Εναποθέτει ελπίδες στον τουρισμό για ανάκαμψη το λιανεμπόριο

Μουδιασμένη η αγορά εκτός από τον τομέα των τροφίμων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Στον τουρισμό εναποθέτουν αρκετές ελπίδες για ανάκαμψη του λιανεμπορίου οι αρμόδιοι του κλάδου. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για μια καλύτερη χρονιά στον τουρισμό σε σχέση με πέρσι, αυτό θα δώσει μια σημαντική τόνωση στην αγορά, καθότι σήμερα η κίνηση στο λιανεμπόριο είναι αρκετά μουδιασμένη, με εξαίρεση τον τομέα των τροφίμων, ανέφερε χαρακτηριστικά στην Brief ο ΓΓ του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ) Μάριος Αντωνίου.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για την κίνηση στο λιανεμπόριο, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι η αγορά είναι αρκετά μουδιασμένη καθώς ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος και ιδιαίτερα προσεκτικός με τις αγορές του. Αν εξαιρέσει κάποιος τον τομέα των τροφίμων, ο οποίος έχει σταθερή επισκεψιμότητα και ο κόσμος συνεχίζει κανονικά τις αγορές του, οι υπόλοιποι κλάδοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα και ιδιαίτερα ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης, ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Όπως επισήμανε, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, αναμέναμε ότι θα επιστρέφαμε σε κάποιου είδους κανονικότητα και η αγορά θα έπαιρνε τα πάνω της. Ωστόσο ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και μαζί με αυτόν, επέστρεψε και η αρνητική ψυχολογία μεταξύ των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και πάλι το παζάρι. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, πρόσθεσε, καθώς ο πόλεμος έχει οδηγήσει τις τιμές των καυσίμων και γενικότερα της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το κόστος λειτουργίας αρκετών εταιρειών. Αναπόφευκτα αυτό οδηγεί και σε αυξήσεις στις τιμές αρκετών προϊόντων, σημείωσε ο κ. Αντωνίου.

Ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΕ αφού αναφέρθηκε στον παράγοντα πληθωρισμός και στις αυξήσεις των τιμών, έκανε λόγο και για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, ωστόσο αυτές επηρεάζουν και εμάς και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτό το σημείο, τόνισε.

Πλέον, συνέχισε, εναποθέτουμε αρκετές από τις ελπίδες μας για ανάκαμψη του κλάδου στον τουρισμό, ο οποίος ελπίζουμε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για μια χρονιά καλύτερη από την περσινή. Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές ευελπιστούμε ότι το καλοκαίρι θα πάρουν τα πάνω τους και θα ανασάνουν οικονομικά από το μέχρι σήμερα μουδιασμένο σκηνικό. Ενδεικτικό της σημερινής κατάστασης, ανέφερε ο κ. Αντωνίου είναι το γεγονός ότι οι έμποροι είναι πολύ προσεκτικοί στις παραγγελίες που βάζουν για να μην έχουν ζημιά στο τέλος της ημέρας. Ταυτόχρονα, το στοκ που διατηρούν είναι πολύ μικρό ακριβώς και πάλι για να μην τους μείνει η ζημιά στην περίπτωση που δεν πωληθεί.

Από την άλλη, όπως έχει προαναφερθεί σε καλύτερη κατάσταση είναι ο τομέας των τροφίμων με τις υπεραγορές να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα πέραν των αυξήσεων στις τιμές κάποιων προϊόντων. Μιλώντας στην Brief, ο εκτελεστικός γραμματέας του συνδέσμου των υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου τόνισε ότι η αγορά κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα με τους καταναλωτές να προβαίνουν στα συνήθη ψώνια τους.

Ερωτηθείς για το θέμα των αυξήσεων, ο κ. Χατζηαδάμου σημείωσε ότι αυξήσεις υπάρχουν ωστόσο η προσπάθεια από πλευράς υπεραγορών είναι να απορροφηθεί μεγάλο μέρος από τις ίδιες ώστε να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. Παράλληλα, ο κ. Χατζηαδάμου συνέστησε σε όλα τα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας να είναι πολύ προσεκτικοί με το θέμα των αυξήσεων, καθώς όπως υποστήριξε επιβλήθηκαν αυξήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Όλοι οι εμπλεκόμενοι με το λιανεμπόριο θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα καθώς κανένας δεν θέλει να επηρεαστούν οι αγορές των καταναλωτών και να μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη. Γι’ αυτό, όπου μπορούν καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι αυξήσεις, τόνισε.

Όσον αφορά τώρα, τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν από τις υπεραγορές στις τιμές των προϊόντων, αυτές κυμαίνονται μεταξύ 10 – 20%, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Χατζηαδάμου θα μπορούσαν να είναι διπλάσιες αν οι υπεραγορές δεν απορροφούσαν μεγάλο μέρος των αυξήσεων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ
 
2278