Είχες αναστολή δόσεων; Ποιες δύο επιλογές έχεις τώρα

Οι δύο επιλογές που έχουν οι δανειολήπτες των οποίων η καταβολή δόσεων για τα δάνεια τους είχε ανασταλεί

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Ολοκληρώθηκε την 31η Δεκεμβρίου 2020 η εννεάμηνη περίοδος αναστολής καταβολής δόσεων δανείων, η οποία άρχισε τον Μάρτιο στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν παρθεί για ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, μέχρι τον Νοέμβριο η αναστολή δόσεων αφορούσε δάνεια σε νοικοκυριά και μη-χρηματοδοτικές εταιρείες ύψους €10,4 δισεκατομμυρίων και πλέον οι δανειολήπτες που είχαν επωφεληθεί του μέτρου πρέπει να επαναρχίσουν την καταβολή των δόσεων για τα δάνεια τους.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως πέραν του 50% των δανείων σε αναστολή ήταν στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ σχεδόν 27% αυτών των δανείων ήταν στην Ελληνική Τράπεζα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δεν τίθεται θέμα παράτασης – Οι 2 επιλογές για τους δανειολήπτες
Πάντως, τραπεζική πηγή με την οποία επικοινώνησε η Brief ξεκαθάρισε στην ιστοσελίδα μας πως, «δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα νέας παράτασης στην αναστολή καταβολής δόσεων δανείων», υποδεικνύοντας, παράλληλα, ότι «εάν θα γινόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε ήδη να ανακοινωθεί».

«Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, οι Τράπεζες είχαν αρχίσει τις διαδικασίες ενημέρωσης των επηρεαζόμενων δανειοληπτών εδώ και δύο μήνες περίπου. Συνεπώς, η αποπληρωμή των δανείων που ήταν σε αναστολή επανήρχισε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επηρεαζόμενοι δανειολήπτες έχουν ενώπιον τους δύο επιλογές: Είτε θα επαναρχίσουν την καταβολή των δόσεων για τα δάνεια τους στην καθορισμένη ημερομηνία που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, είτε εάν δεν μπορούν να το πράξουν να επικοινωνήσουν με τις τράπεζες για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανείων τους, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η αποπληρωμή τους.

Αισιοδοξία σε Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως στην Τράπεζα Κύπρου και στην Ελληνική Τράπεζα, επικρατεί αισιοδοξία ότι οι δανειολήπτες θα καταφέρουν να ανταποκριθούν κανονικά στις υποχρεώσεις τους και δεν θα δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Μάλιστα και οι δύο τράπεζες άρχισαν πολύ νωρίς την αξιολόγηση των δανειοληπτών που είχαν αναστείλει τις δόσεις των δανείων τους και ήδη έχουν προβεί στις σχετικές διευθετήσεις και κινήσεις για να βοηθήσουν, στο μέτρο του δυνατού, όσους δανειολήπτες ενδεχομένως να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για τις διαδικασίες αυτές, άλλωστε, γινόταν και σχετική αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα τον Δεκέμβριο.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Τα δάνεια που ήταν σε αναστολή στην Τράπεζα Κύπρου
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα εννεάμηνου της Τράπεζας Κύπρου, πάνω από 25.000 δανειολήπτες είχαν εγκριθεί για αναστολή δόσεων και αφορούν δάνεια ύψους περίπου €5.9 δις, εκ των οποίων τα €2,1 δις δάνεια ιδιωτών και €3,8 δάνεια επιχειρήσεων, αντιπροσωπεύοντας το 65% του συνόλου των δανείων.

Το Συγκρότημα, αναφερόταν, «συνεχίζει να παρακολουθεί την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών που είναι υπό το καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων» και τον Μάϊο του 2020 ξεκίνησε εκστρατεία αξιολόγησης για αυτά τα δάνεια με το 80% να είχε αξιολογηθεί χωρίς σημαντική μεταβολή στην κατηγορία «πιθανότητα αθέτησης πληρωμής» (unlikely to pay, ‘UTP’). 

Παρόλα αυτά, τονιζόταν, «λόγω του αυξημένου αριθμού των νέων περιστατικών του ιού COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες και των τοπικών περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η στενή παρακολούθηση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου υπό αναστολή καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων συνεχίζεται», ενώ αναφερόταν ακόμη πως δανειολήπτες που αντιπροσωπεύουν το 31% των δανείων σε ιδιώτες υπό καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων είχαν καταβάλει τουλάχιστον μία δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2020. 

Η κατάσταση στην Ελληνική Τράπεζα
Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα αξίζει να αναφερθεί πως από το μέτρο αναστολής στην καταβολή δόσεων δανείων είχαν επωφεληθεί περίπου 21.000 δανειολήπτες με τα δάνεια σε αναστολή να αγγίζουν τα €2,8 δις.

Όπως ανέφερε πηγή της Τράπεζας στην Brief, «έχουμε κάνει το homework μας από τον Νοέμβρη, πήραμε τους περισσότερους πελάτες για να δούμε αν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν, ειδικά αυτοί που κρίνονται σε high risk κατηγορίες όπως ο Τουρισμός και τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού οι περισσότεροι ήταν έτοιμοι να ανταποκριθούν, ενώ αρκετοί άρχισαν να αποπληρώνουν μετά το τέλος του πρώτου lockdown». 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

«Για όσους πιθανώς να έχουν κάποιο πρόβλημα θα γίνεται αξιολόγηση κατά περίπτωση (case by case) για πιθανή αναδιάρθρωση ή κάποια άλλη λύση και αναμένουμε να δούμε μέσα στις επόμενες μέρες πως εξελίσσεται η όλη διαδικασία», υπογράμμισε. 

Πάντως, τόσο από πλευράς Τράπεζας Κύπρου όσο και από πλευράς Ελληνικής Τράπεζας τονίστηκε στη Brief πως, το σκηνικό για τον αριθμό των δανειοληπτών που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν κανονικά στις υποχρεώσεις τους και θα καταβάλουν τη δόση των δανείων τους θα ξεκαθαρίσει προς το τέλος του μήνα. 

Μάριος Αδάμου
 
1625