Επιτόκια: Προεξοφλούν οι αγορές τις επικείμενες αυξήσεις

Οι κινήσεις αλλά και οι ανησυχίες της ΕΚΤ, η συγκράτηση του πληθωρισμού και οι επιπτώσεις στην αγορά

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Ολοταχώς προς αύξηση επιτοκίων οδεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το καλοκαίρι, με στόχο να βγει από το αρνητικό πρόσημο μέχρι τις αρχές φθινοπώρου, αλλά κυρίως να συγκρατήσει την αύξηση του πληθωρισμού. Ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές, οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ήδη την αύξηση των επιτοκίων και ενδεχομένως οι κινήσεις που αναμένονται να μην έχουν τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο. Από την άλλη, οι κινήσεις της ΕΚΤ γίνονται αργά και σταθερά ώστε να αποφευχθεί τυχόν ύφεση της οικονομίας, κάτι που θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τον πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο και να βγει εκτός αρνητικού εδάφους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο πληθωρισμός, που κινείται σχεδόν στο τετραπλάσιο του στόχου του 2% της ΕΚΤ, έχει προλειάνει το έδαφος για την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από το τρέχον επίπεδο του -0,5% τον Ιούλιο. Το σχόλιο της Λαγκάρντ σημαίνει ότι αναμένονται δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία στις συναντήσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στην Brief ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης σημείωσε ότι οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν την αύξηση των επιτοκίων, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί και οι αποφάσεις της FED αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας. Παράλληλα, φαίνεται να παρατηρείται και επιβράδυνση στο δανεισμό, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα εξέλιξη που αποτυπώνει την αναμενόμενη απόφαση. Επομένως σημείωσε, η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ενδεχομένως να επιτύχει να επιβραδύνει την αύξηση του πληθωρισμού αλλά όχι να τον μειώσει. Γι αυτό, συνέχισε, ίσως η ΕΕ να επιτρέψει στις χώρες μέλη να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας προς τις οικονομίες τους και για το επόμενο διάστημα ώστε να διατηρηθεί η κίνηση στην αγορά και να μην διαβρωθεί ακόμη περισσότερο η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Παράλληλα, ο κ. Γιασεμίδης σημειώνει ότι εντός της ευρωζώνης είχαν προκύψει αντιδράσεις από ορισμένα κράτη μέλη τα οποία θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων, παρόμοια ενδεχομένως με αυτή της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED). 
Οι προβληματισμοί που εκφράζονται από την ΕΚΤ αφορούν τον υπερδανεισμένο ευρωπαϊκό νότο, ο οποίος θα αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα από μια απότομη απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει ο περιορισμός της ρευστότητας στην αγορά σε μια περίοδο που η οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης σημείωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα βοηθήσει στο στόχο συγκράτησης του πληθωρισμού, αλλά ενδεχομένως όχι στο βαθμό που αναμένεται καθώς τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά και ο ρυθμός αύξησης θα είναι τόσο αργός που δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, η οποία όπως φαίνεται ήδη έχει προεξοφλήσει τις εξελίξεις.

Από την άλλη, τόνισε ο κ. Φλωρεντιάδης, ο λόγος που η ΕΚΤ προχωρεί με αργά βήματα στην αύξηση των επιτοκίων είναι ενδεχομένως επειδή φοβάται να μην προκαλέσει αναταραχή στην οικονομία με μια απότομη αύξηση. Μια πτώση στην αγορά ακινήτων ή στα χρηματιστήρια θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος, σημείωσε ο κ. Φλωρεντιάδης και έτσι επιλέγηκε η οδός της σταδιακής αύξησης.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε ο κ. Φλωρεντιάδης, η αύξηση των επιτοκίων είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ένα άλλο επίπεδο. Αυτό της ψυχολογίας της αγοράς. Όπως εξήγησε, η κίνηση αυτή, ουσιαστικά θα τερματίσει την εντύπωση που υπήρχε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν εσαεί σε μηδενικά επίπεδα και έτσι θα δώσει άλλο αέρα στην αγορά. Άλλωστε, συνέχισε, όπως έχει ήδη αναφέρει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει κατά πόσο θα επηρεάσει η αύξηση των επιτοκίων την κυπριακή αγορά, ο κ. Φλωρεντιάδης σημείωσε ότι θα επηρεάσει κάπως τους δανειζόμενους, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό, καθώς η αύξηση θα είναι μικρή τουλάχιστον σε αυτά τα πρώτα στάδια και έτσι δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή επίπτωση.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ