Έχεις γη στις Βάσεις; Τη Δευτερά θα ξέρεις τι μπορείς να κτίσεις

Ζωνοποιούνται οι κοινότητες των Βρετανικών Βάσεων – Η εξαίρεση

*Χορηγός Business Hour By Brief η RCB Bank

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Έρχονται αλλαγές από την Δευτέρα 16 Μαίου 2022 για όσους έχουν ή επιθυμούν νa αγοράσουν τεμάχιο γης που εμπίπτει στις Βρετανικές Βάσεις, καθώς ζωνοποιούνται και θα εμπίπτουν σε ζώνες συγκεκριμένων αναπτύξεων,  σύμφωνα με την Λειτουργό του Τμήματος Πολεοδομίας, Μαρία Κιτρομηλίδου, η οποία ήταν καλεσμένη στην εκπομπή Business Hour By Brief. «Οι πολίτες που έχουν ένα συγκεκριμένο τεμάχιο θα εμπίπτει σε συγκεκριμένη πολεοδομική ζώνη εντελώς αντίστοιχη με άλλη στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα ξέρει τι μπορεί να αναπτύξει και σε ποια ένταση», σημείωσε.

Το Σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί επίσημα την Δευτέρα 16 Μαϊου για το ποιες κοινότητες εμπίπτουν εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας.

Εξαίρεση πάντως θα αποτελούν οι περιοχές που εμπίπτουν στις Στρατιωτικές Εκτάσεις.

Ζωνοποίηση των ΒΒ – Τι σημαίνει

Ζωνοποίηση, σημείωσε η κα. Κιτρομηλίδου, σημαίνει ότι δίνονται ευσταθείς χωροθετικές πολιτικές και πρόνοιες που θα διέπουν τις περιοχές, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε ιδιοκτήτες και σε κάθε ενδεχόμενο αγοραστή να ξέρει τι μπορεί να αναπτύξει σε κάθε επί μέρους τεμάχιο.

Πριν από αυτή την απόφαση ίσχυαν προϋποθέσεις της συνθήκης εγκαθίδρυσης και εφαρμόζονταν προσωποπαγή κριτήρια. «Αυτό σημαίνει ότι επιτρεπόταν στους κατοίκους να αναγείρουν την  κατοικία τους, μικρές εμπορικές διευκολύνσεις καθημερινής εξυπηρέτησης με την ανάπτυξη να περιορίζεται μόνο σε αυτά», σημείωσε.

Έχεις τεμάχιο στις ΒΒ; Από Δευτέρα θα ξέρεις τι μπορείς να κτίσεις

Πλέον, σημείωσε η κα. Κιτρομηλίδου με αυτή την αλλαγή θα καθορίζονται τουριστικές ζώνες, βιομηχανικές ζώνες και είναι πολύ συγκεκριμένες οι χωροθετικές πολιτικές και πρόνοιες και θα ισχύουν οι πρόνοιες όπως στην Κυπριακή Δημοκρατία ή παρά πλησίον, λόγω κάποιων διαφοροποιήσεων. «Οι πολίτες δεν διαφοροποιούνται ως προς αυτό. Θα έχουν ένα συγκεκριμένο τεμάχιο θα εμπίπτει σε συγκεκριμένη πολεοδομική ζώνη εντελώς αντίστοιχη με άλλη στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα ξέρει τι μπορεί να αναπτύξει και σε ποια ένταση», σημείωσε.

Η σημασία της αλλαγής για το κράτος 

Για το κράτος, η αλλαγή αυτή με την ζωνοποίησης των ΒΒ, σημαίνει ότι μεγαλώνει η έκταση του για διάφορες κτίσεις, τουριστικές, ανάπτυξης χώρων ψυχαγωγίας, βιομηχανικές, οικιστικές, βιοτεχνικές, ακόμα και κτηνοτροφικές. 

Μεγαλύτερη θα είναι η προσφορά των επιλογών εντός ζωνών ανάπτυξης, για πολίτες και επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι στις περιοχές των ΒΒ εμπίπτουν 25 περιοχές, 12 στην περιοχή Ακρωτηρίου και 13 στην περιοχή Δεκέλειας, όχι όμως σε ολόκληρη της έκταση τους. Για παράδειγμα τμήμα του Δήμου Ύψωνα και των Κ. Πολεμιδιών, ολόκληρη η κοινότητα Ακρωτήρίου, Αυδήμου, Παραμάλι, και άλλες πολλές. Στην Δεκέλεια, τμήμα της Πύλας, Αυγόρου, Άχνα, Φρέναρος, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Δερύνεια, Αχαιρήτου.

«Ήδη οι πολίτες γνωρίζουν τις περιοχές, καθώς υπήρξε σχετική ανακοίνωση στο στάδιο που υποβλήθηκε για περιβαλλοντική αξιολόγηση», σημείωσε.

Όλα τα Σχέδια, οι χάρτες και τα κείμενα πολιτικής θα δημοσιευθούν την Δευτέρα 16 Μαίου 2022 από τον Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων και θα βρίσκονται διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του τμήματος πολεοδομίας και οικήσεως,  στην επίσημη σελίδα των Βρετανικών Βάσεων, ενώ θα είναι διαθέσιμα και στα γραφεία πολιτικής διοίκησης Δεκέλειας, Ακρωτηρίου, στα επαρχιακά γραφεία και στις επαρχιακές διοικήσεις Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού. 

Γιατί είναι εκτός ζωνοποίησης η Δεκέλεια

Κληθείσα να σχολιάσει τις αντιδράσεις από τον Δήμο Δερύνειας για την μη συμπερίληψή της στις περιοχές που ζωοποιούνται, η κα Κιτρομηλίδου ανέφερε πως η έκταση του Δήμου Δερύνειας έχει ζωνοποιηθεί στο τμήμα που εμπίπτει για τις ΒΒ, αλλά υπάρχουν σοβαρές απαγορεύσεις. 

«Η σοβαρή απαγόρευση και ο περιορισμός ανάπτυξης στην περιοχή οφείλεται σε στρατιωτικά θέματα και θέματα ασφαλείας που είχαν θέσει οι ΒΒ και θεωρήθηκε πως δεν μπορεί να υπερπηδηθεί με κανένα τρόπο.  «Ωστόσο, πιθανόν να υπάρξουν κι άλλες κοινότητες που θα εγείρουν τέτοια θέματα και είναι αναμενόμενο ακόμη και να το Σχέδιο ήταν πιο απλόχερο από τώρα», πρόσθεσε.

Τόνισε όμως ότι με την δημοσίευση του Σχεδίου, θα δοθεί περίοδος 4 μηνών για υποβολή ενστάσεων, τόσο από ιδιώτες όσο από τοπικές Αρχές. Σε αυτό το πλαίσιο όσοι ενδιαφέρονται καλούνται να υποβάλουν δικαιολογημένη ένσταση εναντίον οποιασδήποτε πρόνοιας σχεδίου ή πολεοδομικής ζώνης η οποία θα αξιολογηθεί από αρμόδια επιτροπή.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία επαναξιολόγησης των θεμάτων αυτών στο μέτρο του εφικτού.

H διαδικασία να αιτηθείς άδεια για ανάπτυξη στις ΒΒ

Οι πολίτες που κατοικούν εντός Βρετανικών Βάσεων δεν θα έχουν καμία διαφορά στον τρόπο που θα υποβάλουν μια πολεοδομική αίτηση για ανάπτυξη. Θα απευθύνονται στην οικία πολεοδομική αρχή, δηλαδή στο πολεοδομικό τμήμα της επαρχιακής διοίκησης Λάρνακας, Αμμοχώστου ή Λεμεσού. Αφού υποβάλουν την πολεοδομική τους αίτηση, χωρίς να ταλαιπωρούνται οι πολίτες και θα αντιμετωπίζονται ακριβώς με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένας πολίτης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η διαδικασία θα είναι πλέον αρκετά διαφορετική με την έννοια ότι οι πολίτες πριν απευθύνονται στην επαρχιακή διοίκηση, η οποία προχωρούσε σε διαδικασία διαβουλεύσεων και ετοίμαζε μια σχετική έκθεση και μην υπέβαλλε στην Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων για λήψη απόφασης για την χορήγηση άδειας. Τώρα τα δεδομένα είναι πιο σαφή και  ο καθένας θα ξέρει πιο συγκεκριμένα το είδος της ανάπτυξης για το τεμάχιο του.

Δείτε την παρέμβαση της κας Κιτρομιλήδου: 

 
2058