Ευρωπαϊκή Κάρτα Νοσηλείας: Πώς την αποκτάς και τι δικαιούσαι

Αποκτώντας δωρεάν αυτή την κάρτα, δεν ανησυχείς για έκτακτα ατυχήματα στην Ευρώπη και όχι μόνο / Όλες οι πληροφορίες

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Μπορεί τα ταξίδια να είναι ένα μακρινό σενάριο για την ώρα, λόγω της πανδημίας, αλλά σίγουρα όταν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε και πάλι, έστω φορώντας μάσκες, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό και κρατώντας τις αποστάσεις, η υγεία μας θα αποτελεί προτεραιότητα κατά το ταξίδι, στον προορισμό και στην επιστροφή μας. Αυτό τουλάχιστον μας έχει μάθει ανάμεσα σε άλλα, η πανδημία. 

Με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενείας στις αποσκευές μας το θέμα «υγεία» είναι εξασφαλισμένο, οικονομικά τουλάχιστον, όταν ο προορισμός μας είναι κάποια Ευρωπαϊκή χώρα.

Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν τη δωρεάν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενείας, σε τι χρησιμεύει, πως μπορούμε να την αποκτήσουμε και τι θα ισχύει από εδώ και πέρα για φοιτητές ή ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι τα ερωτήματα που έψαξε να απαντήσει η Βrief, ερευνώντας την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνομιλώντας με τον κ. Σωτήρη Στρατή, λειτουργό του Τομέα Διακινούμενων Ευρωπαίων Πολιτών του Υπουργείου Υγείας και τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου. 

>>> Διάβασε ακόμη: Τα κατάφερε το ΓεΣΥ; Η ανασκόπηση του 2020 <<<

Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι για Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενείας στο εξωτερικό καθορίζονταν οι πολίτες με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού μέχρι την 1η Ιουνίου 2019. Σήμερα, δικαιούχοι για έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας είναι όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ.

Ως εκ τούτου, από 1/6/2019 όλοι όσοι είναι γραμμένοι στο ΓεΣΥ, πρέπει να απευθυνθούν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη και τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, ώστε να ετοιμαστεί η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενείας και να ειδοποιηθούν για την παραλαβή της.

Τι προσφέρει η κάρτα
Ο κάτοχος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασθενείας δικαιούται δωρεάν όλες τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα αντίστοιχα εθνικά Συστήματα Υγείας, αν, κατά την προσωρινή επίσκεψη τους σε χώρα κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΕΟΧ, αρρωστήσουν.

«Αν βρίσκεσαι για παράδειγμα στη Γαλλία και σου τύχει κάποιο ατύχημα, θα δείξεις την Ευρωπαϊκή σου Κάρτα, συνεπώς δεν θα πληρώσεις οτιδήποτε και θα σε εξυπηρετήσουν ωσάν να είσαι Γάλλος πολίτης και μετά θα στείλουν το τιμολόγιο στην Κύπρο και θα κάνουν το διακανονισμό με τον σύστημα Υγείας της Κύπρου», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου κληθείς να μας περιγράψει τη διαδικασία χρήσης της κάρτας.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενείας είναι για όταν σου τύχει κάτι έκτακτο, τόνισε ο Γ. Διευθυντής του ΟΑΥ, ενώ αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που μπορεί το ταμείο του ΓεΣΥ να καλύψει και προγραμματισμένες επεμβάσεις.



Οι προγραμματισμένες επεμβάσεις
Σε περίπτωση όμως που κάποιος πολίτης αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας και πρέπει να προγραμματίσει κάποια επέμβαση σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, έχει τρεις επιλογές, πέραν του να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα του, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου:

1/ Ως δικαιούχος του ΓεΣΥ και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασθενείας, ο πολίτης αιτείται να περάσει από Ιατρικό Συμβούλιο, το οποίο είναι υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας, και αν εγκριθεί το αίτημα του θα τον «στείλουν» στην Ευρώπη για να κάνει την επέμβαση.

Ειδικότερα, σημείωσε, «το ιατρικό Συμβούλιο θα κρίνει κατά πόσο η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται στην Κύπρο ή αν είναι εξειδικευμένη και δεν παρέχεται στη χώρα μας θα εγκρίνει τον πολίτη και ενδέχεται, να σε παραπέμψει σε νοσηλευτήριο που συνεργάζεται».

Σε αυτή την περίπτωση τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα τα αναλαμβάνει το Υπουργείο μέσω του ταμείου του ΓεΣΥ, ενώ ο πολίτης αναλαμβάνει τα εισιτήρια και άλλα προσωπικά έξοδα.

2/ Η άλλη περίπτωση είναι ο πολίτης να μεταβεί στη χώρα της επιλογής του, να δεχτεί την περίθαλψη που χρειάζεται προτού αιτηθεί στο Υπουργείο Υγείας για έγκριση από το Ιατρικό Συμβούλιο και ερχόμενος πίσω στην Κύπρο, ζητά από το Υπουργείο Υγείας,  καταθέτοντας το τιμολόγιο, αποζημίωση για το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Για αυτή την περίπτωση, αν για παράδειγμα μια επέμβαση στοιχίζει στην Κύπρο €2.000, ανεξάρτητα αν στον πολίτη στοίχισε περισσότερα, αυτό το ποσό θα του δοθεί ως αποζημίωση.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

3/ Η τρίτη επιλογή είναι στην περίπτωση που ο πολίτης επιθυμεί να γνωρίζει από πριν το κόστος που μπορεί να καλύψει το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να αιτηθεί από το Υπουργείο ενημέρωσης εκ των προτέρων για το ποσό που μπορεί να αποζημιωθεί.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι το σημείο αναφοράς για την Κύπρο στην παρούσα φάση είναι το Υπουργείο Υγείας παρόλο που τα χρήματα πληρώνονται από το ταμείο του ΓεΣΥ.

Πως μπορεί κάποιος να την αποκτήσει;
Το έντυπο αίτησης συμπληρώνεται από άτομα που δικαιούνται παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κύπρο, δυνάμει των περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων (Γενικών) Κανονισμών, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Να σημειωθεί πως, ένα έντυπο αίτησης είναι αρκετό για όλα τα μέλη της οικογένειας. 
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενείας παρέχει το δικαίωμα στον κάτοχο της για ιατρικά αναγκαίες παροχές κατά τη διάρκεια προσωρινής του μετάβασης σε χώρα κράτος μέλος της ΕΕ του ΕΟΧ και την Ελβετία, προστίθεται στις πληροφορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιγραμματικά, οι χώρες όπου ισχύει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενείας:

  • Χώρες κράτη μέλη ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Τσέχικη Δημοκρατία και Φινλανδία.
  • Χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου: Ισλανδία, Λίχτενστάιν και Νορβηγία.

Ηνωμένο Βασίλειο
Οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit την 24η Δεκεμβρίου 2020 συνεπώς καλέσαμε τον κ. Στρατή να μας ενημερώσει για το πως αλλάζουν τα δεδομένα για την ισχύ της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασθενείας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως ανέφερε στην Βrief δεν αλλάζει κάτι για τους φοιτητές που έχουν ήδη την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασθενείας πριν την 1η Ιανουαρίου του 2021, καθώς και για αυτούς που οι σπουδές τους ξεκίνησαν νωρίτερα από αυτή την ημερομηνία.

Επιπλέον και οι πολίτες οι οποίοι απέκτησαν την κάρτα νωρίτερα της 1ης Ιανουαρίου 2021 θα είναι σε ισχύ μέχρι τη λήξη της.

Ο κ. Στρατής σημείωσε πως περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα αναμένονται το επόμενο διάστημα από τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς πρέπει οι ίδιοι να ξεκαθαρίσουν το τι ακριβώς θα ισχύει στο μέλλον.

Ξένια Προδρόμου