ΕΣΤΙΑ: Τροχάδην οι 4,400 αιτητές αν θέλουν να ληφθούν υπόψη

4,400 αιτητές δεν υπέβαλαν όλα τα στοιχεία - Δεν θα δοθεί άλλη παράταση - Έχουν 45 μέρες να μαζέψουν τα έγγραφα

Δάνεια ύψους ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ αντιστοιχούν οι 5,600 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, εκ των οποίων όμως μόνο οι 1,200 αιτήσεις είναι πλήρως συμπληρωμένες. Οι υπόλοιπες, 4400, είναι μη συμπληρωμένες ενώ την ίδια ώρα έχουν παραμείνει μόνο 45 ημέρες (τέλος Μαρτίου) μέχρι την λήξη της παράτασης που δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, με τους αιτητές που θέλουν να ληφθεί υπόψη η αίτησή τους να πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν την προθεσμία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, «έχουν υποβληθεί συνολικά 5600 αιτήσεις για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, οι πλείστες από αυτές τις αιτήσεις έχουν υποβληθεί τις τελευταίες μια-δύο εβδομάδες, άρα οι περισσότερες από αυτές δεν είναι πλήρως συμπληρωμένες. Αρκετές από αυτές έχουν μόνο τις πληροφορίες αριθμού ταυτότητας και την υπογραφή του αιτητή (υποψήφιου).  Γι’ αυτό τον λόγο, την τελευταία εβδομάδα του Δεκέμβρη το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μια παράταση τριών μηνών, μέχρι τέλος Μαρτίου, σε όσους έχουν υποβάλει μη συμπληρωμένες αιτήσεις, για να μπορέσουν να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αίτησή τους, από το φόρο, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, το κτηματολόγιο και ό,τι άλλο χρειάζεται». 

Όπως πληροφορείται η Brief αλλά και σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πληροφόρηση από πλευράς Τραπεζών από το σύνολο των 5,600 αιτήσεων μόνο οι 1,200 αιτήσεις είναι πλήρως συμπληρωμένες ενώ οι υπόλοιπες 4,400 είναι μη συμπληρωμένες.  

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες, το σύνολο των 5600 αιτήσεων αντιστοιχεί σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ (περίπου).

Οι 1200 που είναι συμπληρωμένες αντιστοιχούν σε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 280 περίπου εκατομμύριων ευρώ.


>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

«Είναι μια απόφαση που επηρεάζει το νοικοκυριό, είναι μια απόφαση ζωής το σχέδιο ΕΣΤΙΑ – είναι και οικονομικά σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι όποιος μπει στο ΕΣΤΙΑ, γίνεται ένα κούρεμα ανάλογα με την κάθε περίπτωση, χοντρικά, γίνεται μια αναδιάρθρωση που συνεπάγεται καλύτερης δόσης και επιπλέον από εκείνη την δόση το ένα τρίτο το πληρώνει το κράτος», ήταν το σχόλιο προς Brief από πλευράς του Συνδέσμου Τραπεζών. Οπότε θεωρούμε, συνέχισε, «δεδομένο και σημαντικό όποιος έχει μη συμπληρωμένη αίτηση να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που εκκρεμούν. Είναι κάτι που θα βοηθήσει και τους ιδίους και χιλιάδες νοικοκυριά, προφανώς και τις τράπεζες να περιορίσουν το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που αφορά κυρίως τις πρώτες κατοικίες, η οποία είναι και μια ευαίσθητη κατηγορία». 


Τι γίνεται με τις Εκποιήσεις και τις Τράπεζες: 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Σύνδεσμο Τραπεζών, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει εκποιήσεις εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων, ακόμα και σε πρώτες κατοικίες, παρόλο που είναι πολύ λίγες περιπτώσεις, ίσως να είναι λιγότερες από 10 τα τελευταία χρόνια που ισχύουν οι συγκεκριμένοι νόμοι και αφορούν σίγουρα κατοικίες άνω του ενός εκατομμυρίου – επαύλεις, σημειώθηκε.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες, δεν είναι θέμα της Τράπεζας Κύπρου ή της Ελληνικής, αλλά όλων των τραπεζών, οι οποίες εφαρμόζουν το ισχύον νομικό πλαίσιο. Αυτό που ξεκίνησε πρόσφατα, συγκεκριμένα τον Νοέμβρη,  η πλατφόρμα δηλαδή των ηλεκτρονικών εκποιήσεων στην οποία έχουν ήδη αναρτηθεί κάποια ακίνητα, χωράφια/οικόπεδα, είναι απλώς μια εξέλιξη της προηγούμενης διαδικασίας που γινόταν με φυσικό τρόπο. «Δεν είναι ορθό ή απόλυτα ακριβές να ειπωθεί ότι η «Χ» Τράπεζα ξεκίνησε να κάνει εκποιήσεις και θα ακολουθήσουν κι άλλες την ίδια  μεθοδολογία». Από την άλλη βεβαίως, μια τράπεζα μπορεί να άφησε να νοηθεί πως αυτοί που δεν έχουν συμπληρώσει τις αιτήσεις τους προς το ΕΣΤΙΑ και δεν έχουν πρόθεση να το πράξουν, δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωποι με την διαδικασία εκποίησης. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι «κοινό μυστικό» πως όσοι έχουν κάνει αίτηση για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, έχει γίνει μια άτυπη συμφωνία να μην οδηγηθούν σε εκποίηση μέχρις ότου η περίπτωσή τους να εξεταστεί, κάτι το οποίο θα γίνει μετά τον Απρίλη. Άρα δεν υφίστασται κάτι προς το παρών περί εκποίησης.   


Να τρέξουν να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα
«Είναι απαραίτητο αυτοί που έχουν μη συμπληρωμένες αιτήσεις να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που εκκρεμούν στις αιτήσεις τους. Ο ενάμιση μήνας που απομένει μέχρι την λήξη της προθεσμίας δεν προσφέρει «άνεση» για να μαζευτούν τα απαραίτητα έγγραφα από τις διάφορες υπηρεσίες. Πρέπει να αφιερωθεί κάποιος χρόνος για να «τρέξουν» στις διάφορες υπηρεσίες που χρειάζεται», ήταν η επίσημανση από πλευράς του Συνδέσμου Τραπεζών. 

Από τις πληροφορίες που έχουμε, συμλήρωσε το ίδιο πρόσωπο του Συνδέσμου, «δεν είναι πολύ ζεστό το ενδιαφέρον των αιτητών, παρόλο του γεγονότος ότι τελευταία στιγμή είχαν υποβληθεί χιλιάδες αιτήσεις. Προσπαθούμε συνεχώς να καλούμε τον κόσμο να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να πάρει τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί αφορά την πρώτη κατοικία, επηρεάζει σημαντικά μια οικογένεια. Δίνεται η ευκαιρία αυτή την στιγμή σε αρκετό κόσμο να πάρει αυτή την απόφαση και να κάνει τις ανάλογες διευθετήσεις, όμως παρατηρούμε δυστυχώς από πολλούς ανευθυνότητα και «κουτοπονηριά», γιατί πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα εισοδήματα, άλλες καταθέσεις ή άλλη ακίνητη περιουσία και πολλοί προφανώς δεν θέλουν να κάνουν αυτό το πράγμα», ήταν το καταληκτικό σχόλιο. 

Άννη Χαραλάμπους
 
1494
Thumbnail