Έτοιμοι για δημόσια διαβούλευση οι «πράσινοι φόροι»

Περιβαλλοντική φορολογική μεταρρύθμιση φορολογικά ουδέτερη 
  • Κίνητρα για την ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και τη δημιουργία νέων.

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας φορολογιών, των λεγόμενων «πράσινων φορολογιών», με συστάσεις του καθηγητή δρα Θεόδωρου Ζαχαριάδη, κοσμήτορα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν πως οι φορολογίες στοχεύουν στην ενθάρρυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, στην προσέλκυση «πράσινων» επενδύσεων και τη μείωση των ρύπων στις μεταφορές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που βρίσκονται υπό επεξεργασία:

  • Εισάγεται ένας φόρος εκπομπών άνθρακα για τους τομείς της οικονομίας που δεν υπάγονται στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών.
  • Καταβάλλεται αυξημένη χρέωση στο νερό ύδρευσης και άρδευσης.
  • Επιβάλλεται «φόρος ταφής απορριμμάτων» για τα απόβλητα που οδηγούνται σε σκυβαλότοπους. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επίσης μελετώνται οικονομικά κίνητρα προς τους πολίτες, ώστε να μειώσουν τα απόβλητα που παράγουν και να αυξήσουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, με την εισαγωγή νομοθεσίας που προβλέπει την εγκαθίδρυση ενιαίου συστήματος «πληρώνω όσο πετώ». 

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος μελετάται και η εισαγωγή ενός συστήματος εγγυοδοσίας, του γνωστού Deposit Refund System, μέσα από το οποίο ο αγοραστής ενός συσκευασμένου προϊόντος καταβάλλει χρηματικό αντίτιμο (εγγυοδοτικό αντίτιμο). Το αντίτιμο αυτό αποδίδεται κατά την επιστροφή της συσκευασίας με σκοπό την ανακύκλωση ή την επαναχρησιμοποίησή της.

Φορολογικά ουδέτερη
Η περιβαλλοντική φορολογική μεταρρύθμιση είναι φορολογικά ουδέτερη, δηλαδή δεν αυξάνεται ή μειώνεται το συνολικό ύψος της φορολογίας αλλά στοχεύει στην ανακατανομή των φορολογιών. Βασική αρχή είναι ότι, το συνολικό βάρος της φορολογίας στο κοινωνικό σύνολο διατηρείται αμετάβλητο. Οι νέοι φόροι εξισορροπούνται από μειώσεις των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ή/και του φόρου εισοδήματος από την εργασία. 

Με τις νέες φορολογίες αυξάνονται τα δημόσια έσοδα και αποτιμώνται πιθανές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την εισοδηματική ανισότητα. Επίσης μελετώνται μέτρα για αύξηση της απασχόλησης και στήριξη των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών.

Στόχος της εισαγωγής των περιβαλλοντικών φόρων, εκτός από τη μείωση της ρύπανσης και της χρήσης των φυσικών πόρων, είναι η προώθηση της οικολογικής (πράσινης) καινοτομίας. 

Οι περιβαλλοντικοί φόροι εισάγονται στο φορολογικό σύστημα μιας χώρας σταδιακά, ώστε να λειτουργούν ως κίνητρα για την ανάπτυξη της πράσινης τεχνολογίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι φόροι αυτοί αφορούν την ενέργεια, τον άνθρακα και τα οχήματα και λιγότερο τους ρύπους στον αέρα, στο νερό ή άλλους φυσικούς πόρους. 

Στοχευμένη φορολογία
Η νέα μεταρρύθμιση αναμένεται να δημιουργήσει συνθήκες για πιο δίκαιη και στοχευμένη φορολογία που θα μειώνει το φορολογικό κόστος που επιβαρύνει την εργασία και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. 

Οι περιβαλλοντικοί φόροι, φορολογικά προγράμματα μετατόπισης φορολογικού βάρους, βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική ατζέντα. 

Πετυχημένα παραδείγματα επιβολής περιβαλλοντικών φόρων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταγραφεί ως εξής: ο φόρος στην πλαστική σακούλα στην Ιρλανδία, ο φόρος συσκευασίας ποτών στη Φιλανδία, ο φόρος υγειονομικής ταφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο φόρος στο άζωτο στη Σουηδία και το τέλος στην άδεια αλιείας στην Ιρλανδία.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Δημόσια Διαβούλευση
Η πρόταση πολιτικής θα προωθηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για Δημόσια Διαβούλευση αρχές του 2020 και η φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται από το 2021.

Η Διαβούλευση αποτελεί μορφή δημόσιου διαλόγου και στοχεύει στην καταγραφή των απόψεων και των εισηγήσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη διαδικασία της Διαβούλευσης λαμβάνουν μέρος οι κρατικές υπηρεσίες, που θα ασχοληθούν με την εφαρμογή και υλοποίηση του υπό συζήτηση νομοθετήματος, καθώς και οι κρατικές υπηρεσίες και οι κοινωνικοί εταίροι, που επηρεάζονται από την εφαρμογή των νομοθεσιών.

Χρύσω Αντωνιάδου