ESG: Μεγάλοι οι κίνδυνοι για το επιχειρηματικό τραπεζικό μοντέλο

•    Χρηματοπιστωτικοί και όχι κίνδυνοι φήμης
•    Η ΕΚΤ θέλει να γνωρίζει τα σχέδια δράσης των τραπεζών

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να αξιολογούν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ταμειακές εκροές ή εξάντληση των αποθεμάτων ρευστότητας ασφαλείας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε πρόσφατο έγγραφό της καλεί τις τράπεζες του ευρωσυστήματος να συνεκτιμούν αυτούς τους παράγοντες και να τους λαμβάνουν υπόψη στην αξιολόγηση τής σημαντικότητας που διενεργούν για όλους τους επιχειρησιακούς τομείς σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 

Σύμφωνα με την οδηγία που τέθηκε υπόψη των τραπεζών του ευρωσυστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, η ανάλυση θα πρέπει να προσαρμόζεται στο επιχειρηματικό μοντέλο και στο προφίλ κινδύνου, και να λαμβάνονται υπόψη οι ευπάθειες των οικονομικών (υπο-τομέων), δραστηριοτήτων και φυσικών τοποθεσιών του ιδρύματος 
Από τις μετρήσεις που έχουν γίνει, μεγάλες και εξαιρετικά εκτεθειμένες κυρίως τράπεζες έχουν απαλλάξει σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά τους από την έκθεση στον άνθρακα από το 2018, ενώ τα δύο τρίτα των τραπεζών έχουν αυξήσει τις σταθμισμένες ως προς τα δάνειά τους εκπομπές.

Η ΕΚΤ θεωρεί πως οι κίνδυνοι συγκέντρωσης που σχετίζονται με το κλίμα μπορεί να προκύψουν από ανοίγματα που έχουν παρόμοιες ευαισθησίες σε φυσικούς κινδύνους (π.χ. εξαιτίας της τοποθεσίας ή της δραστηριότητάς τους) ή κινδύνους μετάβασης (π.χ. λόγω της κατανομής τους στον τομέα ή του επιπέδου εκπομπών). 

Όπως αναφέρεται, περίπου το 35% των αναμενόμενων ζημιών σε όλο το σύστημα υφίσταται το 10% των τραπεζών με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στις αυξήσεις των τιμών του άνθρακα. Επιπλέον, οι κρίσεις των τιμών του άνθρακα πυροδοτούν σημαντική αύξηση των συσχετισμών αθέτησης υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Τραπεζική πηγή δήλωνε στη Brief ότι «η ΕΚΤ και η ΕΑΤ θέλουν να γνωρίζουν τα σχέδια δράσης των τραπεζικών διοικήσεων αναφορικά με τους ESG κινδύνους, τον βαθμό ενσωμάτωσής  τους στη ΔΑΕΕΚ (Διαδικασία Αξιολόγησης Επάρκειας Εσωτερικού Κεφαλαίου)  και τη συμπερίληψη ανάλυσης σεναρίων και stress test καθώς και τη διαθεσιμότητα σχετικών δεδομένων για τη διαχείριση των ESG κινδύνων. 

Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές δεν προσεγγίζουν τους ESG κινδύνους ως κίνδυνο φήμης, αλλά ως χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που χρήζουν την ανάλογης αναγνώρισης, μετριασμού και διαχείρισης.

Χρύσω Αντωνιάδου