Έφτασε τα €26 δισ. το δημόσιο χρέος της Κύπρου - Να μας φοβίζει;

Πρέπει οι επενδυτές να φοβούνται την πολύ μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους του περασμένου έτους; Ανάλυση Α. Χριστοφίδη

Την αύξηση της αστάθειας των κρυπτονομισμάτων, για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουν οι αγορές μετοχών αυτή τη στιγμή, γιατί οι τράπεζες δεν επενδύουν σε κρυπτονομίσματα, ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές μετοχών αυτήν τη στιγμή, και οι ενδεχόμενοι φόβοι των επενδυτών από την πολύ μεγάλη αύξηση του δημόσιου χρέους του περασμένου έτους, ανέλυσε μεταξύ άλλων, ο οικονομολόγος Ανδρέας Χριστοφίδης, στην εκπομπή Business Hour By Brief.

 

Να σημειώσουμε πως ο κ. Χριστοφίδης αναλύει κάθε Τρίτη στο Business Hour By Brief τα νέα από τις παγκόσμιες αγορές. (Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τις προηγούμενες αναλύσεις του κ. Χριστοφίδη).

Αναφορικά με την αύξηση στο δημόσιο χρέος και κατά πόσον αυτή θα πρέπει να μας φοβίζει ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως έχουμε δει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Κύπρο, καθώς αυτό το ποσό έχει πλησιάσει τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ

Ωστόσο, όπως επεξηγεί ο κ. Χριστοφίδης, η αύξηση του δημοσίου χρέους ήρθε για να στηρίξει την οικονομία, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη της , νοουμένου όπως σημειώνει, ότι θα έρθει αυτή η ανάπτυξη της οικονομίας. 

Όπως σημειώνει ο κ. Χριστοφίδης η αύξηση δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά είναι κάτι που βοηθά να επιστρέψει η ανάπτυξη, όπως πριν την πανδημία. 

Διαβάστε αυτούσια όσα ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης και διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανάλυση του:  

"Σε αντίθεση με το τι είδαμε το 2008 με τα μέτρα λιτότητας, η πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις ειδικά και εδώ στην Ευρώπη, διότι η Αμερική πάντα είχε μια πιο ανοιχτή πολιτική σε θέματα χρέους εδώ στην Ευρώπη ακολουθούσαμε μέτρα λιτότητας. Η πολιτική αυτή λοιπόν έχει αλλάξει και ειδικά πέρσι έχουμε δει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, όπως και εδώ στην Κύπρο που έχουμε πλησιάσει τα 26 δισεκατομμύρια που είναι το δημόσιο χρέος της Κυβέρνησης. Βέβαια η αύξηση του δημόσιου χρέους ήρθε για να στηρίξει την οικονομία -και πολύ καλά έκανε- διότι τώρα οι οικονομίες είναι σε μία θέση να ξανά ξεκινήσουν λίγο-πολύ εκεί που άφησαν τις εργασίες τους με την έναρξη της πανδημίας. Οπόταν όλοι οι οικονομολόγοι ευελπιστούν ότι η ανάπτυξη που θα έρθει τους ερχόμενους μήνες θα είναι πολύ ραγδαία και έτσι θα μας επιστρέψει να ξαναεπιστρέψουμε στην τροχιά ανάπτυξης που είχαμε πριν την πανδημία. Με  αυτόν τον τρόπο η αύξηση του δημόσιου χρέους βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας νοουμένου βέβαια ότι έρχεται αυτή η ανάπτυξη της οικονομίας. Άρα δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί,  ειδικά τους επενδυτές στις μετοχές. Αν μη τι άλλο είναι κάτι που βοηθάει στο να έρθει πίσω η ανάπτυξη όπως ήταν πριν από την πανδημία".

Δείτε το σημείο από το 11:03 του βίντεο: