Ενδεχόμενο τηλεργασίας στο Δημόσιο & επιχειρήσεις λόγω κρουσμάτων

Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει ανησυχία / Ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα σε Λευκωσία και Λεμεσό

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει τόσο το Υπουργείο, όσο και τους Ειδικούς, ενώ μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα (12/10) σε Λευκωσία και Λεμεσό (σ.σ. ενώ παράλληλα βρίσκονται σε ισχύ και τα μέτρα στη Λάρνακα) δεν αποκλείεται να επεκταθούν και με διαφορετικούς τρόπους, καθώς οι αλυσίδες μετάδοσης σε εργασιακούς χώρους δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. 

Η Brief επικοινώνησε για το όλο ζήτημα και για ενδεχόμενα μέτρα σε επιχειρήσεις και στο Δημόσιο, με το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Δρ. Μαρία Κολιού

Όπως ανέφερε στην Brief η Δρ. Κολιού μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί το οτιδήποτε, ωστόσο όπως σημείωσε βρίσκονται προς συζήτηση κάποια μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση, όμως όπως σημειώνει και η ίδια η απόφαση για οποιαδήποτε νέα μέτρα ή οδηγίες βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου Υπουργείου. 

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, ανάμεσα στα μέτρα τα οποία εισηγούνται οι ειδικοί είναι και η τηλεργασία στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου αυτή μπορεί να εφαρμοστεί. Να υπενθυμίσουμε πως κάτι τέτοιο είχε αποφασιστεί και στις αρχές της πανδημίας. 

Θέλουν επιτηρητές στις επιχειρήσεις 

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για τον κορωνοϊό έχει ήδη εισηγηθεί στο Υπουργείο Υγείας τη δημιουργία ειδικής θέσης σε επιχειρήσεις, την οποία μπορεί να αναλάβει κάποιος που ήδη εργάζεται σε αυτή, ώστε να επιβλέπει και να ελέγχει την εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των μέτρων προστασίας βάσει των οδηγιών του Υπουργείου (σ.σ. κάτι που ισχύει με την ΚΟΠ). 

Σε επικοινωνία που είχαμε για το ζήτημα με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου, μας ειπώθηκε πως το όλο πιο πάνω ζήτημα βρίσκεται υπό εξέταση. «Το συζητήσαμε. Η εισήγηση είναι να υπάρχει αρμόδιος σε κάθε επιχείρηση για να μεριμνά και να εποπτεύει την εφαρμογή των πρωτοκόλλων», ενώ όπως σημειώνει «είχαμε συνεδρία πριν περίπου 10 ημέρες με τους επιδημιολόγους. Είναι κάτι το οποίο μελετούμε. Αυτό το μέτρο μπορεί να βοηθούσε. Θα μπορούσε να ανατεθεί σε ένα από τους διευθυντές κάθε επιχείρησης η εποπτεία τήρησης των πρωτοκόλλων από τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες, προμηθευτές και γενικότερα στον κόσμο που κινείται σε χώρους εργασίας». 

 
1819