Εστία: 6.389 αιτήθηκαν, 700 εγκρίθηκαν, χιλιάδες στο «περίμενε»

Οι αιτήσεις που εγκριθήκαν, τα συμπληρωματικά σχέδια για μη βιώσιμους και πότε υποβάλλει κάποιος ένσταση / Όλα όσα σημείωσε στην Brief o Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρος Παπαδούρης

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων για το Σχέδιο Εστία έχει εξεταστεί από το Υπουργείο Εργασίας, με εκατοντάδες από αυτές να έχουν εγκριθεί, ενώ χιλιάδες αιτητές βρίσκονται στο «περίμενε» σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, Σταύρο Παπαδούρη.

Η Brief επικοινωνησε με τον κ. Σταύρο Παπαδούρη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, ζητώντας πληροφορίες για το πού βρίσκεται το σχέδιο εστία, πως προχωρά, πόσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί και πόσες από αυτές εγκρίθηκαν, απορρίφθηκαν ή βρίσκονται στον «πάγο».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδούρης, βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και αναμένεται ότι μέχρι τέλη Μαρτίου να έχουν κατηγοριοποιηθεί όλες οι αιτήσεις.

Όπως μας εξήγησε από το σύνολο των αιτήσεων που δεν έχουν εγκριθεί κάποιες από αυτές βρίσκονται σε εκκρεμότητα ώστε να παρουσιαστούν συμπληρωματικά δικαιολογητικά, άλλες χρειάζονται επιπλέον μελέτη λόγω ιδιορρυθμίας της περίπτωσης, ενώ ταυτόχρονα, κάποιες άλλες απορρίφθηκαν, ωστόσο, μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για συμμετοχή στο σχέδιο.

«Αρκετός κόσμος ψάχνει ποσοστό επιτυχίας τώρα, κάτι που είναι αδύνατον όσο είναι σε ισχύ». υπογράμμισε. Οι προβλέψεις πάραυτα του κ. Παπαδούρη είναι ότι το ποσοστό επιτυχίας θα αγγίξει το 40%, το οποίο αντιστοιχεί γύρω στους 2.500 - 3.000 εγκεκριμένους αιτητές. 

«Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε και επόμενος στόχος είναι να εντάξουμε και μια νέα κατηγορία», επεσήμανε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ειδικότερα σύμφωνα και με την τελευταία ενημέρωση από το Υπ.Εργασίας, ο κ. Παπαδούρης ανέφερε:

  • 6.389 αιτήσεις έχουν ελεγχθεί,

  • 6.000 περίπου αιτήσεις κατατέθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας,

  • 200 - 300 αιτήσεις είναι σε εκκρεμότητα καθώς έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά δικαιολογητικά,

  • 700 αιτητές έχουν εγκριθεί και συμμετέχουν ήδη στο σχέδιο,

  • 2.500 περίπου μη εγκεκριμένες αιτήσεις - έχει αποσταλεί στους αιτητές επιστολή απόρριψης,

  • 700 περίπου αιτήσεις στην κατηγορία επιλέξιμοι μη βιώσιμοι αλλά λόγω και της πανδημίας μπορεί αυτός ο αριθμός να αλλάξει και να φτάσει περίπου στις 1200 αιτήσεις,

  • 530 αιτήσεις στην Ειδική Επιτροπή - Χρειάζονται πιο σχολαστική μελέτη λόγω κάποιας ιδιορρυθμίας

  • 100 περίπου αιτήσεις στην κατηγορία «Αναδιαρθρωμένοι» (Είναι οι αιτητές που έκαναν αναδιάρθρωση το 2017 αλλά ήρθαν ξανά σε καθεστώς μη εξυπηρέτησης).

  • 74 αιτήσεις οι οποίες αποσύρθηκαν από τον ίδιο τον αιτητή. 

Αναφορικά με την κατηγορία που αφορά τις 74 αιτήσεις που έχουν αποσυρθεί ο κ. Παπαδούρης σημείωσε ότι αυτό προκύπτει γιατί έχει ήδη λυθεί το πρόβλημα, ίσως πουλώντας το ακίνητο ή με κάποιο άλλο τρόπο.

Ο κ. Παπαδούρης αναφέρθηκε ακόμη στην συνάντηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργο Παντελή, την Τετάρτη (24/7), στην οποία συζητήσαν για τις 12 κατηγορίες που έλαβαν επιστολή απόρριψης.

Κάποιες αιτήσεις έχουν ήδη εξασφαλίσει έγκριση παρά την αρχική επιστολή απόρριψης και αφορά τις κατηγορίες, βιώσιμων επιλέξιμων, αιτήσεις από τις Βρετανικές Βάσεις, αιτήσεις του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, επεσήμανε.

Τι να κάνεις αν απορρίφθηκε η αίτηση σου 

Για τις άλλες 9 κατηγορίες που απορρίφθηκαν, γίνονται προσπάθειες ώστε να εγκριθούν τώρα, ανέφερε.

Ένα παράδειγμα αίτησης που απορρίφθηκε, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδούρης, είναι η αίτηση ατόμου, όπου το ετήσιο του εισόδημα ξεπερνά για ελάχιστο ποσό, της τάξεως των 310 ευρώ, το ετήσιο εισόδημα για να είναι επιλέξιμο. Η αίτηση αυτή έχει απορριφθεί αλλά, μεταφέρεται στην Επιτροπή Ένστασης.

Το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ο κ. Παπαδούρης, ακολουθεί σωστά τις οδηγίες και βάσει αυτών κρίνει ως επιλέξιμη ή όχι μια αίτηση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπως την προαναφερθέντα που ο αιτητής είναι καλό να προβεί σε ένσταση ώστε να του δοθεί η ευκαιρία για μια δεύτερη ανάγνωση της αίτησης του.

Για το λόγο αυτό παρουσιάσαμε στο Υπ. Οικονομικών αρκετές περιπτώσεις που απορρίφθηκαν αλλά με περαιτέρω έρευνα από τον Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, διαφάνηκε ότι θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί.

«Έχουμε τη στήριξη του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών», σημείωσε, και μάλιστα εισηγείται στους πολίτες που έτυχαν απόρριψης να προχωρήσουν οπωσδήποτε σε ένσταση.

Επιτροπή Ενστάσεων

Για αυτό τον λόγο, όπως ανέφερε προωθείται η σύσταση της Επιτροπής Ενστάσεων, με την επιθυμία του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας να βρίσκεται κοντά της ως δικλείδα ασφαλείας ότι κανένας δεν θα αδικηθεί, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε επίσης τον ίδιο ρόλο να έχει και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών. «Άλλωστε το σχέδιο Εστία εξυπηρετεί και τους δανειολήπτες αλλά και τις Τράπεζες», σημείωσε.

Νέα σχέδια για την κατηγορία επιλέξιμοι μη βιώσιμοι

Ο Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε, επίσης, ότι βρίσκονται υπό μελέτη συμπληρωματικά σχέδια για περαιτέρω απομείωση δανείων, όσον αφορά μη βιώσιμες περιπτώσεις δανειοληπτών. Για τα συγκεκριμένα σχέδια, μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περίπου 700 νοικοκυριά, τα οποία αναμένεται ότι λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων της, θα αυξηθεί σε 1200 περίπου.

Γιατί δεν ανακοινώθηκαν από την αρχή τα συμπληρωματικά σχέδια

Τα συμπληρωματικά σχέδια συζητιούνται αρκετό καιρό τώρα, αλλά δεν θα μπορούσαν να ανακοινωθούν νωρίτερα, για δύο λόγους, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη.

«Αρχικά, δεν θα είχαμε μετρήσιμο αποτέλεσμα για το τι χρειαζόμαστε», όπως τώρα, ανέφερε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Τώρα πρέπει να γίνει μια μελέτη για να ξέρουμε τι ποσό θα χρειαστούμε για τα συμπληρωματικά σχέδια», σημείωσε. «Τώρα πρέπει να γίνει μια μελέτη για να ξέρουμε τι ποσό θα χρειαστούμε για τα συμπληρωματικά σχέδια», σημείωσε. Είναι ενθαρρυντικό, πρόσθεσε, ότι στην προέγκριση αναφέρονται 33 εκατομμύρια τον χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν ούτε τα 12 εκατομμύρια ευρώ, άρα θα υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι για να αξιοποιηθεί στα συμπληρωματικά σχέδια.

Ο δεύτερος λόγος που δεν ανακοινώθηκαν νωρίτερα, είναι για να μην λειτουργήσει ως καταχρηστικός παράγοντας για δανειολήπτες, δίνοντας σκόπιμα αναλήθεια στοιχεία για τα έξοδα τους, απλά για να ταιριάξουν στο σχέδιο.

Η δημιουργία Κακής Τράπεζας

Ο Σταύρος Παπαδούρης, είπε ακόμη, πως το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και μέσω της δημιουργίας κακής τράπεζας.

Όσοι δεν θα εγκριθούν για το Εστία, με αξία κατοικίας κάτω των 350 000 ευρώ, θα μεταφερθούν στην κακή τράπεζα, τόνισε ο κ. Παπαδούρης. Όπως ανέφερε, αφού απορριφθεί αιτητής από το εστία, χρειάζονται 3 μήνες για τη δημιουργία κακής τράπεζα, με αποτέλεσμα ο αιτητής να παραμένει αυτό το μεσοδιάστημα εκτεθειμένος». Αυτό το μεσοδιάστημα έρχεται να καλύψει η εξέταση της Ένστασης, εξήγησε, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο 2021.

Τον ρόλο της κακής τράπεζας θα έχει η ΚΕΔΙΠΕΣ, σημείωσε, ως δημόσιος φορέας όπου θα αγοράζει δάνεια από τράπεζες και επενδυτικά ταμεία που αφορούν είτε την πρώτη κατοικία είτε μικρή επαγγελματική στέγη και δεν μπορούν να βρουν λύση.

Δάνειο και συνταξιούχοι

Επιπλέον, ο κ. Παπαδούρης μας έδωσε δύο παραδείγματα για το πως μπορεί να λειτουργήσει η Κακή τράπεζα για συνταξιούχους.

1/ Ένας 65χρονος που χρωστάει 100.000 ευρώ με τη σύνταξη των 700 ευρώ είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο του. Έτσι προσφέρονται δύο επιλογές:
Αν έχει παιδιά, βάζουμε την ηλικία του παιδιού του ως ηλικιακό ορίζοντα στο δάνειο, με αποτέλεσμα οι δόσεις να είναι πολύ χαμηλότερες. Αποθανών του γονέα/των γονέων, το παιδί μπορεί να μετακομίσει στο σπίτι των γονιών του συνεχίζοντας να πληρώνει τις δόσεις, ή αν θέλει μπορεί να το ενοικιάσει, η ακόμη αν θέλει να το πουλήσει για να εξοφλήσει το δάνειο.

2/Ένας 65χρονος άτεκνος και κανένας κληρονόμος
Θα έχει την επιλογή να μείνει στο σπίτι εφόρου ζωής, και όταν «φύγει» το σπίτι θα το αναλάβει είτε το κράτος είτε η τράπεζα, αναλόγως προτίμησης του ατόμου.

Ξένια Προδρόμου