Φωτογράφοι: Στο τελικό στάδιο η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος τους

Τα τρια σημεία που θα συζητηθούν σήμερα επεσήμανε στην Brief o Πρόεδρος της Κοιν. Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής

Γράφει η
Ξένια Προδρόμου

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του φωτογράφου, το οποίο και θα εξετάσει σήμερα (8/9) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, καθώς προκύπτουν προβλήματα από την απουσία πλαισίου για τους επαγγελματίες φωτογράφους.

Το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο σήμερα που να το καθορίζει, δημιουργεί προβλήματα καθώς αρκετοί εκμεταλλεύονται το επαγγελματικό αυτό πεδίο είτε εμφανιζόμενοι ως επαγγελματίες ή ως ερασιτεχνες χωρίς αυτό να ισχύει.

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου: 
Αρχικά, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η θέσπιση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου ώστε να διασφαλίζεται ο χειρισμός και η επεξεργασία φωτογραφικού υλικού είτε γίνεται από επαγγελματίες φωτογράφους και ότι οι φωτογραφίες, ιδιαίτερα μικρών παιδιών, δεν χρησιμοποιούνται σε παράνομες δραστηριότητες.

Το θέμα της διαχείρισης του φωτογραφικού υλικού ενηλίκων αλλά ιδιαίτερα ανήλικων ατόμων μέσα στις σημερινες συνθήκες ψηφιακής αποτύπωσης και διακίνησης της πληροφορίας, θεωρείται από τα πιο σοβαρά.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Οι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία από ανεξέλεγκτη, αποθήκευση, χρήση και διακίνηση του φωτογραφικού υλικού έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το εθνικό μας δίκαιο.

Μια δικλείδα ασφαλείας για πρόληψη τέτοιων κινδύνων είναι ο καθορισμός κριτηρίων και ο έλεγχος των επαγγελματικών πρακτικών των εργαζομένων στον τομέα αυτό.

Για αυτό επιβάλλεται να υπάρξει ρύθμιση του επαγγέλματος των φωτογράφων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής μιλώντας στην Βrief, επισήμανε τρια σημεία τα οποία αναμένεται να συζητηθούν σήμερα (8/9) .

Η Επιστολή της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων
Το πρώτο σημείο είναι πως έχει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, έχει στα χέρια της μια επιστολή από την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων με κάποιες παρατηρήσεις που εκ πρώτης όψεως, ο κ. Φακοντής κρίνει πως ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να υιοθετηθούν.

Δεύτερος Σύνδεσμος φωτογράφων
Το δεύτερο σημείο αφορά μια άλλη επιστολή η οποία είναι από ένα δεύτερο συνδεσμο φωτογράφων ο οποίος είναι της ΟΕΒ (ο άλλος είναι της ΠΟΒΕΚ) οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στο Διοικητικό και το Πειθαρχικό Συμβούλιο και πάλι εκ πρώτης όψεως ο κ Φακοντής δηλώνει ότι το βλέπει θετικά.

Ψάχνοντας....αρμόδιο Υπουργείο
Τέλος το τρίτο στοιχείο, που είναι και το πιο ακανθώδες όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι πως πρέπει να βρεθεί το αρμοδιο Υπουργειο το οποίο θα θέσει υπό τον έλεγχο του το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
«Μέχρι τώρα το Συμβούλιο Εγγραφής Φωτογράφων, ήταν κάτω από τον έλεγχο του Υπουργείου Εμπορίου οι οποίοι όπως μας είπε ο κ. Φακοντής, έχουν αναφέρει πως δεν ανήκει σε αυτούς ο η συγκεκριμένη νομοθεσία.
«Φαίνεται πως κανένα Υπουργείο δεν είναι έτοιμο και δεν δέχεται».

Μέχρι τώρα, όπως είπε στην Brief o κ Φακοντής κανένα Υπουργείο δεν είναι έτοιμο, αν και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας έχει βάλει το Υπουργείο Εργασίας για να έχει την ευθύνη, αλλά αύριο θα καθοριστεί και αυτό το κομμάτι.

Τέλος, επεσήμανε ότι αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου για το επάγγελμα του φωτογράφου.
 

Ξένια Προδρόμου
 
2130