Έξι μήνες κι ακόμη αξιολογείται το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ!

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δημιουργεί προβλήματα στις εργασίες της ΚΕΔΙΠΕΣ
  • Βαρύτητα στις ερωτήσεις που αφορούν την υπόληψη και τον χαρακτήρα του αξιολογούμενου
  • Καθυστερεί η μεγιστοποίησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η εταιρεία 


Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου
Έξι ολόκληρους μήνες περνούν από διαδικασία εξονυχιστικής αξιολόγησης τα νέα μέλη του Δ.Σ. της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, στη βάση της αξιολόγησης καταλληλότητας και αξιοπιστίας (fit and proper), χωρίς να διαφαίνεται ακόμη οποιαδήποτε θετική έκβαση.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι όλα τα μέλη της ΚΕΔΙΠΕΣ περνούν από διαδικασία, η οποία, υπό κανονικές περιστάσεις, θα διαρκούσε από πέντε βδομάδες μέχρι τρεις μήνες. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η αξιολόγηση γίνεται στη βάση της οδηγίας της 21ης Νοεμβρίου 2014 για την ικανότητα και καταλληλότητα μελών διοικητικού οργάνου και διευθυντών αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δημιουργεί προβλήματα στις εργασίες της ΚΕΔΙΠΕΣ και δυσχεραίνει το έργο της μεγιστοποίησης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η εταιρεία και της αποπληρωμής της κρατικής βοήθειας (ύψους €3,6 δισεκατομμυρίων) προς όφελος των φορολογουμένων.


Εταιρική Διακυβέρνηση
Η  ΚΕΔΙΠΕΣ δεν εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά μόνο από την ΚΤΚ, όμως όλα τα νέα μέλη της περνούν από αξιολόγηση στο πλαίσιο της εποπτείας της σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης. 

Οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι οι ίδιες που εφαρμόζονται στην περίπτωση των συστημικών ιδρυμάτων και η ΚΤΚ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει στη συνέχεια  την αρμόδια διεύθυνση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού.


Ατομικό ερωτηματολόγιο
Το σημαντικότερο στοιχείο στην όλη διαδικασία είναι το ατομικό ερωτηματολόγιο, χωρίς να αποκλείεται και η προσωπική συνέντευξη του προτεινόμενου προσώπου.  

Εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις ερωτήσεις που αφορούν την υπόληψη και τον χαρακτήρα του ατόμου που αξιολογείται. Το υποψήφιο μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ καλείται να απαντήσει αν έχει ποτέ καταδικαστεί στην Κύπρο ή αλλού για αδίκημα που ενέχει απάτη, κλοπή, ψευδείς λογιστικές πράξεις, ή άλλη αξιόποινη πράξη, ή αδίκημα που σχετίζεται με εταιρείες, ή άλλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αφερεγγυότητα και για αδικήματα σχετικά με νομοθεσίες περί φορολογίας ή για φοροδιαφυγή.

Επίσης καλείται να απαντήσει εάν είναι αντικείμενο οποιασδήποτε τρέχουσας ποινικής έρευνας ή διαδικασίας ή αστικής διαδικασίας, ή αντικείμενο διαδικασιών πτώχευσης ή διαδικασιών κατάσχεσης περιουσίας. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τέλος, εξετάζεται ενδελεχώς εάν διαθέτει αξιοπιστία και καλή φήμη, ανεξάρτητα από τη φύση, την κλίμακα και την πολυπλοκότητα των εργασιών του οργανισμού, εάν διαθέτει την απαιτούμενη ευθυκρισία για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της θέσης και έχει γνώση και αντίληψη των σημαντικότερων κινδύνων. 


Τα πέντε μέλη
Το πέντε άτομα που πρότεινε ο Υπουργός Οικονομικών για το Δ.Σ. της ΚΕΔΙΠΕΣ είναι:
Λάμπρος Παπαδόπουλος (Λογιστής, πρώην στέλεχος της Citibank και άλλων τραπεζών).
Δρ  Μάριος Πιτσιλλής (Διδάκτωρ Οικονομικών και πρώην τραπεζικό στέλεχος στη Λαϊκή Τράπεζα).
Μάριος Χοιρομερίδης (Διευθυντής Συμβουλευτικής εταιρείας με εμπειρία στην διαχείριση ακινήτων).
Δώρος Κτωρίδης (Πρώην διευθυντικό στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας).
Σοφοκλής Παραπάνος (Στέλεχος στον χρηματοικονομικό τομέα - Finance).

Όλοι προτείνονται από την Κυβέρνηση και υποδεικνύονται στη ΣΕΔΙΠΕΣ από το μεγαλομέτοχο που είναι το κράτος. 

Σύμφωνα με τα κριτήρια που έθεσε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο έγκρισης της κρατικής βοήθειας για διευκόλυνση της μεταφοράς του «καλού» Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, τα επιλεγέντα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν πείρα δέκα χρόνων στη διαχείριση προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Μετά την επικύρωση των ονομάτων που πρότεινε το Υπουργικό Συμβούλιο  το νέο Δ.Σ. θα συσταθεί σε Σώμα και θα επιλέξει τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΚΕΔΙΠΕΣ. 

Χρύσω Αντωνιάδου