Ετοιμάζουν αλλαγές στον Νόμο για κρατικές εγγυήσεις τα κόμματα

Παρότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις, εντούτοις, τα κόμματα θέλουν κι άλλες αλλαγές

Σημαντικές αλλαγές στο αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, ετοιμάζουν τα πολιτικά κόμματα, προκαλώντας την έντονη δυσφορία του Υπουργείου Οικονομικών.

Κι αυτό, γιατί ενώ το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις και έχει ενσωματώσει πάρα πολλές από τις αξιώσεις των κομμάτων στο αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, εντούτοις, η αντιπολίτευση ζητά κι άλλες αλλαγές.

Ενδεικτική της δυσφορίας του Υπουργείου Οικονομικών και του αρμόδιου Υπουργού, είναι η προχθεσινή (12/5) γραπτή δήλωση του Κωνσταντίνου Πετρίδη, μέσω της οποίας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι, «κάποια κόμματα, παρά την υιοθέτηση από την Κυβέρνηση των πλείστων εισηγήσεών τους, προβάλλουν συνεχώς νέες αξιώσεις και νέα προσκόμματα στην έγκριση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, την ίδια ώρα, και παρά το ιδιαίτερα υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της Κυβέρνησης προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, προβάλλουν «μη ρεαλιστικές αξιώσεις για κατακόρυφη αύξηση των δαπανών, αγνοώντας τις δυνατότητες της οικονομίας».

«Είναι όμως νωπές οι μνήμες που το κράτος μετρούσε σε μέρες τα ρευστά του διαθέσιμα και αναγκαζόταν να ζητήσει διάσωση από τρίτους λόγω λανθασμένων οικονομικών χειρισμών», προειδοποιεί.

Οι αλλαγές που προωθούν τα κόμματα
Πάντως, παρά την δυσφορία του Υπουργού Οικονομικών, η οποία αναμένεται ότι θα εκφραστεί εκ νέου σήμερα (14/5) κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, εντούτοις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται αποφασισμένα να προωθήσουν σειρά αλλαγών και τροπολογιών επί του νομοσχεδίου.

Όπως πληροφορείται η Brief, ανάμεσα σε άλλα οι τροπολογίες των κομμάτων, που εάν κάποια από αυτές εξασφαλίσει πλειοψηφία θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, αφορούν στην μείωση του συνολικού ύψους των κρατικών εγγυήσεων από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι σήμερα στο 1 δις ευρώ. Σημειώνεται πως, το αρχικό νομοσχέδιο προνοούσε κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δις ευρώ.

Επίσης, τα κόμματα ετοιμάζουν τροπολογίες για περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου ελέγχου στην παραχώρηση των κρατικών εγγυήσεων, με τρόπο που θα αποσαφηνίζεται ότι ρόλο στην όλη διαδικασία θα διαδραματίζει και η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, με χθεσινή (13/5) της ανακοίνωση ξεκαθαρίζει πως έτσι κι αλλιώς θα ελέγχει τον τρόπο παραχώρησης των κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση το άρθρο 116 του Συντάγματος, ο Γενικός Ελεγκτής ελέγχει εν ονόματι της Δημοκρατίας πάσαν πληρωμήν ή είσπραξιν και πάντα λογαριασμόν αναληφθεισών υπό της Δημοκρατίας υποχρεώσεων». 

«Είναι συνεπώς προφανές ότι οι υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει η Δημοκρατία μέσω των κυβερνητικών εγγυήσεων εμπίπτουν στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων ελέγχου του Γενικού Ελεγκτή», τονίζει η ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα, τα κόμματα φαίνεται πως θα επιδιώξουν και τον ξεκάθαρο διαχωρισμό της απευθείας κρατικής χορηγίας σε κάποιες επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους και των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ούτως ώστε τα δύο σχέδια να μην συνδέονται μεταξύ τους.

Ακόμη, τα κόμματα θα επιδιώξουν και τον περαιτέρω διαχωρισμό των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων σε διαφορετικές κατηγορίες.

Στον Υπουργό Οικονομικών οι αλλαγές-Την Τρίτη η κρίσιμη ψηφοφορία
Πάντως, παρότι για την ώρα το νομοσχέδιο δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για υπερψήφισή του, εντούτοις, όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη (19/5).

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Άγγελος Βότσης, θα διαβιβαστούν γραπτώς στο Υπουργείο Οικονομικών οι θέσεις των κομμάτων επί του νομοσχεδίου και του προσχεδίου διατάγματος του Υπουργού Οικονομικών, και αναμένεται ότι κάποιες εξ’ αυτών θα υιοθετηθούν.
 
Περαιτέρω ο κ. Βότσης διευκρίνισε ότι η συζήτηση για τις κυβερνητικές εγγυήσεις με την κυβερνητική πλευρά αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί κατά την σημερινή, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών άφησε, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών με τηλεδιάσκεψη ή και φυσική παρουσία των μελών μόνο της Επιτροπής, είτε την Παρασκευή (15/5), είτε τη Δευτέρα (18/5), ώστε να διεξαχθεί μια τελική συζήτηση ή και τοποθετήσεις επί του θέματος των κρατικών εγγυήσεων.

Ανησυχία από επιχειρήσεις και ξενοδόχους
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η καθυστέρηση που παρατηρείται στην επίτευξη συμφωνίας και ψήφισης του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, προκαλεί έντονες ανησυχίες στις τάξεις των επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), με κοινή ανακοίνωσή τους, προειδοποιούν ότι η μεγάλη καθυστέρηση και ο εκφυλισμός του Νομοσχεδίου από την αρχική μορφή όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση πριν από 46 μέρες, θα έχουν ως συνέπεια όταν ψηφιστεί, να είναι πάρα πολύ αργά και άνευ ουσίας.

Από την πλευρά του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), καλεί τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις το συντομότερο δυνατό, αφού, όπως τονίζει, «η καθυστέρηση του οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ασφυξία, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου μας».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Επίσης, νέα έκκληση προς την πολιτική ηγεσία για έγκριση του νομοσχεδίου παροχής κρατικών εγγυήσεων στις επιχειρήσεις, απηύθυνε και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ΚΝΕ), εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» για τις συζητήσεις που συνεχίζονται μεταξύ των κομμάτων «χωρίς ορατό τέλος».

Την ίδια ώρα, η ΠΟΒΕΚ ζητά απευθείας κρατική στήριξη ύψους €500 εκατομμυρίων, καθώς και επιδότηση ενοικίων μέχρι και 80%. Η βοήθεια αυτή, τονίζει, πρέπει να παραχωρείται με συγκεκριμένες υποχρεώσεις και όρους προς τον επιχειρηματία, αυτοεργαζόμενο.

«Δηλαδή, πληρωμές σε ενοίκια, λογαριασμούς, μεταχρονολογημένες επιταγές, αγορά εμπορευμάτων, θα πρέπει να παραχωρούνται μέσω υποχρεωτικής  παρουσίασης αντίστοιχων αποδείξεων πληρωμής. Με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η προμηθευτική αλυσίδα, ενώ καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των ενοικίων», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Μάριος Αδάμου