Έρχονται αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος

Τερματίζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ και ξεκινά η επιδότηση από το κράτος

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Αλλαγές επέρχονται από πρώτη Σεπτεμβρίου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, στις 31.8 σταματά να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 9% και από 1.9. θα επανέλθει ο κανονικός συντελεστής που είναι το 19%. Την ίδια ώρα ωστόσο, δηλαδή από 1.9 αρχίζει η περίοδος επιδότησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από το κράτος, που θα διαρκέσει μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικότερα, στις 31 Αυγούστου ολοκληρώνεται η περίοδος κατά την οποία ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 9% στο ρεύμα. Επομένως, από 1η Σεπτεμβρίου θα επανέλθει και πάλι ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ που είναι το 19%. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο ρεύμα ξεκίνησε από τον περασμένο Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, την περίοδο Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, οι οικιακοί καταναλωτές επωφελήθηκαν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% αντί για 19% που είναι ο κανονικός. Το Φεβρουάριο επανήλθαμε στο 19% και τη διμηνία Μαρτίου, Απριλίου ίσχυε και πάλι μειωμένος συντελεστής 9%. Ακολούθησε παράταση στο μειωμένο συντελεστή για το δίμηνο Μάιος και Ιούνιος, ενώ τελευταία παράταση δόθηκε για το επόμενο δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου. Έτσι από Σεπτέμβριο επανέρχεται η χρέωση με 19% ΦΠΑ.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Ωστόσο από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, το νέο μέτρο επιδότησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στην κλιμακωτή στήριξη, ώστε να ενθαρρύνεται παράλληλα και η εξοικονόμηση. Από το μέτρο επωφελούνται όλα τα νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και τη βιομηχανία καθώς, και ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για την άντληση νερού για σκοπούς άρδευσης και ύδρευσης. Όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς ΑΗΚ, η επιδότηση θα φαίνεται στο λογαριασμό ως ένα συνολικό ποσό έκπτωσης.

Η επιδότηση καλύπτει τις τιμολογήσεις της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022 και αφορά:
•    μέρος της αύξησης στη βασική τιμή του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον Ιούνιο
•    μέρος της αλλαγής στο συντελεστή ρήτρας καυσίμου του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον Ιούνιο
•    μέρος της αλλαγής στη μεσοσταθμική τιμή καυσίμου του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με τον Ιούνιο
•    αλλαγή στη χρέωση ΦΠΑ από 5% σε 19% για τη διατίμηση 08, από 9% σε 19% για τις διατιμήσεις 01 και 02 και από 5% ή 9% σε 19% για τη διατίμηση 56Β.

Η επιδότηση είναι κλιμακωτή αναλόγως του ύψους κατανάλωσης και κυμαίνεται από 50% - 85% για τα νοικοκυριά και τις εμπορικές και βιομηχανικές χρεώσεις με διμηνιαίες τιμολογήσεις, καθώς, και τις χρήσεις για σκοπούς άντλησης νερού για άρδευση και ύδρευση ή/και άντληση ομβρίων υδάτων.  Η επιδότηση για τα ευάλωτα νοικοκυριά ανέρχεται στο 100% των αυξήσεων στις τιμές.

Πέραν των πιο πάνω, από πλευράς ΑΗΚ μας επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, τον Αύγουστο οι λογαριασμοί του ρεύματος θα είναι μειωμένοι κατά 0,77% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αν και είναι νωρίς για να διαφανεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται η μείωση αυτή να δείχνει κάποια τάση σε σχέση με το μελλοντικό κόστος των λογαριασμών του ρεύματος. 

Στο μεταξύ, ανησυχία φαίνεται να επικρατεί μεταξύ μερίδας καταναλωτών, για το γεγονός ότι η ΑΗΚ προχωρεί σε καθ’ υπολογισμό χρέωση της τιμής του ρεύματος για ορισμένα υποστατικά. Πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζει η Αρχή και βασίζεται στον υπολογισμό της χρέωσης με βάση τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, ένεκα του γεγονότος ότι οι τιμές παρουσιάζονται αυξημένες το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του κόστους της ενέργειας, καταναλωτές ανησυχούν ότι με την καθ’ υπολογισμό χρέωση, θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερο αντίτιμο σε σχέση με αυτό που τους αναλογεί. Ωστόσο, όπως μας αναφέρθηκε από την ΑΗΚ, οποιοσδήποτε πολίτης θεωρεί ότι δεν έγινε σωστός υπολογισμός της κατανάλωσης του, μπορεί να απευθυνθεί στην Αρχή ώστε να γίνει επανεξέταση του τιμολογίου του. Πάντως, αυτή η πρακτική πιθανότατα θα τερματιστεί με την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, οι οποίοι θα καταγράφουν την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο και θα εκδίδεται η χρέωση με βάση την πραγματική κατανάλωση. Όπως μας αναφέρθηκε από πλευράς ΑΗΚ, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των προσφορών. Στόχος είναι να εγκατασταθούν 400.000 περίπου έξυπνοι μετρητές σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2025. Το κόστος για το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ανέλθει στα €40 εκατ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ