Έρχονται άλλα 4 έργα από τον ΚΟΑΓ

Σε ποιες περιοχές θα είναι και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση τους - Προχωρούν οι εργασίες και για την «ΕΚΑΛΗ»

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Με νέα έργα αναμένεται να εμπλουτιστεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στην Brief, η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ Έλενα Κούσιου ανέφερε ότι έρχονται άλλα τέσσερα έργα, τα οποία όμως έχουν ακόμα δρόμο για να προκηρυχθούν οι προσφορές τους.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 6 κατοικίες στην Κοκκινοτριμιθιά,  8 διαμερίσματα στον Αγ. Νικόλαο Λάρνακας, 12 διαμερίσματα στα Πολεμίδια και 17 διαμερίσματα στο Καϊμακλί.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Όπως σημείωσε η κα. Κούσιου, έχει εκδοθεί η πολεοδομική άδεια και για τα τέσσερα καθώς και η οικοδομική άδεια για τα τρία πρώτα (Κοκκινοτριμιθιά, Αγ. Νικόλαο Λάρνακας, Πολεμίδια) και εκκρεμεί στο Καϊμακλί.

Να υπενθυμίσουμε ότι προχωρούν επίσης και οι συζητήσεις για την υλοποίηση των υποδομών προσιτής στέγης σε τρία δημοτικά τεμάχια στην Λεμεσό, για το οποίο υπεγράφη συμφωνία αξίας €100 εκατομμυρίων μεταξύ ΚΟΑΓ και Δήμου Λεμεσού.

>>> Διαβάστε επίσης: Δήμος Λεμεσού & ΚΟΑΓ: Υπεγράφη συμφωνία αξίας €100 εκατ. <<<

Ολοκληρώνεται το 2023 και η «ΕΚΑΛΗ»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την κα. Κούσιου, σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή της πολυκατοικίας «ΕΚΑΛΗ» στο Καϊμακλί, η οποία διαθέτει για αγορά την μεγαλύτερη μερίδα των διαμερισμάτων της, αν και ξεκίνησε ως έργο προσιτού ενοικίου. 

Όπως επεσήμανε η Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, το έργο προχωρά κανονικά με βάση το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023.

>>> Διαβάστε επίσης: ΚΟΑΓ: Διαμερίσματα σε Λευκωσία από €139.750-Με επιδότηση €70.000 <<<

Γι’ αυτό το έργο, σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΚΟΑΓ, αν και έληξε η προθεσμία που είχε τεθεί για αίτηση αγοράς διαμερίσματος στις 31/8/2022, συνεχίζονται να γίνονται δεκτές αιτήσεις, οι οποίες όμως θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας και αν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα, τότε θα δοθούν στους αιτηθέντες.

>>> ΕΔΩ το Έντυπο Αίτησης για Αγορά Διαμερίσματος στο έργο «ΕΚΑΛΗ» στο Καϊμακλί <<< 

Πληροφορίες για την πολυκατοικία «ΕΚΑΛΗ»

Σύμφωνα με προηγούμενο δημοσίευμα της Brief, η πολυκατοικία ΕΚΑΛΗ βρίσκεται στη γωνία της οδού Αιπείας και Πάριδος σε ακριτική περιοχή στο Καϊμακλί, Λευκωσία. Αποτελείται από τέσσερεις συνολικά ορόφους με 16 διαμερίσματα (8 δύο υπνοδωματίων και 8 τριών υπνοδωματίων) αυξημένης ενεργειακής κατηγορίας.

Η πολυκατοικία εφάπτεται δημόσιου Χώρου Πρασίνου και περιλαμβάνει πιλοτή με καλυμμένους κατά το μεγαλύτερο μέρος, χώρους στάθμευσης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους εξυπηρέτησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, με τον αναγκαίο λειτουργικό εξοπλισμό.

Στόχοι του έργου, σύμφωνα με τον ΚΟΑΓ, είναι η βέλτιστη αξιοποίηση των προσανατολισμών του οικοπέδου, η λειτουργικότητα, η χρήση σύγχρονων και αναβαθμισμένων τεχνικών και υλικών κατασκευής για τη δημιουργία ενεργειακά αναβαθμισμένων διαμερισμάτων με αυξημένες συνθήκες άνεσης, αισθητικής, ποιότητας και οικονομίας, για τους μελλοντικούς χρήστες του.

Όπως προαναφέραμε, η συγκεκριμένη πολυκατοικία άρχισε σαν ένα έργο προσιτού ενοικίου. Επειδή όμως προέκυψαν τα Στεγαστικά Σχέδια του ΥΠΕΣ για τις ακριτικές περιοχές και επειδή το συγκεκριμένο έργο εμπίπτει σε ακριτική περιοχή (Καϊμακλί), ο ΚΟΑΓ προτείνει για όσους μπορούν να πάρουν βοήθεια να μπορέσουν να αγοράσουν διαμέρισμα εφόσον μπορούν να πάρουν τις επιχορηγήσεις για εκείνα τα σχέδια.

Άρα μπορεί κάποιος να αγοράσει το διαμέρισμα στο συγκεκριμένο έργο από ΚΟΑΓ και να πάρει και την επιδότηση των 70.000 από τα Στεγαστικά Σχέδια του ΥΠΕΣ.

>>> Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και πώς μπορείτε να πάρετε έως και 70.000 ευρώ <<<

Δείτε πιο κάτω την πολυκατοικία: 

σδχφψγωηβξν

Οι τιμές για διαμέρισμα στην «ΕΚΑΛΗ»

Σημειώνεται ότι οι τιμές για διαμέρισμα 2 υπνοδωματίων στην «ΕΚΑΛΗ» κυμαίνονται από 139.750 ευρώ έως 148.000 ευρώ ενώ οι τιμές για διαμέρισμα 3 υπνοδωματίων κυμαίνονται από 192.300 ευρώ έως 202.300.

Δείτε αναλυτικά στον πιο κάτω πίνακα τις τιμές:

φ

Τα κριτήρια για το Σχέδιο Στέγασης Μέτρια Αμειβομένων (Αγορά Κατοικίας/Διαμερίσματος) του ΚΟΑΓ

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία του, ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης αγοράζει γη την οποία στη συνέχεια διαχωρίζει σε οικόπεδα ή διαθέτει για ανέγερση κατοικιών και διαμερισμάτων. Οι κατοικίες και τα διαμερίσματα διατίθενται για την ικανοποίηση στεγαστικών αναγκών νοικοκυριών ή ατόμων που αδυνατούν να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα από μόνοι τους.

Τα οικιστικά έργα του Οργανισμού καλύπτουν όλες τις πόλεις. Οι διαχωρισμοί οικοπέδων γίνονται κυρίως σε κοινότητες της υπαίθρου όπου υπάρχει ανάγκη στέγασης νεαρών ζευγαριών.

Για να μπορεί να αγοράσει κατοικία ή διαμέρισμα από τον ΚΟΑΓ ένα άτομο, πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια:

1/ Εισοδηματικά Κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν αναθεωρηθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 8/6/2022.

Τα ετήσια μικτά εισοδήματα ανάλογα με τη σύνθεση της οικογένειας να μην υπερβαίνουν τις:

Μονήρεις Άτομα

€25.000
Οικογένεια χωρίς παιδιά €45.000
Οικογένεια 3 ατόμων €50.000

Οικογένεια 4 ατόμων

€55.000

Οικογένεια 5 ατόμων και άνω

€65.000

2/ Προκαταβολή

Η προκαταβολή είναι το 20% της τιμής πώλησης και το υπόλοιπο 80% καταβάλλεται με την παράδοση του ακινήτου.

 3/ Άλλα Κριτήρια

Για την αξιολόγηση των αιτήσεων λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια όπως:

  • Δανειοεξοφλητική ικανότητα.
  • Κινητή και ακίνητη περιουσία, στεγαστικές συνθήκες, κ.ά.
  • Σύνθεση οικογένειας.
  • Συνεχή διαμονή για 5 έτη για τους πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαμηλές τιμές

Σημειώνεται ότι, ο ΚΟΑΓ με τη δραστηριότητά του, σκοπό έχει την υλοποίηση μέρους της Κρατικής κοινωνικής πολιτικής μέσω των στεγαστικών του προγραμμάτων. Προσφέρει κατοικίες / διαμερίσματα / οικόπεδα σε χαμηλές τιμές, προσιτές στις τάξεις που ιδρύθηκε να βοηθήσει.

Κυπριάνα Σταύρου
 
2250