Φάκελος Περιουσιών 2: Ρώσοι και Ισραηλινοί αναπτύσσουν τα κατεχόμενα– Σκέψεις για κυρώσεις

Έκανε τα πρώτα διαβήματα η Κυβέρνηση - Ψάχνει νομικά και πολιτικά εργαλεία - Σκέψεις ακόμη και για κυρώσεις σε εταιρείες

Η Brief δίνει συνέχεια στον Φάκελο Περιουσιών (διαβάστε το Α΄ μέρος εδώ), κάνοντας αναφορά αυτή τη φορά στην ανησυχητική αύξηση των αναπτύξεων γης που παρατηρείται στα κατεχόμενα, από ξένες εταιρείες και ιδιαίτερα Ισραηλινών, θέτοντας την ίδια ώρα ερώτημα στην κυβέρνηση για το τι θα πράξει προς αναχαίτιση αυτού του κύματος παράνομης δραστηριοποίησης και εγκατάστασης ξένων στις κατεχόμενες ε/κ περιουσίες.  

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε ειδικότερα μετά το τέλος του covid με αποτέλεσμα και την έκρηξη των τιμών στη γη, ενώ αυτό εντάθηκε μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, με τον τ/κ Τύπο να δημοσιεύει, ειδικά το τελευταίο διάστημα στοιχεία, δηλώσεις και πληροφορίες για μεγάλη αύξηση πωλήσεων σπιτιών, διαμερισμάτων και γης στα κατεχόμενα σε ξένους.

>>> Διαβάστε εδώ στατιστικά στοιχεία και πίνακες για τις αφίξεις <<<

Ειδικότερα, πρόκειται για υπερ - πολυτελή ακίνητα σε εξαιρετικές περιοχές κοντά ή και πάνω στη θάλασσα. Πολυώροφα κτήρια μέσα στην Αμμόχωστο, πολυτελείς παραθαλάσσιες επαύλεις στο Τρίκωμο, στη Βοκολίδα, στην Κερύνεια και αλλού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του μεγέθους του προβλήματος είναι οι ανησυχίες που μεταφέρονται ακόμη και από Τ/κ πολιτικούς, οι οποίοι ανησυχούν ότι σε λίγα χρόνια θα δουν Ρώσους και Ισραηλινούς κοινοτάρχες. (Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ)

Η ανησυχητική αυτή τάση της όλο και μεγαλύτερης ζήτησης για επενδύσεις στα κατεχόμενα, αλλά και η έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, ιδιαίτερα από ισραηλινές εταιρείες, θορύβησε την κυβέρνηση. Άσχετη εξάλλου με τα πιο πάνω δεν ήταν και η πρώτη αντίδραση Νίκου Χριστοδουλίδη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αφού το όλο ζήτημα ηγέρθη σε υψηλό επίπεδο, κάτι που υποδηλώνει παράλληλα ότι αυτοί οι ανησυχητικοί αριθμοί για μεγάλη ανάπτυξη ακινήτων στα κατεχόμενα ευσταθούν.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ στις αρχές Μάϊου, έθεσε ενώπιον του Ισραηλινού Πρωθυπουργού και Προέδρου το θέμα της μετάβασης Ισραηλινών τουριστών στα κατεχόμενα αλλά και το σοβαρό ζήτημα των επενδυτικών δραστηριοτήτων Ισραηλινών επιχειρηματιών επί ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όσον αφορά τις ενέργεεις αυτές, υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους του Πρωθυπουργού του Ισραήλ,για προσπάθειες αναχαίτισης, κάτι όμως που σίγουρα δεν θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα.

Ένεκα των πιο πάνω, και αφού οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν δεν είναι μέχρι στιγμής τίποτα περισσότερο από υποσχέσεις, γεννάται ένα άλλο ερώτημα το οποίο θέσαμε ενώπιον του Υπουργείου Εξωτερικών.  

Με αφορμή τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία και λόγω της σύστασης ειδικής επιτροπής στην Κύπρο για αυτές, η Brief ρώτησε το Υπουργείο Εξωτερικών κατά πόσον υπάρχει η σκέψη για την σύσταση αντίστοιχης επιτροπής η οποία θα επιβάλει ή θα αξιολογεί την επιβολή κυρώσεων σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα. 

Απαντώντας στην ερώτηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, επανέλαβε τις θέσεις όπως εκφράστηκαν από τον Υπουργό Εξωτερικών, ότι οι άκρως ανησυχητικές αυτές εξελίξεις εξετάζονται ευρύτερα ούτως ώστε να εντοπιστούν, τόσο οι πολιτικές, όσο και οι νομικές μας δυνατότητες, ενώ παράλληλα όπως συμπληρώνει επιχειρείται και μια νέα προσέγγιση στην προσφυγική πολιτική του κράτους από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

«Προφανώς οι υπηρεσίες έχουν στην διάθεση τους διάφορα στοιχεία και τα οποία αξιολογούνται. Μελετώνται όλα τα πολιτικά και νομικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας», συμπλήρωσε ο κ. Γκότσης.  

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη δηλαδή και τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα αξιολογεί όλες τις εξελίξεις.

Αυξήθηκαν κατά 20% με 50% οι τιμές των ακινήτων στα Κατεχόμενα

Ο Δρ Αλέξανδρος Αποστολίδης, ερευνητής στο Cambridge Centre for Alternative Finance και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημειώνει σε κείμενο ανάλυσης του μεταξύ άλλων πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε τους Ρώσους που ήθελαν να αποφύγουν τις συνέπειες των δυτικών κυρώσεων να ψάξουν καταφύγιο. Μέρος αυτής της εκροής ανθρώπων και κεφαλαίων βρήκε καταφύγιο στα κατεχόμενα, αφού η λεγόμενη «ΤΔΒΚ» όπως είναι γνωστό δεν συμμετέχει και δεν υιοθετεί τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. 

Όπως επεξηγεί ο Δρ. Αποστολίδης λόγω του ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των κατεχομένων είναι συνδεδεμένο με το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έλαβαν καμία περεταίρω απόφαση σχετικά με κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία ή άτομα που είχαν σχέσεις με το ρωσικό κράτος, συμπληρώνοντας, πως ως αποτέλεσμα υπήρξαν αυξημένες ροές κεφαλαίου από τη Ρωσία, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα σημειώνει στην ανάλυση του ο Δρ. Αποστολίδης, μετά την έναρξη του πολέμου, παρατηρήθηκαν αυξημένες αφίξεις ατόμων από τη Ρωσία. Από τις 1,634,560 αφίξεις στο αεροδρόμιο Τύμβου/ Ερκάν το 2022, ο αριθμός των αφίξεων ατόμων από τη Ρωσία ήταν 32,442 (ήταν 5,500 το 2021) και από την Ουκρανία ήταν 8,410 (ήταν 3,054 το 2021). Επιπλέον, τα σημεία διέλευσης της πράσινης γραμμής συνέβαλαν κι αυτά στην αύξηση του αριθμού επισκεπτών από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Το 2022 υπήρξαν 59,823 διελεύσεις από Ρώσους (ήταν 17,757 το 2021) και 33,456 για τους Ουκρανούς (ήταν 8,431 το 2021). Το αυξανόμενο ενδιαφέρον από τη Ρωσία για αφίξεις και επενδύσεις στην οικονομία της «ΤΔΒΚ» αναφέρθηκε από τον ούτω καλούμενο «υπουργό μεταφορών» σαν ο λόγος που δυο  ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα προσπαθούσαν  να πραγματοποιήσουν  απευθείας ή ενδιάμεσες πτήσεις προς το αεροδρόμιο Τύμβου / Ερκάν  το 2023. Επίσης, η Ρωσική κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο δημιουργίας προξενικού γραφείου. 

Η εισροή κεφαλαίων συγκεντρώνεται κυρίως σε ακίνητη περιουσία και κατασκευές, ιδιαίτερα στην περιοχή του Τρίκωμου, ενώ η πλειοψηφία των αγοραστών κατάγονται από Ρωσία, Τουρκία, Ιράν και Ουκρανία. 

Όπως σημειώνει ο Δρ. Αποστολίδης το φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των τιμών ακινήτων με τις περισσότερες αναφορές από τα κατεχόμενα να αναφέρουν αυξήσεις που φθάνει μέχρι και το 20% με 50%. 

Να σημειώσουμε πως η Brief δημοσιεύει αύριο (19/6) το Γ΄ και τελευταίο μέρος του «Φακέλου Περιουσιών» που αφορά την διαχείριση και παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις Ελεύθερες Περιοχές. (Διαβάστε εδώ το Γ' μέρος)

Ζάκος Χαράλαμπος
 

Ζάκος Χαράλαμπος