Εκτίμηση: Ο πληθωρισμός φαίνεται να πλησιάζει στην κορύφωση του

Γ. Τελώνης: Πλήγμα στις ασθενέστερες τάξεις από πληθωρισμό - Προσοχή να μην αντιμετωπίσουμε φαινόμενα στασιμοπληθωρισμού

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 


Οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από την συνεχή αύξηση του πληθωρισμού, σημειώνει σε δηλώσεις του στην brief ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης. 

Όπως ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο πραγματοποίησε νέο άλμα σε διψήφιο ποσοστό με τις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο να οδηγούν την κούρσα ανόδου. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε με ρυθμό 10,9%, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να αυξάνεται κατά 1,39 μονάδες και να φτάνει τις 113,63 σε σύγκριση με 112,24 μονάδες τον Ιούνιο 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες μεταβολές στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2021 καταγράφηκαν στον Ηλεκτρισμό, ο οποίος αυξήθηκε κατά 61,7% και στα Πετρελαιοειδή με αύξηση 44,1%.

Όπως σημειώνει ο κ. Τελώνης, οι βασικές κατηγορίες που επηρεάζει ο πληθωρισμός, είναι τα τρόφιμα, η ενέργεια, η στέγαση και η αναψυχή. Όπως γίνεται αντιληπτό, με την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια διοχετεύεται εκεί το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των χαμηλά αμειβομένων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ζήτηση για τα υπόλοιπα προϊόντα. Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο κ. Τελώνης, τα 2/3 του εισοδήματος των χαμηλά αμειβόμενων διοχετεύεται στις πιο πάνω κατηγορίες και επομένως επηρεάζεται άμεσα από τις αυξήσεις στις τιμές.

Σύμφωνα άλλωστε και με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός μειώνει το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, μείωση κατά 1,1% καταγράφηκε στο πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών στην περιοχή του ΟΟΣΑ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε αντίθεση με την αύξηση κατά 0,2% του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η μείωση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών το πρώτο τρίμηνο του 2022 οφειλόταν εν μέρει στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή , οι οποίες υπονόμευσαν το εισόδημα των νοικοκυριών σε πραγματικούς όρους, σημειώνεται.

Ο κ. Τελώνης επισημαίνει ακόμη ότι θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα τώρα που ο πληθωρισμός έφτασε σε διψήφιο νούμερο να μην προκύψει το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή να συνεχίσει ο πληθωρισμός να αυξάνεται αλλά να μην συμβαίνει το ίδιο με την οικονομία και την παραγωγή. Πρόκειται για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις πληθωρισμού που δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος, σημείωσε και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα, ανέφερε.

Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες ο κ. Τελώνης αφήνει και μια νότα αισιοδοξίας, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να πλησιάζει στην κορύφωση του. Συγκεκριμένα εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 11 – 11,5% και στη συνέχεια θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, κάτι που αναμένεται να συμβεί προς το τέλος του χρόνου. Το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, είναι να μην συμβούν άλλα γεγονότα παρόμοια με τον πόλεμο της Ουκρανίας ή να ξεφύγει το ποσοστό του πληθωρισμού, σε περίπτωση που αυτός περάσει στον τιμάριθμό και έτσι η αύξηση να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αναμένεται.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ