Εθνοφρουροί, Βρετανικά Πανεπιστήμια, Δίδακτρα: Λήξαν το θέμα

Κάθε φοιτητής να διαβουλευτεί με το Πανεπιστήμιο του - Ειδικό οικονομικό πρόγραμμα κάποιων πανεπιστημίων

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Το θέμα των διδάκτρων για τα Βρετανικά Πανεπιστήμια βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, μια ανάσα πριν τον Σεπτέμβριο, το μήνα των εγγραφών των φοιτητών στα Πανεπιστήμια του ενδιαφέροντος τους, αφού οι αρμόδιες βρετανικές αρχές ενημέρωσαν την Τρίτη (4/8) το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου ότι, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενιαία πολιτική αναστολής των διδάκτρων αλλά ο κάθε φοιτητής θα πρέπει να απευθυνθεί μόνος του στο πανεπιστήμιο που εξασφαλισε θέση.

Το πρόβλημα, υπενθυμίζεται, παρουσιάστηκε όταν μετά από οδηγία του αρμόδιου Υπουργείου της Κύπρου οι Ευρωπαίοι φοιτητές - άρα και οι Κύπριοι - δεν θα εντάσσονται πλέον στo καθεστώς των χαμηλών διδάκτρων που πληρώνουν και οι ντόπιοι αλλά ούτε και θα επωφελούνται του Ευρωπαϊκού, φοιτητικού δανείου της Βρετανίας. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω αλλαγές θα ισχύσουν για φοιτητές που θα αρχίσουν τις σπουδές τους τον Σεπτέμβρη του 2021, και όχι για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά η οποία αρχίζει τον Σεπτέμβριο του 2020.  

Επομένως, το πρόβλημα που δημιουργείται τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά αφορά τους άρρενες Κύπριους φοιτητές οι οποίοι ενώ εξασφάλισαν άμεσα θέση στα Βρετανικα Πανεπιστήμια δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν αφού θα πρέπει να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Συνεπώς, προέκυπτε ένα θέμα, εν μέρει και άδικο, για τους 520 συγκεκριμένα νέους που έχουν εξασφαλίσει θέση  για φέτος αλλά θα κάνουν την εγγραφή τους την επόμενη χρονιά με αποτέλεσμα να υπόκεινται την νεα πολιτική των αυξημέων διδάκτρων.

Μάλιστα ο ΥΠΠΑΝ συζήτησε και με την αρμόδια Υφυπουργό, Michelle Donelan , μεταφέροντας της την εισήγηση της κυπριακής κυβέρνησης για τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας που θα μπορεί να διασφαλίσει για τους Κύπριους φοιτητές συνθήκες ανάλογες με τις σημερινές.

Η απόφαση μετά από ενέργειες και διαβουλεύσεις
Πάντως, οι Βρετανικές Αρχές, μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες και τις διαβουλεύσεις που είχαν τα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και Εξωτερικών το τελευταίο χρονικό διάστημα με την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις εγγραφές και τα δίδακτρα τελειόφοιτων της σχολικής χρονιάς 2019-20 σε βρετανικά πανεπιστήμια, έχουν γνωστοποιήσει ότι οι φετινοί Κύπριοι υποψήφιοι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν απευθείας με τα πανεπιστήμια για τυχόν εγγραφή τους με το υφιστάμενο καθεστώς διδάκτρων.

Η ουσία της απόφασης των βρετανικών αρχών προσεγγίζεται μέσα σε τρια σημεία:

  1. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενιαία πολιτική και κάθε φοιτητης θα πρέπει να αποτεθεί μόνος του στο Πανεπιστήμιο που τον ενδιαφέρει

  2. Καποια πανεπιστήμια εξέφρασαν την πρόθεση να εξετάσουν το ζήτημα αναλόγως περίπτωσης

  3. Κάποια πανεπιστήμια εξετάζουν ή και διαθέτουν ειδικό οικονομικό πρόγραμμα για τους ξένους φοιτητές 

«Τελικά τι έκανε η κυβέρνηση για τους 520 νέους εθνοφρουρούς»;
Από την άλλη, ο Πρόεδρος των Εκπαιδευτικών Συμβούλων (ιδιώτών)  Άδωνης Αμερικάνος, δήλωσε στην Brief ότι, οι εκπαιδευτικoί σύμβουλοι ανέμεναν περισσότερα από την Κυβέρνηση, επεσημαίνοντας πως, όπως τους είχε λεχθεί στην αρχή των συζητήσεων, φάνηκε πως οι διαπραγματεύσεις όδευαν προς επίλυση του προβλήματος, κάτι που όπως είπε δεν έγινε, ειδικά για το ζήτημα των εθνοφρουρών, που ήταν και το κυρίαρχο θέμα συζήτησης.

>>>Διαβάστε ακόμη: Σημαντική ανακοίνωση για φοιτητές που θα σπουδάσουν Αγγλία

«Εμεις προσπαθούσαμε να βρούμε μια λύση για αυτούς τους 520 φοιτητές που θα ενταχθούν στον στρατό», σημείωσε.
Μέχρι σήμερα, συνέχισε, βρισκόμαστε μια ανάσα πριν το ξεκίνημα της νέας Ακαδημαϊκής Χρονιάς, με τον Σεπτέμβριο που είναι η περίοδος που  ξεκινάνε οι αιτήσεις, και δεν ξέρουμε ακόμα τι δίδακτρα θα ισχύσουν για την επόμενη χρονιά.

Επεσήμανε ακόμη ότι ούτε για τους καινούργιους φοιτητές του 2021 και ειδικότερα τα κορίτσια κανεις δεν ξέρει τι διδακτρα θα υπάρξουν.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί, όπως ανέφερε στην Brief, ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα Πανεπιστήμια πλεόν εργάζονται διαδυκτιακά άρα δεν έχουν συνέλθει οι αρμόδιες επιτροπές για να αποφασίσουν για το ύψος των διδάκτρων.

Από μόνοι τους να «χτυπάνε» πόρτες οι φοιτητές
Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Οργανισμού των Βρετανικών Πανεπιστημίων,  δήλωσε στην Brief πως, στην ουσία, αυτό που λέει η ανακοίνωση είναι οι φοιτητές από μόνοι τους να  «χτυπήσουν» την πόρτα στα Πανεπιστήμια για να ζητήσυον μειωμένα δίδακτρα.
Ο κ. Αμερικανός σημείωσε ακόμη ότι το Βρετανικό University of Bath , είναι το πρώτο που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραμείνει στα ίδια δίδκατρα για τους στρατιώτες οι οποίοι έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση και αναμένεται να γίνει και από άλλα Πανεπιστήμια.
«Εμείς όμως, τόνισε,  αναμέναμε από την Κυβέρνηση – Το Υπουργείο Εξωτερικών η το Υπουργείο Παιδείας να έμπλέκονταν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια και όχι ο κάθε φοιτητής από μόνος του.

Είναι πολύ διαφορετικό, υπογράμμισε ο κ. Αμερικανός, αν η κυβέρνηση επικοινωνήσει ως κράτος με τα Πανεπιστήμια  και να τους εξηγήσει για την υποχρέωση των νέων στην κατάταξη της Εθνικής Φρουράς και είναι πολύ διαφορετική η αντιμετώπιση που θα υπάρχει αν προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες ο κάθε φοιτητής μεμονομένα.

Τα πλείστα Πανεπιστήμια πιστεύω θα αρνηθούν, υποστηρίζει ο κ. Αμερικανός, ενώ πρόσθεσε πως η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι ειδικά τα πανεπιστήμια που γνωρίζουν ότι οι φοιτητές δεν έχουν άλλες επιλογές, ειδικά σε μεγάλα Πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν ανάγκη να μειώσουν τις τιμές τους για να καλύψουν τις θέσεις τους δεν θα μπουν στη διαδικασία μείωσης διδάκτρων.

Οι συζητήσεις για εξεύρεση λύσης έγιναν – Υπάρχει όμως λύση;
Yπενθυμίζεται πάντως πως, οι Βρετανικές Αρχές όπως προαναφέρθηκε, έχουν γνωστοποιήσει ότι οι φετινοί Κύπριοι υποψήφιοι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν απευθείας με τα πανεπιστήμια για τυχόν εγγραφή τους με το υφιστάμενο καθεστώς διδάκτρων.

Πιο συγκεκριμένα,ο Οργανισμός Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου (Universities UK /UUK) αναφέροντας ότι τα πανεπιστήμια-μέλη του δεν έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν μια γενικευμένη προσέγγιση, σε εθνικό επίπεδο, για την αναβολή της εφαρμογής της νέας πολιτικής διδάκτρων για το επόμενο έτος, συστήνουν όπως οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να αιτηθούν αναστολή της εφαρμογής των νέων διδάκτρων για οποιουσδήποτε λόγους, να απευθυνθούν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα στο οποίο ενδιαφέρονται να σπουδάσουν ή από το οποίο έχουν ήδη εξασφαλίσει πρόταση για εγγραφή. 

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, ορισμένα πανεπιστήμια εξετάζουν πακέτα οικονομικής υποστήριξης που μπορούν να προσφέρουν στους υποψήφιους φοιτητές κατά περίπτωση και άλλα μπορεί να είναι πρόθυμα να αναστείλουν την εφαρμογή της νέας πολιτικής για τα δίδακτρα, ανάλογα με τις περιστάσεις.
 
Ο UUK τόνισε επίσης ότι υπάρχει ένα εύρος διδάκτρων για ξένους φοιτητές και ότι για ορισμένα προγράμματα σπουδών σε διάφορα πανεπιστήμια, μπορεί να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ αυτών και των διδάκτρων που ισχύουν για βρετανούς φοιτητές. Ως εκ τούτου, ο UUK θα ενθάρρυνε τους υποψηφίους να εξετάσουν τα προγράμματα σπουδών και τα πανεπιστήμια που τους ενδιαφέρουν, προκειμένου να αποφασίσουν ποιο είναι το καλύτερο μέρος για τις σπουδές τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευθούν για πληροφορίες τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μέλη του UUK ΕΔΩ

Ο Οργανισμός Independent HE ανέφερε, επίσης, ότι θα παράσχει, το συντομότερο δυνατό, κατάλογο με τα μέλη και τα δίδακτρα που προτίθενται να εφαρμόσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, καθώς και κατάλογο με τα ιδρύματα-μέλη του που θα παρέχουν μειώσεις στα δίδακτρα. Η συλλογή αυτών των πληροφοριών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι ορισμένα πανεπιστήμια έχουν ήδη κοινοποιήσει ότι θα εφαρμόσουν για Κύπριους φοιτητές μια ανάλογη πολιτική αναστολής της αύξησης των διδάκτρων για ένα έτος. 

ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ