«Φωτογραφίζουν» ευθύνες για τον Συνεργατισμό

Αναφορές για τα έτη πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014

Mε «κομμένη» την ανάσα αναμένεται το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής που πραγματοποιεί πλήρη και ενδελεχή έρευνα για τη διακρίβωση όλων των γεγονότων, αποφάσεων πράξεων και παραλείψεων που σχετίζονται με τη διάλυση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και τη Μεταφορά Εργασιών της  στην Ελληνική Τράπεζα.

Πληροφορίες της Brief αναφέρουν ότι η Τριμερής Επιτροπής έχει ενώπιον της τεκμηριωμένα στοιχεία και γεγονότα με τα οποία διαφαίνεται ότι προκύπτουν πράξεις και παραλείψεις πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων σε σχέση με το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα και τις επιπτώσεις που είχαν οι αποφάσεις τους. Για το θέμα των πολιτικών ευθυνών, το οποίο κρίνεται καίριας σημασίας, θα γίνεται ειδική αναφορά και το ενδιαφέρον στρέφεται στο πρόσωπο ή στα πρόσωπα που θα καταλογίζονται ως κύριοι υπαίτιοι.

Ήδη, οι σχετικές αναφορές βρίσκονται  στον φωτογραφικό φακό της Επιτροπής και καταβάλλονται προσπάθειες να «δέσουν» τα άτομα ή το άτομο με αδιάσειστα τεκμήρια.

Πέραν των πολιτικών ευθυνών αναζητούνται αστικές ή και ποινικές ευθύνες από το σύνολο των ενεργειών, παραλείψεων, γεγονότων, συνθηκών, αλλά και τον συνδυασμό και των τριών. Ωστόσο, πέραν των πολιτικών ευθυνών που αναμένονται με ενδιαφέρον και για τις οποίες ήδη άρχισαν να σχηματίζονται «μέτωπα» για σωρηδόν αντιδράσεις, βαρύνουσας σημασίας εκτιμάται ότι θα έχουν οι αναφορές τους σε σχέση με τους πρωταγωνιστές του συνεργατισμού πριν και μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014.

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<<

Οι πρωταγωνιστές
Πρώτον, στα άτομα που οδήγησαν τον συνεργατισμό στη σημερινή κατάσταση, δεκαετίες πριν από το «κούρεμα» του 2013, και στα άτομα που φέρουν ευθύνες μετά την ανακεφαλαιοποίησή του τον Φεβρουάριο του 2014.

Δεύτερον, στα άτομα που καθόρισαν τις ρυθμίσεις και τις διαδικασίες με τις οποίες επιλέγηκαν και διορίστηκαν τα μέλη της διοίκησης του συνεργατισμού και τις ευθύνες ή μη για τις αποφάσεις που λάμβαναν και τον έλεγχο που ετύγχαναν.

Τρίτον, στα άτομα  που ενήργησαν ή παρέλειψαν να ενεργήσουν στη βάση των κανόνων ή του ευρωπαϊκού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης για τα οποία είχαν υποχρέωση να πραγματοποιούνται επαρκείς έλεγχοι.

Ένα σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η αναφορά στις εποπτικές αρχές. Ειδικότερα, στις ευθύνες για αποτελεσματική εποπτεία από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και τις όποιες ευθύνες ή παραλείψεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου στο διάστημα κατά το οποίο η ΣΚΤ βρισκόταν υπό την εποπτεία της.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο πόρισμα θα υπάρχει ενδελεχής αναφορά στα ζητήματα του ελέγχου με κύριο στόχο να απαντάται το ερώτημα «κατά πόσον υπήρχαν και τηρήθηκαν αποτελεσματικοί μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με θέματα εσωτερικής επιθεώρησης, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης».

Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο χρήζει επίσης ιδιαίτερης προσοχής γιατί εκκρεμούν υποθέσεις στο Δικαστήρια, είναι τα γεγονότα που αφορούν δάνεια και διευκολύνσεις και διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως και διαγραφή ή μείωση δανείων και εγγυήσεων από συγκεκριμένα συνεργατικά.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η τριμελής επιτροπή, η οποία διαθέτει εμπειρία σε νομικά και τραπεζικά ζητήματα και προσδοκά να διατηρήσει το καλό όνομά της,  θα τεκμηριώσει στοιχεία σε σχέση με τα γεγονότα και τις αποφάσεις που αφορούν την ποιότητα, την επάρκεια και τον ορθό χειρισμό αποφάσεων διοικητικών συμβούλων, λειτουργών και υπαλλήλων του συνεργατισμού.

Την ίδια βαρύτητα δίνουν και σε θέματα που σχετίζονται με την έγκυρη παρέμβαση των πολιτειακών αξιωματούχων στο σχέδιο διάσωσης του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος και αν τα σχέδια αυτά χαρακτηρίζονταν από πληρότητα και αποτελεσματικότητα χωρίς να δημιουργούνται επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Χρύσω Αντωνιάδου