Τα ποσά που παραχωρούνται είναι αρκετά για κάλυψη του κόστους σπουδών, αλλά και διαβίωσης των φοιτητών

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων τελειόφοιτων μαθητών αναμένεται να δώσει τα επόμενα 24ωρα η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μάλιστα, ενόψει τούτου η Brief ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα την ετοιμασία θεμάτων που σχετίζονται με την φοιτητική ζωή, όπως το κόστος ενοικίων, κ.ά.

Δίδοντας σήμερα συνέχεια, η ιστοσελίδα μας καταγράφει τα σπουδαστικά και άλλα παρόμοια πακέτα που προσφέρουν οι τράπεζες. Βάσει της μελέτης μας, τα ποσά που παραχωρούνται είναι αρκετά για κάλυψη του κόστους τόσο των σπουδών όσο και τους κόστους διαβίωσης και διαμονής των σπουδαστών, ενώ τα επιτόκια που προσφέρονται είναι αρκετά ελκυστικά. 

>>> Διαβάστε ακόμη: Είστε φοιτητής στην Κύπρο: Δείτε τις τιμές των ενοικίων <<<

Αναλυτικότερα τα δάνεια για σπουδές, ακόμη και από το νηπιαγωγείο, που προσφέρουν οι τράπεζες παρουσιάζονται στις επόμενες παραγράφους. Σημειώνεται, πάντως, πως αν και η AstroBank προσφέρει φοιτητικά δάνεια, εντούτοις, δεν καταγράφεται στο παρόν δημοσίευμα, ένεκα του γεγονότος πως ακόμη δεν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο από πλευράς τράπεζας, η οποία αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επόμενων ημερών.

Τράπεζα Κύπρου: «Το δικό μου μέλλον»
Η Τράπεζα Κύπρου
, ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και θέλοντας να βοηθήσει γονείς, μαθητές και μέλλοντες φοιτητές να ενημερωθούν για τις δυνατότητες σπουδών, δημιούργησε την ιστοσελίδα «Το Δικό μου Μέλλον». Πρόκειται για μία χρήσιμη ιστοσελίδα που περιέχει πληροφορίες για τις σπουδές, τα πανεπιστήμια και τη χρηματοδότηση των υποψηφίων φοιτητών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα έχει σχεδιάσει και ήδη προσφέρει με επιτυχία δυο Σχέδια Δανειοδότησης Σπουδών, το «Relax» και το «Revolving». Το «Relax» καλύπτει τα έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, προσφέρεται με σταθερό μειωμένο επιτόκιο για 3 χρόνια και μετά κυμαινόμενο για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου. Παραχωρείται, επίσης, περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του κεφαλαίου μέχρι και 4 χρόνια, με πληρωμή μόνο τόκων το διάστημα αυτό.

Από την άλλη, το «Revolving» παρέχει δανειοδοτικές λύσεις για κάλυψη των εξόδων των σπουδών στην Κύπρο ή το εξωτερικό και προσφέρεται, επίσης, με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Το μέγιστο ποσό δανείου και για τα δυο δάνεια ανέρχεται στις €90.000 για κάθε παιδί, η μέγιστη διάρκεια του είναι 15 χρόνια και η αποπληρωμή του γίνεται με ίσες μηνιαίες δόσεις. 

Επιπρόσθετα, μέσω των Σχεδίων, επιβραβεύονται οι άριστοι φοιτητές και παρέχεται δυνατότητα αποπληρωμής μετά την ολοκλήρωση των σπουδών. Αξίζει, δε, να επισημανθεί πως, και τα δυο σχέδια καλύπτουν δίδακτρα (νηπιαγωγείων, ιδιωτικών σχολών δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, κολεγίων και πανεπιστημίων), βιβλία, στολές, κόστος ετοιμασίας μελετών και έρευνας και κόστος διαβίωσης (ενοίκια, αρχικός εξοπλισμός οικίας, μηνιαία έξοδα και χαρτζιλίκι).

φοιτητικο δάνειο2

Σχέδιο «Μόρφωση» Ελληνικής Τράπεζας
Από την πλευρά της η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει το Δάνειο Σπουδών «Μόρφωση». Ως κύρια χαρακτηριστικά του Σχεδίου, η Τράπεζα προτάσσει το γεγονός πως το ποσό του δανείου μπορεί να φθάσει έως και τις 80 χιλιάδες ευρώ, ενώ προσφέρεται περίοδος χάριτος μέχρι και πέντε έτη. Επίσης, το Σχέδιο, σύμφωνα με την Ελληνική, είναι ιδανικό για την κάλυψη των αναγκών της φοιτητικής ζωής.

«Τώρα που πέρασες το κατώφλι της Ανώτατης Εκπαίδευσης μπορείς να αξιοποιήσεις ένα δάνειο ιδανικό για την κάλυψη των αναγκών σου κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής. Με εξαιρετικά ευέλικτες μηνιαίες δόσεις, περίοδο χάριτος μέχρι 5 χρόνια και ποσό δανείου μέχρι €80.000 - το μόνο που θα πρέπει να σε απασχολεί είναι η καλύτερη εκπαίδευσή σου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Τράπεζα.

Επίσης, η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει και την επιλογή «Student Pack» με χρεωστική κάρτα ανέπαφων συναλλαγών Student Card και σημαντικές εκπτώσεις σε επιλεγμένα καταστήματα. Το εν λόγω προϊόν είναι διαθέσιμο για φοιτητές μεταξύ 18-26 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες και τους πλήρεις όρους και τις προϋποθέσεις για τα προαναφερθέντα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών της Ελληνικής Τράπεζας στο 8000 9999 ή σε οποιοδήποτε από τα καταστήματα της Τράπεζας παγκύπρια.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Alpha Σπουδαστικό Δάνειο
Στην Alpha Bank αναγνωρίζοντας ότι η φοιτητική περίοδος είναι ίσως η πιο ωραία και η πιο συναρπαστική στη ζωή μας, αλλά και γεμάτη υποχρεώσεις, αυξημένες απαιτήσεις και πολλά έξοδα, προσφέρει το «Alpha Σπουδαστικό Δάνειο», μέσω του οποίου καλύπτονται όλες οι ανάγκες της φοιτητικής ζωής. Μεταξύ άλλων, μέσω του Σχεδίου η Alpha Bank, προσφέρει τα εξής:

 • Μέχρι €75.000 ανά φοιτητή για κάλυψη διδάκτρων κολεγίου/ πανεπιστημίου, καθώς και του κόστους διαβίωσης του φοιτητή (ενοίκια, αρχικό εξοπλισμό, κλπ) στην Κύπρο και στο εξωτερικό
 • Περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή του κεφαλαίου έως 3 χρόνια, κατά την οποία καταβάλλεται μόνο το ποσό των μηνιαίων τόκων επί του εκάστοτε εκταμιευμένου ποσού
 • Μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής έως 15 χρόνια για ενυπόθηκα δάνεια και έως 10 χρόνια για τα μη ενυπόθηκα δάνεια
 • Ανταγωνιστικό επιτόκιο

Ταυτόχρονα με το Σχέδιο, η Τράπεζα προσφέρει και το πακέτο τραπεζικής συνεργασίας «Alpha Welcome Youth Pack», το οποίο προσφέρει:

 • Άνοιγμα ειδικού λογαριασμού για νέους 18-28 ετών «Alpha Αφετηρία»
 • Έκδοση χρεωστικής κάρτας Alpha Bank Enter Mastercard, χωρίς ετήσια συνδρομή
 • Δωρεάν σύνδεση με την ηλεκτρονική υπηρεσία Alpha Express Banking
 • Δωρεάν παραχώρηση ηλεκτρονικού κωδικού ασφαλείας ή 50% έκπτωση στο κόστος της συσκευής κωδικού ασφαλείας της υπηρεσίας Alpha Express Banking
 • Δωρεάν καταχώρηση πάγιων τραπεζικών εντολών με το άνοιγμα του λογαριασμού
 • 10% έκπτωση σε νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια γενικού κλάδου με την Altius Insurance
 • Δωρεάν αναλήψεις μετρητών με την χρεωστική κάρτα Alpha Bank Enter Mastercard, από όλες τις AΤΜ οποιασδήποτε τράπεζας στην Κύπρο και στο εξωτερικό
 • 50% έκπτωση στην προμήθεια αγοράς φοιτητικού συναλλάγματος
 • Προνομιακή τιμολόγηση στο ασφαλιστικό σχέδιο «Υπερκάλυψη Νοσηλείας Φοιτητών».

Περισσότερες πληροφορίες, όροι και προϋποθέσεις στα καταστήματα της Alpha Bank.

φοιτητικά δάνεια3

Ancoria Bank
Ευκαιρίες χρηματοδότησης σε φοιτητές
για κάλυψη των αναγκών τους προσφέρει και η Ancoria Bank μέσω δικού της Σχεδίου που περιλαμβάνει τρεχούμενο  λογαριασμό, παροχή χρεωστικής κάρτας και άμεση πρόσβαση στην ηλεκτρονική τραπεζική. 

Ειδικότερα η Τράπεζα προσφέρει δάνειο μέχρι και 100 χιλιάδες ευρώ, με καλό επιτόκιο, για το οποίο οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ κυμαινόμενου επιτοκίου με βασικό επιτόκιο της Ancoria Bank ή Euribor 6 μηνών, ενώ η περίοδος αποπληρωμής κυμαίνεται από 5 έως και 15 χρόνια. 

Επίσης, η Τράπεζα παρέχει διευκολύνσεις όπου μεταξύ άλλων είναι η περίοδος χάριτος έως και πέντε χρόνια στο κεφάλαιο κατά την διάρκεια των οποίων θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι της περιόδου, από την αρχή του δανείου ή μέχρι ενός έτους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών (ότι θα συμβεί πρώτα). Επίσης δίνει τη δυνατότητα πληρωμής δόσεων σε συγκεκριμένους μήνες κατά τη διάρκεια του έτους -για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε να αποκλείσετε τον Δεκέμβριο από το πρόγραμμα αποπληρωμής και να εξοφλήσετε το δάνειο με 11 δόσεις ετησίως.

Περισσότερες λεπτομέρειες και σχετικές προειδοποιήσεις και σημειώσεις σχετικά με δανειοδοτήσεις θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Τράπεζας ή στο τηλέφωνο 8000 0050.

Δίπλα στους φοιτητές και ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως πέραν των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δίπλα στους φοιτητές-παιδιών προσφύγων, στέκεται εδώ και πολλά χρόνια κι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Όπως έγραψε την περασμένη βδομάδα η Brief, για το 2019 ο Φορέας διαθέτει κονδύλι της τάξης των περίπου €40 εκατομμυρίων για σπουδαστικά δάνεια. Τα €23 εκατ. από αυτά προέρχονται από υποχρεώσεις προηγούμενων χρόνων και τα €17 εκατ. αφορούν νέα κονδύλια.

Δικαιούχοι για εξασφάλιση δανείου είναι πρόσφυγες και μη που έχουν οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, μέχρι και 3ου βαθμού, περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις 30.1.2020 δεδομένου ότι ο αιτητής έχει εξασφαλίσει θέση σε εκπαιδευτικό ίδρυμα με όρους ή χωρίς όρους. Νοείται ότι θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα σχετικά έγγραφα με την αίτηση του.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τονίζεται πως, ο Φορέας μπορεί να παραχωρήσει δάνειο σε δικαιούχους καλύπτοντας μέχρι και όλα τα δίδακτρα των φοιτητών αλλά και τα έξοδα διαβίωσης τους ανάλογα με την χώρα που θα σπουδάσουν. Για όλα τα ποσά των δανείων που παραχωρεί ο Φορέας εδώ.

Πέραν του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, σπουδαστικά δάνεια προσφέρει και ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης. Ειδικότερα, ο Οργανισμός παραχωρεί μακροπρόθεσμα δάνεια για:

 • σπουδές νέων φοιτητών
 • σπουδές υφιστάμενων φοιτητών
 • μεταφορά σπουδαστικού  δανείου από άλλο Πιστωτικό Ίδρυμα
 • ειδικό σχέδιο χρηματοδότησης «Νέοι Σπουδαστές»

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μάριος Αδάμου
 
379
Thumbnail

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η αγορά ακινήτων από ξένους (τόσο αλλοδαπούς όσο και πολίτες της Ε.Ε.) αγοραστές με τα πωλητήρια έγγραφα που κατατίθενται να αυξάνονται μήνα με το μήνα αλλά και με τις παραλιακές μας πόλεις να αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές. 

Συγκεκριμένα, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν από ξένους επενδυτές έφτασαν τις 3.430 χιλιάδες για τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν κατατεθεί από αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. και τα οποία ξεπέρασαν κατά πολύ τα όσα κατέθεσαν οι κοινοτικοί (πολίτες εντός Ε.Ε.).

ad1mobile

>>> Διαβάστε επίσης: ΑΝΑΛΥΣΗ - Πώς κινήθηκε η αγορά ακινήτων το 9μηνο - ΠΙΝΑΚΕΣ <<<

Αναλυτικότερα, κατατέθηκαν από πολίτες της Ε.Ε. 1.114 πωλητήρια έγγραφα ενώ από αλλοδαπούς (τρίτες χώρες)  κατατέθηκαν 2.316 πωλητήρια έγγραφα από τις αρχές του 2019 μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2019. 

Στην πρώτη θέση της ζήτησης σπιτιών βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι παραλιακές μας πόλεις και κυρίως η Πάφος αλλά και η Λεμεσός οι οποίες και προσέλκυσαν τους περισσότερους ξένους επενδυτές ακινήτων από όλες τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας μας.

Στην Πάφο τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, κατατέθηκαν 557 πωλητήρια έγγραφα από κοινοτικούς  πολίτες της Ε.Ε. καθώς και 884 από αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών. Συνολικά στην Πάφο κατατέθηκαν 1.441 πωλητήρια έγγραφα από ξένους επενδυτές.
 
Στη Λεμεσό – η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση προτίμησης για τους ξένους επενδυτές μετά την Πάφο- κατατέθηκαν 205 πωλητήρια έγγραφα από κοινοτικούς πολίτες χωρών της Ε.Ε. ενώ κατατέθηκαν 749 πωλητήρια έγγραφα από αλλοδαπούς πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.. Συνολικά για τη Λεμεσό κατατέθηκαν 954  πωλητήρια έγγραφα από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2019.

Στην επόμενη θέση προτίμησης βρέθηκε η Λάρνακα, η οποία και για τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 προσέλκυσε 532 ξένους επενδυτές με την πλειοψηφία τους να είναι αλλοδαποί πολίτες εκτός Ε.Ε. και οι οποίοι κατέθεσαν 403 πωλητήρια έγγραφα. Την ίδια περίοδο από κοινοτικούς πολίτες χωρών εντός της Ε.Ε. κατατέθηκαν στη Λάρνακα 129 πωλητήρια έγγραφα.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η Αμμόχωστος ακολουθούσε την πόλη του Ζήνωνα, και κατατέθηκαν σε αυτήν συνολικά 270 πωλητήρια έγγραφα από ξένους επενδυτές για τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 με την πλειοψηφία, επίσης, να είναι από αλλοδαπούς πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι και κατέθεσαν 160 πωλητήρια έγγραφα ενώ οι κοινοτικοί πολίτες από χώρες εντός της Ε.Ε. κατέθεσαν 110 πωλητήρια έγγραφα.

Στη Λευκωσία – η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση προτίμησης ξένων επενδυτών ακινήτων- κατατέθηκαν 238 πωλητήρια έγγραφα. Η  πλειοψηφία ήταν από αλλοδαπούς πολίτες  εκτός της Ε.Ε. και οι οποίοι και κατέθεσαν 120 πωλητήρια έγγραφα, ενώ οι κοινοτικοί πολίτες εντός Ε.Ε. κατέθεσαν 118 πωλητήρια έγγραφα.

article 1