Έχουν στο μάτι 4 χώρες για σπουδές οι Κύπριοι - Χάνει €3δις το ΗΒ

Μειώνεται το ενδιαφέρον για Αγγλία, δήλωσε στην Brief ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ιδιωτών) Άδωνης Αμερικάνος

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τρία δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται ότι θα απωλέσει η Βρετανία, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος με τα δίδακτρα Πανεπιστημίων, το οποίο αρχίζει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022.

Σημειώνεται πως, την Βρετανία επέλεγαν για σπουδές κατά μέσο όρο περίπου 2.000 Κύπριοι κάθε χρόνο, ένας αριθμός ο οποίος αναμένεται πως να μειωθεί σημαντικά από το ερχόμενο έτος.

Όπως αναφέρουν εκτιμήσεις Οικονομολόγων που δημοσιεύονται σε διεθνή ΜΜΕ, τα Βρετανικά Πανεπιστήμια καλούν τους φοιτητές τους να πληρώσουν όλα τα δίδακτρα, που το ύψος τους ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ, ακόμα και αν τα ιδρύματα είναι κλειστά και όλα τα μαθήματα παραδίδονται μέσω διαδικτύου.

>>> Διαβάστε ακόμη: Τι χρειάζονται οι φοιτητές για δωρεάν σίτηση στην Ελλάδα <<<
 
Πάντως, τα βρετανικά πανεπιστήμια αναμένεται να έχουν μεγάλες απώλειες στα έσοδα από τους ξένους φοιτητές που πληρώνουν, κατά μέσο όρο, περισσότερα από 6.000 δολάρια ετησίως από τους Βρετανούς και τους φοιτητές της ΕΕ. 

Σύμφωνα με αναλυτές οι απώλειες μπορεί να εκτοξευτούν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη Βρετανική ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Υπολογίζεται ότι μόνο τα πανεπιστήμια της Ουαλίας αναμένεται να χάσουν 98 εκατομμύρια στερλίνες το ακαδημαϊκό έτος  2020-21.

Δεν υπάρχει εικόνα ούτε και για φέτος
Παρά το γεγονός ότι, για τη φετινή χρονιά οι φοιτητές δεν θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα δίδακτρα αλλά θα ισχύει ότι ίσχυε εδώ και χρόνια ενόσω η Μεγάλη Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ -όπου οι φοιτητές δηλαδή δικαιούνται μειωμένα κατά πολύ δίδακτρα και ευρωδάνειο-, κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει τελικά τον αριθμό των Κύπριων φοιτητών που θα μεταβούν στη Μ. Βρετανία για σπουδές.

«Το ενδιαφέρον για το 2020 είναι άγνωστο καθώς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο με τον κορωνοϊό», δήλωσε στην Brief ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ιδιωτών), Άδωνης Αμερικάνος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Brexit, η αλλαγή πολιτικής στα δίδακτρα και η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε το ενδιαφέρον των Κυπρίων για σπουδές στη Βρετανία.

Άλλες επιλογές, όπως Γερμανία, Ολλανδία
Πάντως φαίνεται πως αρκετοί Κύπριοι μετά και τις εξελίξεις στη Βρετανία, άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις με το ενδιαφέρον να αυξάνεται κατακόρυφα για τα πανεπιστήμια της Γερμανίας αλλά και της Ολλανδίας.

Η Γερμανία αποτελούσε πάντοτε ένα προορισμό για σπουδές, ωστόσο λόγω της γλώσσας και του αυξημένου χρόνου φοίτησης (5ετή φοίτηση) δεν ήταν ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για τους Κύπριους φοιτητές, παρόλο που η πανεπιστημιακή φοίτηση ήταν και είναι δωρεάν.

Τα πράγματα όπως φαίνεται αλλάζουν με αρκετούς Κύπριους μελλοντικούς φοιτητές να βάζουν στο στόχαστρο τους τα γερμανικά πανεπιστήμια.

Τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται και η Ολλανδία, της οποίας τα Πανεπιστήμια προσφέρουν φοίτηση και στην Αγγλική, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι πανομοιότυπο με αυτό της Βρετανίας, όπου δηλαδή οι πλείστοι κλάδοι έχουν τριετή φοίτηση.

Η Ολλανδία επίσης προσφέρει δωρεάν πανεπιστημιακή φοίτηση.

>>> Διαβάστε ακόμη: Οκτώ Πανεπιστήμια στην Κύπρο:Ξεκινούν κανονικά, online ή blended; <<<

Κύπρος-Ανάρπαστα τα πανεπιστήμια
Την ίδια ώρα τα Κυπριακά Πανεπιστήμια τείνουν να μετατραπούν ως ο «απόλυτος προορισμός» για τους Κύπριους φοιτητές, αφού πλέον τόσο τα κρατικά Πανεπιστήμια όσο και τα Ιδιωτικά, επέδειξαν τα τελευταία χρόνια, αξιοθαύμαστη πορεία αλλά και επιδόσεις και πλέον δεν ισχύει αυτό που ενδεχομένως να ίσχυε προ δεκαετίας, όπου η Κύπρος προσφερόταν ως η εναλλακτική για όσους δεν εξασφάλιζαν θέση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Πλέον, Κύπριοι φοιτητές, οι οποίοι εξασφαλίζουν θέσεις στα Πανεπιστήμια μέσω των εισαγωγικών εξετάσεων, βάζουν στις επιλογές τους και τα Πανεπιστήμια της Κύπρου.

Παράλληλα, τα Πανεπιστήμια στην Κύπρο προσφέρουν και φοίτηση στην Αγγλική καθώς και μεγάλη επιλογή σπουδών.

Ξένια Προδρόμου