Φλωρεντιάδης: «Χρειάζεται προσοχή για πιθανή αρνητική συγκυρία»

«Για την ώρα όμως δεν υπάρχει άμεσα έντονος λόγος ανησυχίας στην Κύπρο»

ΓΡΑΦΕΙ ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Ο γνωστός οικονομολόγος και οικονομικός αναλυτής Μιχάλης Φλωρεντιάδης σε δηλώσεις του στη Brief αναφέρει ότι «οι διεθνείς τραπεζικές εξελίξεις δεν δημιουργούν αυτή τη στιγμή ανησυχία». Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να δούμε κατά πόσο στο μέλλον θα δημιουργηθεί μια αρνητική συγκυρία, εάν οι επενδυτές και οι αγορές θα βλέπουν περισσότερο τις αδυναμίες παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτελεστεί στο νησί».

Όπως τονίζει, «οι πρόσφατες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ανησυχίες για τα τραπεζικά συστήματα σε όλο τον κόσμο. Πέραν της αρνητικής ψυχολογίας, η κατάσταση χρειάζεται να παρακολουθείται. Είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις για τον βαθμό επέκτασης των προβλημάτων σε χώρες όπως η Κύπρος, αν και είναι εμφανές ότι υπάρχει αρκετή ανησυχία στο ευρύ κοινό λόγω των γεγονότων του 2013 που είναι ακόμη νωπά στη μνήμη μας». 

Ο κ. Φλωρεντιάδης τονίζει ότι «η Κύπρος έχει πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο από τότε, τόσο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και στα δημόσια οικονομικά». 

Ωστόσο, εντοπίζει ορισμένα ευάλωτα σημεία και αδυναμίες, όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες οικονομίες που πέρασαν μεγάλες κρίσεις, τονίζοντας πως «χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες για τη διατήρηση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης». 

Το ιδιωτικό χρέος και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Ειδικότερα, ο οικονομολόγος εκφράζει τις ανησυχίες του:

Πρώτο, για το πρόβλημα του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού το οποίο φαίνεται να εξακολουθεί να υφίσταται και όσο ανεβαίνουν τα ευρωπαϊκά επιτόκια, τόσο το πρόβλημα θα γίνεται εντονότερο. 

Δεύτερο, για το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τις ιδιαίτερα ψηλές τιμές ακινήτων σε σχέση με τους εγχώριους μισθούς και τα εισοδήματα. 

«Άρα», καταλήγει, «θα δούμε κατά πόσο στο μέλλον θα δημιουργηθεί μια αρνητική συγκυρία και οι επενδυτές και οι αγορές θα βλέπουν περισσότερο τις αδυναμίες παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτελεστεί στο νησί. Για την ώρα όμως δεν υπάρχει άμεσα έντονος λόγος ανησυχίας στην Κύπρο».

Όπως εξηγεί, «οι λόγοι για τους οποίους κατέρρευσε η τράπεζα Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ οφείλεται στο γεγονός ότι οι κύριοι πελάτες της  ήταν εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας. Πολλές φορές ήταν καινούριες και κατέθεταν χρήματα, τα οποία αντλούσαν από επενδυτές».

«Τον τελευταίο χρόνο δεν ήταν και τόσο εύκολο να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια και φαίνεται ότι οι καταθέσεις μειώθηκαν, ενώ εν μέσω ανησυχιών άλλοι καταθέτες απέσυραν τα χρήματά τους», πρόσθεσε.

Παραμένει ψηλά ο πληθωρισμός

Επίσης, συμπληρώνει ότι «η τράπεζα είχε επενδύσει σε ομόλογα, τα οποία έχασαν την αξία τους εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων και αναγκάστηκε να πωλήσει τα ομόλογα, επειδή χρειαζόταν πρόσθετα κεφάλαια, τα οποία δεν κατάφερε να αντλήσει».

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ της περασμένης Πέμπτης, ο κ. Φλωρεντιάδης αναφέρει πως «ο πληθωρισμός αναμένεται, σύμφωνα με τις προβολές, να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Επομένως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να δώσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%»

Ωστόσο, ο οικονομικός αναλυτής στέκεται στις επισημάνσεις για τις τραπεζικές εξελίξεις, τονίζοντας πως «το αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας ενισχύει τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα στοιχεία για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αναφορικά με τα επιτόκια πολιτικής. Οι αποφάσεις θα καθορίζονται κατόπιν αξιολόγησης των προοπτικών του  πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, από τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και από την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Καταλήγοντας αναφέρει πως «είναι σημαντικό, όπως τονίστηκε και από το Δ.Σ. της ΕΚΤ να παρακολουθούνται προσεκτικά οι εντάσεις στις αγορές και είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε  μέτρα ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των τιμών και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ». «Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ μπορεί να είναι ανθεκτικός, να διαθέτει ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας, αλλά η εργαλειοθήκη πολιτικής που διαθέτει η ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για την παροχή στήριξης σε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ αν χρειαστεί και για τη διαφύλαξη της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι οι νέες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαρτίου πριν από την πρόσφατη εμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ως εκ τούτου, οι εντάσεις συνεπάγονται πρόσθετη αβεβαιότητα για τις αξιολογήσεις του βασικού σεναρίου που αφορά τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Πριν από τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις, η πορεία του βασικού σεναρίου για τον γενικό πληθωρισμό είχε ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω, λόγω του ότι η  συμβολή των τιμών της ενέργειας ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.