Έντονη καταναλωτική ανάκαμψη όσο βελτιώνεται η κατάσταση με ιό

Οι εκτιμήσεις του Οικονομολόγου Μιχάλη Φλωρεντιάδη για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών το 2021
  • Η Κύπρος δυστυχώς, λόγω της αύξησης κρουσμάτων, εισέρχεται κατά το 2021 σε άσχημη κατάσταση.
  • Οικονομική ανάκαμψη της τάξης του 1%-3% για ολόκληρο το έτος.
  • Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στη φάση ανάκαμψης.
  • Ο τουριστικός κλάδος ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με μια “έκρηξη ζήτησης” όταν καταλαγιάσει η πανδημία.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ο γνωστός οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής Μιχάλης Φλωρεντιάδης σε δηλώσεις του στη Brief αναφέρει πως, «παρόλο που προοπτικές για το 2021 είναι αβέβαιες, οι επιδόσεις της οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα επιτρέψουν οικονομική ανάκαμψη της τάξης του 1%-3% για ολόκληρο το έτος».

Σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα ο κ. Φλωρεντιάδης επισημαίνει: «Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα φαίνεται να έγινε πιο δύσκολη λόγω της μειωμένης ικανότητας όσων έχουν δανειστεί να εξυπηρετήσουν και να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Ωστόσο, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη τα μέτρα στήριξης των Αρχών τόσο σε σχέση με τους δανειζόμενους όσο και σε σχέση με τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, οι Αρχές έχουν χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο ώστε η υγειονομική κρίση να μην γίνει και χρηματοοικονομική ή τραπεζική κρίση. Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν το 2021», προσθέτει. 

«Ως συμπέρασμα, ενώ η κατάσταση των τραπεζών έχει χειροτερεύσει ως αποτέλεσμα της κρίσης - όπως άλλωστε και για τις περισσότερες επιχειρήσεις - πιστεύω πως οι Αρχές θα παρέχουν στήριξη σε ένα τόσο κρίσιμο για την οικονομία τομέα, ώστε να μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη φάση ανάκαμψης. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι τράπεζες θα εξαιρεθούν από τις έντονες προσπάθειες των Αρχών για να αποφευχθούν τα χειρότερα στην οικονομία. Επιπλέον κεφάλαια δεν αποκλείεται να χρειαστούν σε κάποιο στάδιο οι τράπεζες, αλλά αυτό είναι μια απόφαση που αφορά τις ίδιες και τους επόπτες τους», τονίζει.

Αβεβαιότητα
Ειδικότερα, σε σχέση με τις προοπτικές της οικονομίας ο Μιχάλης Φλωρεντιάδης αναφέρει: «Οι προοπτικές για το 2021 χαρακτηρίζονται από αρκετή αβεβαιότητα. Είναι ευκολότερο να γίνουν προβλέψεις για το 2022 καθώς τότε αναμένεται, καλώς εχόντων των εξελίξεων, να σταματήσει η πανδημία να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα.
Παρόλο που άρχισε ο εμβολιασμός με τα νέα εμβόλια κατά του COVID – 19, που αναμένεται να μας απαλλάξουν σε σημαντικό βαθμό από τον ιό, υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες κατά πόσον τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στον αριθμό των ατόμων που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν και άλλους αστάθμητους παράγοντες. Από την άλλη, η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας αλλά και η χαλαρή νομισματική πολιτική θα συνεχίσουν να προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάκαμψη».

Επίσης τονίζει πως «λόγω των ρυθμών με τους οποίους εξαπλώνεται η πανδημία στο νησί, η Κύπρος δυστυχώς εισέρχεται κατά το 2021 σε άσχημη κατάσταση. Το πρώτο τρίμηνο του έτους τουλάχιστον αναμένεται να είναι δύσκολο, όπως και για άλλες χώρες της Ευρώπης και του βορείου ημισφαιρίου. Το μεγάλο ερωτηματικό, όμως, είναι αν η πρόοδος με τα εμβόλια και η μείωση της έντασης της πανδημίας, λόγω και του ερχομού της άνοιξης, επιτρέψει μια μέτρια ως καλή τουριστική σεζόν». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Και μετά έρχεται τουριστική έκρηξη
Ωστόσο ο κ. Φλωρεντιάδης επισημαίνει πως «ο τουριστικός κλάδος ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με μια “έκρηξη ζήτησης” όταν καταλαγιάσει η πανδημία και επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας, αφού τα ταξίδια αναψυχής είναι κάτι που λείπει έντονα από τους καταναλωτές. Δυστυχώς, όμως, είναι πρόωρο να αναμένεται οποιαδήποτε “έκρηξη” στα μέσα του 2021. Οι αρχές του 2022 αποτελούν μια ασφαλέστερη πρόβλεψη για μερική ομαλοποίηση των συνθηκών για το συγκεκριμένο τομέα».

Καταλήγοντας ο οικονομολόγος θεωρεί πως «οι επιδόσεις της οικονομίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, θα επιτρέψουν οικονομική ανάκαμψη της τάξης του 1%-3% για ολόκληρο το έτος αφού, όπως διαφάνηκε και από το φετινό τρίτο τρίμηνο στην παγκόσμια οικονομία, η βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών συνοδεύεται και από έντονη οικονομική και καταναλωτική ανάκαμψη καθώς οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά εξέρχονται από συνθήκες περιορισμού». 

Χρύσω Αντωνιάδου
 
1562
Thumbnail