνηση που είδαμε στο λιανεμπόριο και κυρίως εμπορικά κέντρα» είπε ο κ. Αντωνίου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αυτή η αυξημένη επισκεψιμότητα και κίνηση στην αγορά εξέπληξε θετικά τους καταστηματάρχες, οι οποίοι κρατούσαν «μικρό καλάθι» λόγω της ακρίβειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ, θετικό παράγοντα και ώθηση στην αγορά έδωσε και η άρση περιορισμών σε γάμους και εκδηλώσεις.

«Πέρσι, αν και το λιανικό εμπόριο ήταν ανοικτό, υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού στους γάμους και στις εκδηλώσεις. Τώρα που δεν υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί και γίνονται κανονικά τέτοια events, επηρεάστηκε και το λιανεμπόριο θετικά», ανέφερε καταληκτικά.

Τι να προσέξετε στις εκπτώσεις

Συμβουλές προς τους καταναλωτές για το τι να προσέξουν κατά τις θερινές εκπτώσεις είχε δώσει με ανακοίνωση του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι καταναλωτές πριν από την αγορά πρέπει να κάνουν έρευνα για το προϊόν που τους ενδιαφέρει.

«Το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και χαμηλότερη τελική τιμή. Κριτήριο για την αγορά να είναι η τελική τιμή της αγοράς και όχι το ποσοστό έκπτωσης. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής είναι υποχρεωτική. Ο πωλητής όμως διατηρεί το δικαίωμα να αναγράφει μόνο το ποσοστό έκπτωσης, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητό και σαφές από τον απλό καταναλωτή», σημειώνεται.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ανέφερε επίσης ότι είναι δυνατό στα προϊόντα των εκπτώσεων να αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές.

«Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη θα έχουν το ίδιο ποσοστό έκπτωσης. Ενημερωθείτε για την πολιτική επιστροφών που εφαρμόζει η επιχείρηση. Ζητάτε απόδειξη αγοράς και φυλάξτε την, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών σημειώνει παράλληλα ότι σε περίπτωση που ο καταναλωτής αντιληφθεί ότι δυνατό να υπάρχουν παραπλανητικές πληροφορίες ή παραβάσεις της Νομοθεσίας για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή, μπορεί να αποταθεί στην Αρμόδια Αρχή που είναι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, τηλέφωνο 1429 ή στον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών στο 22516112.

Κυπριάνα Σταύρου