Έλληνας: Θετική η ανακάλυψη στο Κρόνος 1, αλλά δεν είναι αρκετή

Είναι το 4ο σημείο που εντοπίζεται Φυσικό Αέριο στην ΑΟΖ–Ποιες οι συνολικές ποσότητες ως τώρα–Τι χρειάζεται για εξαγωγή

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Ικανοποίηση έφερε η ανακοίνωση (Διαβάστε ΕΔΩ τις ανακοινώσεις) της κοινοπραξίας Total Energies και Eni την Δευτέρα (22/8) για την ύπαρξη ταμιευτήρα Φυσικού Αερίου συνολικής ποσότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf), στον Κρόνος 1 στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μάλιστα, από πλευράς κυβέρνησης η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσσα Πηλείδου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των δύο πετρελαϊκών εταιρειών, σημείωσε πως «δημιουργούνται κατάλληλες προϋποθέσεις για να εκμεταλλευτούμε γενικότερα το φυσικό μας αέριο», ενώ πρόσθεσε ότι πλέον ανοίγεται η προοπτική για να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και να ενταχθούμε και με χρονοδιαγράμματα στον προγραμματισμό της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. (Διαβάστε ΕΔΩ όσα δήλωσε). 

Θετική εξέλιξη αλλά δεν θα κάνει την διαφορά 

Από την πλευρά του ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Ενέργειας  και πρώην επικεφαλής του Ενεργειακού Προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Έλληνας, κληθείς από την Brief να σχολιάσει τις τελευταίες ανακοινώσεις, ανέφερε πως είναι μια θετική ανακάλυψη η οποία δείχνει πως ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες ποσότητες στην περιοχή, όμως τονίζει πως η ποσότητα που εντοπίστηκε στο Κρόνος 1 δεν πρέπει να θεωρείται από μόνη της ως κάτι το τόσο σημαντικό.

Όπως επεξήγησε ο κ. Έλληνας η ποσότητα των 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών δεν πρέπει να θεωρείται ως ποσότητα ικανή που μπορεί να αλλάξει και να επιταχύνει τον ενεργειακό προγραμματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα όπως αναφέρει δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι η Κύπρος μπορεί να εξάγει Φυσικό Αέριο χωρίς πρώτα τη λύση του Κυπριακού. 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

«Είναι μια καλή ανακάλυψη. Δείχνει ότι στην περιοχή εκείνη ίσως υπάρχουν περισσότερα κοιτάσματα. Είναι η περιοχή που χαρακτηρίζεται από τις ανακαλύψεις του Ζορ, του Καλυψώ ακόμα και του Γλαύκου. Όλες οι ανακαλύψεις είναι στην ίδια περιοχή. Είναι κάτι καλό, αλλά είναι μικρό κοίτασμα δυστυχώς. Δεν θα κάνει διαφορά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Έλληνας. 

Όπως σχολίασε μετά από σχετική ερώτηση, η ποσότητα θα θεωρείτο σημαντική εάν ήταν τρεις με τέσσερεις φορές μεγαλύτερη από τα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια που εντοπίστηκαν στο Κρόνος 1. 

13 τρισ κυβικά πόδια οι ποσότητες μέχρι σήμερα της Κυπριακής ΑΟΖ 

Ο κ. Έλληνας αναφέρθηκε και στις ποσότητες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Όπως σημείωσε έχει εντοπιστεί κοίτασμα περίπου 4 τρις κυβικών ποδών στην «Αφροδίτη», υπολογίζεται ποσότητα 5 τρις κυβικών ποδών στο «Γλαύκος», περίπου 2 τρις κυβικά πόδια στο «Καλυψώ» και 2,5 τρις κυβικά πόδια στο «Κρόνος»

Ερωτηθείς εάν αυτή η ποσότητα θα πρέπει η όχι να θεωρείται ικανοποιητική ο κ. Έλληνας επεξήγησε πως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα 13 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια βρίσκονται σε διάφορα κοιτάσματα, κάτι που επηρεάζει την εκμετάλλευση τους σε σχέση με το κόστος επενδύσεων και εξόρυξης τους. 

Όπως σημείωσε θα ήταν πολύ διαφορετικό και πολύ πιο θετικό εάν αυτή η ποσότητα βρισκόταν συγκεντρωμένη σε ένα κοίτασμα. 

Χρειάζονται 7-8 χρόνια για εξαγωγές, άλλα δεν γίνεται χωρίς πρώτα λύση του Κυπριακού

Την δική του εκτίμηση έδωσε και για το πότε θα μπορούσε η Κύπρος να εξάγει Φυσικό Αέριο, εάν σήμερα θεωρούσαμε πως οι ποσότητες που εντοπίζονταν ήταν εμπορεύσιμες και είχαν βρεθεί οι αγοραστές. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα αν ξεκινούσαμε σήμερα θα μπορούσαμε να εξάγουμε Φυσικό Αέριο μετά από 7 με 8 χρόνια. 

«Αν ξεκινούσαμε σήμερα θα θέλαμε 2 με 3 χρόνια για μελέτες και σχεδιασμούς για εξεύρεση επενδυτών και μετά θα χρειάζονταν και 5 χρόνια μέχρι να γίνουν οι λεπτομερείς σχεδιασμοί και η κατασκευή. Δηλαδή αν βρίσκαμε σήμερα αγοραστές θα χρειάζονταν 7 με 8 χρόνια για να πηγαίναμε από τους αγοραστές στην εξαγωγή», ανέφερε.  

Ο κ. Έλληνας καταληκτικά υπογράμμισε και πάλι πως η Κύπρος δεν πρόκειται να εξάγει Φυσικό Αέριο, έστω και αν υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες ή βρεθούν οι αγοραστές, καθώς όπως σημειώνει η θέση της Ευρώπης είναι ότι χωρίς λύση του Κυπριακού η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει.

Χαράλαμπος Ζάκος