Επιτροπή Ελέγχου: Ακονίζουν μαχαίρια για τα ταξίδια Αναστασιάδη

Πως τοποθετείται η Προεδρία στο ζήτημα και πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής οδηγείται αύριο Πέμπτη (13/2) η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη με ιδιωτικά αεροπλάνα, την ώρα που ενώ η Προεδρία υποστηρίζει ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν», τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την διαφάνεια των υπηρεσιακών Προεδρικών ταξιδιών. 

Υπενθυμίζεται ότι, η αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Ειρήνη Χαραλαμπίδου θα προεδρεύσει της συνεδρίας, την οποία η ίδια συγκάλεσε. 
Εν τω μεταξύ, την εγγραφή του θέματος συνυπέγραψαν με την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Κινήματος Οικολόγων, σύμφωνα με την κ.Χαραλαμπίδου.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η θέση της Προεδρίας
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Προεδρικό, θεωρεί ότι δεν δικαιολογείται η συζήτηση του θέματος στη Βουλή, από τη στιγμή που δεν προκύπτει ζήτημα διασπάθισης δημόσιου χρήματος και έχουν υιοθετηθεί πλήρως οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή για προκήρυξη διαγωνισμού σε ό,τι αφορά τις ναυλωμένες πτήσεις με ιδιωτικά αεροπλάνα. Επιπλέον, η Προεδρία με τις ενέργειες της, συνέβαλε στην εξοικονόμηση 3,5 εκ Ευρώ. 
Την ίδια ώρα η Προεδρία εξηγεί σε ανακοίνωση της ότι, «Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις «Αεροπορικές Μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως αυτή συνοψίζεται στα «Συμπεράσματα και συστάσεις», δικαιώνει πλήρως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και καταρρίπτει άλλη μία προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος του».

Μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος κάλεσε «τον κάθε ένα από τους συμπολίτες μας να διαβάσει το κείμενο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή και θα πιστοποιήσει ότι τα όσα αναφέρω σε σχέση με τη συγκεκριμένη έκθεση είναι τα πραγματικά γεγονότα». 

Διαβάστε ακόμη: Οδυσσέας: Μη νομότυπες οι διαδικασίες για τα ταξίδια του Προέδρου

ΔΗΣΥ
Παράλληλα ο Δημοκρατικός Συναγερμός,εξέφρασε την υποστήριξη του προς τον ΠτΔ,τονίζοντας ότι στα υπηρεσιακά ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό και καταρρίπτει ισχυρισμούς και προσβλητικές αναφορέςπου είχαν ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα. 
 
Συγκεκριμένα σημειώνεται σε ανακοίνωση του κυβερνωντος κόμματος, οτι, ως Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούμε πως δεν ωφελεί η περαιτέρω δημόσια συζήτηση μετά και τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων από τον Γενικό Ελεγκτή αλλά κυρίως με τη σαφή τοποθέτηση και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν ξεκάθαρα στις τοποθετήσεις τους:
Ο Πρόεδρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να δέχεται δώρα ούτε για υπηρεσιακά ταξίδια, ούτε για οικογενειακές διακοπές στις Σεϋχέλλες. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Γενικός Ελεγκτής του κράτους, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

«Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε σχέση με τις αεροπορικές μετακινήσεις του ΠτΔ δεν είναι νομότυπες και ότι «πρέπει να τεθούν κριτήρια για το ποιες δωρεές γίνονται αποδεκτές (π.χ. μόνο πολίτες της Δημοκρατίας ή/και ξένοι υπήκοοι, κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας ή/και κάτοικοι τρίτων χωρών, αν θα επιτρέπονται σχέσεις δωρητών με το κυπριακό δημόσιο μέσω δημοσίων συμβάσεων ή άλλως πως, τυχόν μέγιστο ύψος δωρεών κλπ)», σχολίασε ο κ.Μιχαηλίδης, όταν παρέδωσε την έκθεση.

Διαβάστε ακόμη: ΓΕ: Δεν έπρεπε να πάρει διαβατήριο ο Σαουδάραβας ιδιοκτήτης τζετ

ΑΚΕΛ 
«Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», σχολίασε το ΑΚΕΛ, μετά την δημοσίευση της Έκθεσης για τη ναύλωση του αεροσκάφους του Σαουδάραβα επιχειρηματία, επισημαίνοντας μάλιστα πως, οι σκιές δεν έχουν ξεκαθαρίσει και πολλά ερωτηματικά εξακολουθούν να αιωρούνται.
Συγκεκριμένα εξηγεί ότι, ενας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να δέχεται δώρα ούτε για υπηρεσιακά ταξίδια ούτε για οικογενειακές διακοπές στις Σεϋχέλλες.«Αν αυτό δεν το κατανοεί ο Πρόεδρος ας ανατρέξει στην περιβόητη Χάρτα Δεοντολογίας που ο ίδιος έβαλε τους Υπουργούς να υπογράψουν», σημείωσε το ΑΚΕΛ.

ΔΗΚΟ
Τα ελλείμματα διαφάνειας και η παραβίαση διαδικασιών, που διαπιστώνονται στην Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, αποτελούν ένα επιπλέον βαρίδι, για μια κυβέρνηση που θέλει να δίνει μαθήματα, αλλά η ίδια δεν τα τηρεί, ήταν η τοποθέτηση του Δημοκρατικού κόμματος.
Επίσης και το ΔΗΚΟ κάνει αναφορά στη «Χάρτα Δεοντολογίας», την οποία η Προεδρία, «συστηματικά παραβιάζει».
Στην ίδια γραμμή με ΑΚΕΛ και Γενικό Ελεγκτή, «το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί καίριας σημασίας τη σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, περί θεσμοθέτησης κριτηρίων για δωρεές, έστω και τώρα, αφού εδώ και αρκετά χρόνια, είχε αποφασίσει, όπως έχει διαφανεί, να αποδέχεται δωρεές για τις αεροπορικές μετακινήσεις». 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό πρόβλημα μετακίνησης που και στο μέλλον θα αντιμετωπίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος, αποφάσισε να ενεργοποιήσει διαδικασίες έρευνας για πιθανή αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία αεροσκάφους, που θα εξυπηρετεί  τις ανάγκες των επόμενων ηγετών της χώρας μας.

Ξένια Προδρόμου
 
2177