Έτσι θα είναι το Λιμάνι - Μαρίνα της Λάρνακας (ΦΩΤΟΣ)

Πρόκειται για έργο ύψους €1 δις - Τι περιλαμβάνει και ποια τα στάδια υλοποίησής του

Σε τροχιά υλοποίησης, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, εισέρχεται η ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας, ενός έργου που αναμένεται πως θα αλλάξει την όψη της πόλης του Ζήνωνα.

Το έργο, το οποίο θα αναλάβει κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων, περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε λιμενικές υποδομές, ανάπτυξη της Μαρίνας, καθώς και ανάπλαση της περιοχής η οποία περιλαμβάνει ανάπτυξη του οδικού δικτύου, χώρους πρασίνου, πάρκα και πεζόδρομους, όπως επίσης και οικιστικές μονάδες, χώρους εστίασης και αναψυχής, καταστήματα και άλλες κοινωνικές αναπτύξεις σε μια περίοδο περίπου 10-15 χρόνων. 

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, σε πρώτο στάδιο θα προωθηθεί η ανέγερση της Μαρίνας στην περιοχή των Φοινικούδων για εξυπηρέτηση ιδιωτικών σκαφών και σε δεύτερο στάδιο η ανακατασκευή του λιμανιού ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες εμπορικών πλοίων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως ανακοινώθηκε, εντός των επόμενων 10 ημερών θα ετοιμαστεί το συμβόλαιο, ούτως ώστε οι υπογραφές να πέσουν εντός Μαρτίου και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου και εντός καλοκαιριού να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα.

Η εκτιμώμενη συμβολή του έργο στο ΑΕΠ της Κύπρου υπολογίζεται, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες οικονομικής ωφέλειας, γύρω στα 126 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα ως ιστορική για την πόλη της Λάρνακας, αλλά και για την Κύπρο. Αναφερόμενος στην επένδυση είπε πως, «πρόκειται για μια επένδυση του ενός δις, με πολλαπλά οφέλη και για την Λάρνακα, αλλά και την οικονομία του τόπου. Πρόκειται για ανάπτυξη η οποία θα συμπεριλαμβάνει την μαρίνα, το εμπορικό λιμάνι καθώς επίσης οικιστική, τουριστική και εμπορική ανάπτυξη», εξήγησε.

Κατά τις δηλώσεις του ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε παράλληλα το προσωπικό του Υπουργείου Μεταφορών για την επίπονη προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις για την ενιαία ανάπτυξη του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας.

Α. Βύρας: Αρχίζει μία νέα εποχή για την Λάρνακα
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, τόνισε ότι «από σήμερα αρχίζει μια νέα εποχή για την πόλη και επαρχία της Λάρνακας, αλλά και για την Κύπρο. Η υλοποίηση του έργου της ενιαίας ανάπτυξης του Λιμανιού – Μαρίνας θα δώσει μια νέα ώθηση στην οικονομία της πόλης με πολλές θέσεις εργασίας αλλά και νέες προοπτικές που θα ανοιχθούν στον τομέα του τουρισμού και του εμπορίου», είπε.
 
Ο κ. Βύρας επεσήμανε, παράλληλα, την έντονη συμβολή του Δήμου Λάρνακας κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων και ιδιαίτερα στη άρση του πλαφόν, κάτι που ήταν, όπως είπε, ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες στο να μην επιτευχθεί μέχρι σήμερα συμφωνία. «Ο Δήμος Λάρνακας είχε καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό των ελάχιστων απαιτήσεων σχετικά με τις εγκαταστάσεις και υποδομές από την εν λόγω ανάπτυξη, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Τοπικού Σχεδίου», υπογράμμισε.

Σεντώνας: Έργο με μεγάλη προστιθέμενη αξία
Εξάλλου ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, χαιρέτισε «την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και της κοινοπραξίας ισραηλινών συμφερόντων, για την προώθηση μιας ενιαίας ανάπτυξης στο λιμάνι και στη μαρίνα της Λάρνακας».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Είναι, είπε, «ένα έργο με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας, διότι αναμένεται να αυξήσει την οικονομική δραστηριότητα τόσο στη Λάρνακα όσο και στη χώρα, ευρύτερα. Η εκτιμώμενη συμβολή του στο ΑΕΠ υπολογίζεται, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες οικονομικής ωφέλειας, γύρω στα 126 εκατ. ευρώ τον χρόνο», εξήγησε.

Επίσης, συνέχισε ο κ. Σεντώντας, μέσα από το έργο αυτό θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας τόσο θέσεις που προκύπτουν άμεσα από την επένδυση, αλλά και θέσεις εργασίας που θα προκύψουν έμμεσα μέσα από τις οικονομικές δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν γύρω από το λιμάνι και τη Μαρίνα.

Ακολουθεί gallery από τις μακέτες της όλης ανάπτυξης: 

Άννη Χαραλάμπους