Έκτακτοι Δημοσίου: Υπερδιπλασιάστηκαν σε μία 10ετία / ΓΡΑΦΙΚΑ

Ο αριθμός τους τον Φεβρουάριο άγγιξε τα 17.403 άτομα σε σχέση με 8.141 τον Φεβρουάριο του 2012, σημειώνοντας αύξηση 105%

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Μικρή μείωση καταγράφηκε στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, φθάνοντας τα 52.481 άτομα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση κατά 999 άτομα (-3,6%), από 27.774 σε 26.775 άτομα, ενώ στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση κατά 1.125 άτομα (6,9%) φθάνοντας τις 17.403 σε σχέση με 16.278 άτομα τον Φεβρουάριο του 2020.

>>> Διαβάστε ακόμη: Θες να εργαστείς στο Δημόσιο; Αυτές οι θέσεις είναι κενές <<<

Μάλιστα, ο αριθμός των εκτάκτων του Δημοσίου τον Φεβρουάριο έφθασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας (από το 2012) και είναι υπερδιπλάσιος, αφού τον Φεβρουάριο του 2012 το έκτακτο προσωπικό ανερχόταν στα 8.141 άτομα.

Η εν λόγω κατάσταση, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει άρδην την τρέχουσα χρονιά, αφού πλέον η κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας σε προσωπικό γίνεται μέσω της πλήρωσης μόνιμων θέσεων και όχι μέσω της πρόσληψης εκτάκτων, όπως Εργοδοτούμενων Ορισμένου Χρόνου (ΕΟΧ) και ήδη από τις αρχές του χρόνου έχουν προκηρυχθεί δεκάδες τέτοιες θέσεις.

Η γενική εικόνα
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020 παρατηρείται αύξηση στο προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (1,5%) και στο προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας (0,2%), ενώ στο προσωπικό των Δυνάμεων Ασφαλείας παρατηρείται μείωση (-0,9%). 

Την ίδια ώρα, στο μόνιμο προσωπικό παρατηρείται μείωση και στις τρείς κατηγορίες, με το προσωπικό της Δημόσιας Υπηρεσίας να παρουσιάζει την μεγαλύτερη (-4,0%). 

Αντιθέτως, στο έκτακτο προσωπικό παρατηρείται αύξηση και στις τρείς κατηγορίες με το προσωπικό της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να παρουσιάζει την μεγαλύτερη (13,0%).

Η απασχόληση στην Κυβέρνηση ανά κατηγορία: α

Ακτινογραφία Δημοσίου – Μόνιμο προσωπικό
Όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό του Δημοσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός τους περιορίστηκε τον Φεβρουάριο στα 26.775 άτομα και όπως έχει ήδη λεχθεί σε ετήσια βάση παρουσιάζει μείωση της τάξεως του 3,6%.

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ωστόσο, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη και φθάνει το 21,7%, αφού προ δεκαετίας ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού αριθμούσε 34.187 πρόσωπα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στο ακόλουθο γραφικό φαίνεται η πτωτική πορεία του μόνιμου προσωπικού ανά έτος με μήνα αναφοράς τον Φεβρουάριο: α

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μόνιμου προσωπικού που απασχολεί η Κυβέρνηση συσσωρεύεται στη Δημόσια Υπηρεσία με 10.695 άτομα, ακολουθούμενη από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία με 9.277 άτομα και τις Δυνάμεις Ασφαλείας με 6.803 άτομα.

Το έκτακτο προσωπικό
Σε ό,τι αφορά το έκτακτο προσωπικό, σε αντίθεση με το μόνιμο προσωπικό, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός του παρουσιάζει συνεχή αύξηση, με αποτέλεσμα σήμερα να αγγίζει τα 17.403 άτομα.

Όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2012 και στο ακόλουθο γραφικό αποτυπώνεται ξεκάθαρα η αυξητική του πορεία την τελευταία δεκαετία. α

Σημειώνεται πως, ο μεγαλύτερος αριθμός του έκτακτου προσωπικού συσσωρεύεται στη Δημόσια Υπηρεσία με 6.608 άτομα, ακολουθούμενη από τις Δυνάμεις Ασφαλείας με 5.786 έκτακτους και την Εκπαιδευτική Υπηρεσία με 5.009 έκτακτους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ωρομίσθιο προσωπικό
Σε σχέση με το ωρομίσθιο προσωπικό, βάσει των στοιχείων, ο αριθμός του τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχείς αυξομειώσεις και τον Φεβρουάριο ανήλθε στα 8.303 άτομα.

Στο πιο κάτω γραφικό φαίνεται η διακύμανση του ωρομίσθιου προσωπικού του Δημοσίου την τελευταία 10ετία με μήνα αναφοράς τον Φεβρουάριο: α


 

Μάριος Αδάμου
 
2049