Έκανες αίτηση για φωτοβολταϊκά; Πώς και πότε παίρνεις τα λεφτά

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η αίτηση - Τι πρέπει να κάνεις πριν λάβεις την χορηγία

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Μεγάλη ζήτηση για φωτοβολταϊκά έφεραν οι συνεχόμενες αυξήσεις στο ρεύμα, με τους καταναλωτές να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος για να δώσουν μια ανάσα στην τσέπη τους.

Λόγω αυτής της ανάγκης, πολλοί καταναλωτές έσπευσαν να αξιοποιήσουν και το Σχέδιο Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής σε υφιστάμενες οικίες, για το οποίο άνοιξαν οι αιτήσεις την 1η Ιουνίου.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, δεν μπορείς να πάρεις αμέσως το ποσό της χορηγίας, αφού η αίτηση στο σχέδιο χορηγιών αποτελεί το τελευταίο στάδιο στην διαδικασία.

>>> Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά: Ποιοι δικαιούνται εώς €5000 και ποιοι εώς €1500 <<<

Πως και πότε λαμβάνεις την χορηγία

Μιλώντας στην Brief, λειτουργός του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε της Υπηρεσίας Ενέργειας, ανέφερε ότι ο ενδεικτικός χρόνος αποπεράτωσης (ολοκλήρωσης) μιας αίτησης για την γενική κατηγορία είναι οι  6 μήνες, αλλά ο χρόνος που χρειάζεται για να πληρωθεί η χορηγία δεν είναι σταθερός, αφού πρόκειται για είναι μια διαδικασία που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

«Η έγκριση της αίτησης είναι το τελευταίο κομμάτι. Πρώτα κάποιος πρέπει να βάλει τα φωτοβολταϊκά,  να ενωθεί με την ΑΗΚ, να πάρει  το πιστοποιητικό καταλληλόλητας στα χέρια του από την ΑΗΚ και μετά να κάνει την αίτηση», εξήγησε.

Συμπερασματικά, ο χρόνος που θα χρειαστεί για να πληρωθεί η χορηγία είναι διαφορετικός για κάθε περίπτωση.

Αξίζει επίση να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις του στην Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου Φάνος Καραντώνης, για να γίνει η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών χρειάζεται ένα τρίμηνο. 

>>> Διαβάστε επίσης: 30,000 άτομα επιπλέον δικαιούνται χορηγία για Φωτοβολταϊκά <<<

Μεγάλο το ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά

Την ίδια στιγμή, η λειτουργός σημείωσε ότι μεγάλο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι καταναλωτές για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά μέσω του σχεδίου χορηγιών, με τον όγκο των αιτήσεων να αυξάνεται καθημερινά.

«Προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε να τις εξετάσουμε όλες τις αιτήσεις. Ωστόσο τώρα που αυξήθηκαν  και οι ευάλωτοι δικαιούχοι, αναμένεται να αυξηθεί και άλλο ο όγκος των αιτήσεων», πρόσθεσε.

Όπως μας έχει σημειωθεί, αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον για φωτοβολταϊκά προέρχεται λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος αλλά και της αύξησης της χορηγίας, η οποία πέρσι ήταν 1000 ευρώ το μέγιστο ποσό ενώ φέτος είναι 1500 ευρώ το μέγιστο ποσό (στην γενική κατηγορία 3Α του σχεδίου).

>>> Διαβάστε επίσης: Αποφάσισες να βάλεις φωτοβολταϊκά; Θα τα έχεις μετά από 3 μήνες <<<

Ποιες κατοικίες αφορά το σχέδιο

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σχέδιο, αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά, αφορά μόνο εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν την 01.01.2017.

Άρα, όπως επιβεβαίωσε και η λειτουργός, οι κατοικίες που έχουν αιτηθεί για άδεια οικοδομής ή πολεοδομική άδεια μετά από αυτή την ημερομηνία ή κτίζονται τώρα, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το σχέδιο.

Όσο αφορά τα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ενοικιάζει από φυσικό πρόσωπο, τότε, σύμφωνα με την λειτουργό, μπορεί να γίνει αίτηση για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά.

Αν θα μπουν φωτοβολταϊκά για όλη την πολυκατοικία και για όλους τους ένοικους, όπως μας έχει σημειωθεί, υπάρχει και το Εικονικό (Virtual Net Metering), το οποίο μπαίνει είτε σε χωράφι είτε σε οροφή κάποιου άλλου κτηρίου (με εξουσιοδότηση), μετά από έγκριση από την ΑΗΚ.

>>> Διαβάστε επίσης: Τρέχουν όλοι για φωτοβολταϊκά-Αυξήθηκε η χορηγία αλλά & το κόστος <<<

Δείτε αναλυτικά πιο κάτω όλες κατηγορίες του συγκεκριμένου σχεδίου:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών

Η κατηγορία 1 του σχεδίου παρέχει κίνητρα για υλοποίηση επένδυσης θερμομόνωσης οροφής (επίτευξη U-value κάτω από 0,4 W/m2K), που αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μιας κατοικίας. 

Η κατηγορία 1 αφορά εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν την 21.12.2007, με τους δικαιούχους να είναι φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν προβεί σε αντίστοιχη επένδυση.

Προνοείται χορηγία 45% επί των επιλέξιμων δαπανών της κάθε αίτησης/κατοικίας, με μέγιστο ποσό χορηγίας ανά αίτηση τα €2.250. 

Σημειώνεται ότι για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων (ΕΔΩ αναλυτικά οι κοινότητες)τα ποσά χορηγιών αυξάνονται κατά 50%. 

>>> Όλες οι πληροφορίες για την κατηγορία 1 ΕΔΩ <<<

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: Θερμομόνωση οροφών υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με τη μέθοδο του συμψηφισμού μετρήσεων (Net Metering ή Virtual Net Metering)

Η κατηγορία 2 του σχεδίου παρέχει κίνητρα για υλοποίηση επένδυσης θερμομόνωσης οροφής (επίτευξη U-value κάτω από 0,4 W/m2K), που αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μιας κατοικίας, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με τη μέθοδο Net Metering ή Virtual Net Metering.

Η κατηγορία 2 αφορά εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν την 21.12.2007, με τους δικαιούχους να είναι φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν προβεί σε αντίστοιχη επένδυση. Τονίζεται ότι ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει απαραίτητα να είναι στο όνομα του αιτητή.

Ύψος χορηγίας στην κατηγορία 2:

 • 55% επί επιλέξιμων δαπανών, με μέγιστο ποσό τα €2.750 για θερμομόνωση οροφής
 • €450 ανά εγκατεστημένο kW, με μέγιστο ποσό τα €1.800 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος

Σημειώνεται ότι για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων (ΕΔΩ αναλυτικά οι κοινότητες), τα ποσά χορηγιών αυξάνονται κατά 50%. 

>>> Όλες οι πληροφορίες για την κατηγορία 2 ΕΔΩ <<<

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Α: Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος σε υφιστάμενη κατοικία (Γενική κατηγορία)

Η κατηγορία 3Α του σχεδίου παρέχει κίνητρα για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με τη μέθοδο Net Metering ή Virtual Net Metering.

Η κατηγορία 3Α αφορά εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν την 01.01.2017, με τους δικαιούχους να είναι φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν προβεί σε αντίστοιχη επένδυση. Τονίζεται ότι ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει απαραίτητα να είναι στο όνομα του αιτητή.

Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €375 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού συστήματος, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €1.500.

Σημειώνεται ότι για τους κατοίκους ορεινών κοινοτήτων (ΕΔΩ αναλυτικά οι κοινότητες), τα ποσά χορηγιών αυξάνονται κατά 50%. 

>>> Όλες οι πληροφορίες για την κατηγορία 3Α ΕΔΩ <<<

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3Β: Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας

Η κατηγορία 3Β του σχεδίου παρέχει αυξημένη χορηγία για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος με τη μέθοδο Net Metering ή Virtual Net Metering σε κατοικίες όπου διαμένουν ευάλωτοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αφορά εγκαταστάσεις σε υφιστάμενες κατοικίες, στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν την 01.01.2017 και στην οποία διαμένει μόνιμα ευάλωτος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσό χορηγίας στην κατηγορία 3Β ανέρχεται στα €1.000 ανά εγκαταστημένο kW φωτοβολταϊκού για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα €5.000.

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που είτε οι ίδιοι, είτε άλλο άτομο με το οποίο συνοικούν μόνιμα στην ίδια οικία και με το οποίο τους συνδέει πρώτου βαθμού συγγένεια, είναι ευάλωτος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Τονίζεται ότι ο αιτητής και ο ευάλωτος καταναλωτής δεν είναι απαραίτητο να είναι το ίδιο πρόσωπο, όμως ο αιτητής θα πρέπει να είναι το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος.

Δείτε τις 16 κατηγορίες δικαιούχων στην κατηγορία 3Β:

 • οικογενειακές μονάδες οι οποίες έχουν εξαρτώμενα τέκνα μέχρι 18 ετών που λαμβάνουν Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας με ετήσιο μεικτό οικογενειακό εισόδημα μέχρι €19.500 
 • λήπτες Επιδόματος διακίνησης αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών που παρέχεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες
 • νεφροπαθείς περιτονιακής κάθαρσης τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 
 • άτομα που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση (κατά πλάκας σκλήρυνση) τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 
 • παθόντες οι οποίοι είναι δικαιούχοι ειδικής μηνιαίας σύνταξης από το Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων 
 • άτομα που πάσχουν από καρκίνο του λάρυγγα και έχουν υποβληθεί σε λαρυγγεκτομή τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας
 • άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδίας τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 
 • άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Raynaud τα στοιχεία των οποίων θα παρέχονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας 
 • πολύτεκνη ή τρίτεκνη οικογένεια που λαμβάνει Επίδομα Τέκνου από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων  Πρόνοιας για τρία εξαρτώμενα παιδιά και πάνω 
 • Οι λήπτες του Επιδόματος σε Συνταξιούχους με Χαμηλά Εισοδήματα που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας. Στην κατηγορία αυτή έχει απαλειφθεί η προϋπόθεση που υπήρχε όπως ο Συνταξιούχος να είναι άνω των 70 ετών) 
 • δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που παρέχεται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας
 • λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας
 • λήπτες Επιδόματος Βαριάς Κινητικής Αναπηρίας από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες
 • λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομά από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες
 • λήπτες Επιδόματος Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομά από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες
 • λήπτες Χορηγίας σε Τυφλούς που παρέχεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων µε Αναπηρίες

>>> Όλες οι πληροφορίες για την κατηγορία 3Β ΕΔΩ <<

>>> Δείτε ΕΔΩ τον οδηγό με όλες τις πληροφορίες για το Σχέδιο <<<

Κυπριάνα Σταύρου
 
2256