Επιτόκια: «Πιθανός κίνδυνος από ένα νέο σοκ»

•    Τα φώτα στραμμένα σ’ ένα γεωπολιτικό σφάλμα»
•    Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί για πιθανή αστάθεια αντίκτυπο στις αγορές
•    Ο τομέας των υπηρεσιών ανθεκτικότερος από τους άλλους στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χώρες - μέλη της ευρωζώνης είναι η γεωπολιτική κατάσταση. 

Σε συνέντευξή της στην Anne Cheyvialle και τον Florentin Collomp την προηγούμενη βδομάδα αναφέρει πως «ακόμη και σε μια σταθερή κατάσταση, με υγιείς οικονομικές πολιτικές, ένα πολιτικό ή γεωπολιτικό σφάλμα δημιουργεί αστάθεια και μπορεί να έχει αντίκτυπο στις αγορές». «Οποιοδήποτε νέο σοκ – είτε πρόκειται για σοκ στην τιμή του πετρελαίου ή των τροφίμων είτε για επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης – είναι ένας πιθανός κίνδυνος», διευκρινίζει και σημειώνει πως «έχει επικριθεί επειδή αναφέρει τους κλιματικούς κινδύνους». 

Όπως αναφέρει «με στενοχωρεί που η πραγματικότητά μας πλησιάζει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που βλέπουμε σήμερα. Η μείωση της συγκομιδής, που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές αγαθών, όπως το ελαιόλαδο και το ρύζι, οδηγεί ορισμένες χώρες που είναι, κατά κύριο λόγο, εξαγωγικές όπως η Ινδία, να λάβουν προστατευτικά μέτρα. Περαιτέρω, τα φαινόμενα El Nino και Gulf Stream ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων».

Μεγάλη πρόοδος αλλά…

Η Σιδηρά Κυρία της ΕΚΤ επισημαίνει πως σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στον αγώνα κατά του πληθωρισμού. «Προχωράμε προς τον στόχο μας. Θα μάθουμε μόνο όταν επιτύχουμε αυτόν τον στόχο – μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού 2% − εξετάζοντας τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα. Και θα βασίσουμε τις ενέργειές μας στην αξιολόγηση αυτών των δεδομένων». 

Αναφορικά με τη συνέχιση της πολιτικής των αυξημένων επιτοκίων η κα Λαγκάρντ εξηγεί πως θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου πολιτικής ή ίσως μια παύση τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο διασαφηνίζει πως «μια παύση, όποτε συμβαίνει, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, δεν θα ήταν απαραίτητα οριστική. Ο πληθωρισμός πρέπει να επιστρέψει σταθερά στον στόχο του. Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση και τη δράση μας».

Παραμένουν ψηλά

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν θεωρεί πως τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν θα πέσουν τους επόμενους μήνες, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει πως «τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας εγκαίρως και για αυτό χρειαζόμαστε μια αρκετά περιοριστική πολιτική σε επίπεδο και διάρκεια».

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ επαναλαμβάνει με έμφαση ότι «ο στόχος μας είναι η μείωση του πληθωρισμού και η πρωταρχική μας εντολή είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Αυτό συνεπάγεται αναγκαστικά μείωση της δραστηριότητας. Η ιδανική λύση, η οποία είναι γνωστή ως ομαλή προσγείωση, είναι μια μέτρια μείωση της δραστηριότητας παράλληλα με μια σημαντική πτώση του πληθωρισμού. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου για τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Υποστηρίζουν το σενάριό μας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% στη ζώνη του ευρώ φέτος».

Ενέργεια και πληθωρισμός

Επίσης αναφέρει πως:
•    Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην πτώση του πληθωρισμού των τιμών της ενέργειας. 
•    Η νομισματική πολιτική έχει σαφώς αρχίσει να έχει αντίκτυπο στη μείωση του πληθωρισμού. 
•    Ο τομέας των υπηρεσιών (εστίαση, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές...) είναι πιο ανθεκτικός από τους άλλους στη νομισματική μας πολιτική.

Χρύσω Αντωνιάδου

Χρύσω Αντωνιάδου