Φοβούνται για μαζικές απολύσεις από τον Νοέμβριο

Ετοιμάζει Σχέδια για συγκράτηση των απολύσεων η Υπουργός Εργασίας – Πότε θα εξαγγελθούν και ποια μηνύματα στέλνει η Ζέτα

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Έντονος προβληματισμός
επικρατεί σε επιχειρηματικούς κύκλους και κυβέρνηση, για το ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων εργαζομένων μετά το τέλος Οκτωβρίου.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού οδηγούν πολλές επιχειρήσεις στα όρια αντοχής τους, με αποτέλεσμα το κράτος, αφουγκραζόμενο τα σήματα κινδύνου που εκπέμπουν, να προχωρεί σε εκπόνηση σχεδίων για συγκράτηση των απολύσεων.

Όπως φαίνεται, δε, οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι περαιτέρω αρνητικές απ’ ό,τι αναμενόταν και αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, ο οποίος είπε πως μέχρι το τέλος της βδομάδας θα υπάρξει αναθεώρηση του στόχου που είχε τεθεί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών την φετινή χρονιά.

>>> Διαβάστε ακόμη: Στα σκαριά Σχέδιο στήριξης οδηγών ταξί, φωτογράφων και ξεναγών <<<

Υπενθυμίζεται πως, είχε τεθεί ως στόχος η προσέλκυση του 30% των συνολικών αφίξεων της περσινής χρονιάς, δηλαδή γύρω στο 1 εκατομμύριο τουρίστες.

Αυτή την στιγμή, ωστόσο, οι προβλέψεις για τον τουρισμό φαίνεται να μειώνονται στο 20% (600.000). Αυτό από μόνο του φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος με το οποίο βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Ζέτα: Επεξεργαζόμαστε Σχέδια κατά των απολύσεων
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά την χθεσινή (14/7) παρουσία της στην Βουλή, εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς θα εξελιχθεί η ανεργία μετά την λήξη των σχεδίων επιδότησης επιχειρήσεων, ανακοινώνοντας πως ήδη το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδια κατά των απολύσεων.

Όπως είπε, για τα σχέδια θα αξιοποιηθούν πόροι τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όσο και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός κοινωνικός διάλογος.

Τόνισε, όμως, ότι τα Σχέδια θα στοχεύουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην πρόσληψη ανέργων για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σημειώνοντας πως αυτά θα καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Εξέφρασε, παράλληλα, την προσδοκία ότι τα Σχέδια θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του μήνα, να προκηρυχθούν και να δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να τα μελετήσουν και να τα αξιοποιήσουν, τονίζοντας πως «για τις σωστές επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο κίνητρο αυτά τα Προγράμματα».

Επεσήμανε, ακόμη, πως στα σχέδια αυτά δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που προχώρησαν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επί τούτου, μάλιστα, η κα Αιμιλιανίδου τόνισε πως θεωρεί απαράδεκτο οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε απολύσεις μετά το τέλος των υφιστάμενων σχεδίων. 

«Δεν γίνεται για όσο ο φορολογούμενος καταβάλλει ποσά για επιδότηση, να κρατούμε τους υπαλλήλους και μόλις τελειώσει η επιδότηση από το κράτος να απολύουμε. Το θεωρώ απαράδεκτο», τόνισε.

Επιπρόσθετα η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε στην Βουλή πως, στο πλαίσιο των προσπαθειών για αποτροπή απολύσεων, το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να δοθεί οποιαδήποτε προειδοποίηση για απόλυση υπαλλήλου, πριν το τέλος Οκτωβρίου, παρότι, όπως είπε, αρκετοί εργοδότες ήθελαν να υπάρχει αυτή η δυνατότητα προειδοποίησης απόλυσης πολύ νωρίτερα.

«Προειδοποιήσεις απόλυσης θα μπορούν να δοθούν μετά την 1η Νοεμβρίου και λαμβανομένου υπόψη του περιθωρίου προειδοποίησης των 4-5 εβδομάδων που πρέπει να υπάρχει, αναλόγως της υπηρεσίας του υπαλλήλου, τότε οποιεσδήποτε απολύσεις παραπέμπονται γύρω στον Δεκέμβριο», εξήγησε η Υπουργός Εργασίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο θα αναχαιτιστεί η τάση για απολύσεις.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Η έκκληση προς τους ξενοδόχους
Παράλληλα η Υπουργός Εργασίας απηύθυνε και έκανε έκκληση προς τους ξενοδόχους που θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους «να προσλάβουν άτομα από τον κατάλογο των ανέργων», σημειώνοντας ότι «και λίγες ώρες να τους χρησιμοποιήσουν θα τους δώσουν ξανά την ιδιότητα του εργαζόμενου». 
 
Τόνισε επίσης ότι αν εργοδοτήσουν άτομα από τον κατάλογο των ανέργων η επιδότηση θα ανέρχεται στο 90% και προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε πρόσληψη (εργαζομένου) είναι εκτός του καταλόγου δεν θα επιδοτείται».

Μάριος Αδάμου
 
2038