Φουλάρουν οι μηχανές για προσέλκυση τουριστών - Δηλώσεις Περδίου

Τι γίνεται με Ισραήλ, Βρετανία, Ρωσία; Για ποιους η Κύπρος είναι top προορισμός; Όσα ανέφερε στην Brief o Υφ. Τουρισμού - Δωρεάν νοσηλεία και διαμονή σε ξενοδοχεία για θετικούς σε κορωνοϊό τουρίστες και τις στενές επαφές τους 

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Η Κύπρος βρίσκεται εδώ και καιρό σε επικοινωνία με τους εταίρους μας στο εξωτερικό, αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδίων, ενημερώνοντας τους για το πρωτόκολλο εισόδου που χρειάζεται ο ταξιδιώτης για να γίνει δεκτός στην Κύπρο από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σάββα Περδίο στην Brief. «Το γεγονός ότι δίνουμε τόση σημασία στην ασφάλεια, είναι κάτι που εκτιμάται από τους εταίρους μας στο εξωτερικό» τόνισε.

''Μάλιστα κάτι άλλο που χρησιμοποιούμε στις ενημερώσεις μας σε άλλες χώρες, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τις αεροπορικές εταιρείες, είναι ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών μας είναι ταχύς και ότι το 40% των εργαζομένων της Κύπρου κάνει διαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα''

«Εμείς ήδη μπορούμε να δουλέψουμε», αναφέρει, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ΕΕ για πιστοποιητικό εμβολιασμού,  προσθέτοντας πως, από τη στιγμή που το δικό μας πρωτόκολλο εφαρμόζεται από 1η Μαρτίου σημαίνει ότι η Κύπρος μπορεί να δεχτεί τουρίστες από όπου και αν προέρχονται, μόνο με την προσκόμιση του τεστ που προνοεί η κατηγοριοποίηση της χώρας του.

Το πρωτόκολλο ήρθε πριν το πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ

Ειδικότερα, τόνισε με το πρωτόκολλο της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και κάποιες άλλες χώρες εκτός ΕΕ, όπως Βρετανία, Ρωσία, Ισραήλ θα είναι ανοικτές προς την Κύπρο, επισημαίνοντας πόσο σημαντικές είναι οι αγορές αυτές για την Κύπρο .

>>>Δες την κατηγοριοποίηση των χωρών εδώ<<<<

Ακόμη, σημείωσε είναι εξαιρετικής σημασία το πρωτόκολλο της Κύπρου καθώς δεν απαιτεί να μπαίνουν οι ταξιδιώτες σε καραντίνα κατά την άφιξη τους, αλλά να προσκομίζουν τα τεστ που προνοούνται.

Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο θύμισε πως, αν είναι η χώρα από όπου αναχώρησε ο ταξιδιώτης ανήκει σε σε κόκκινη κατηγορία θα προσκομίζει το διπλό τεστ, στην πορτοκαλί κατηγορία το τεστ εκ των προτέρων και στην πράσινη δεν θα χρειάζονται κάτι.

Ακόμη ένα μέτρο που αποφασίστηκε είναι να γίνονται και επιπλέον δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά την άφιξη ταξιδιωτών.

Σχολιάζοντας την πρόταση της ΕΕ για το πιστοποιητικό ταξιδιού, σημείωσε πως κινείται πάνω στην ίδια βάση που επέλεξε η Κύπρος με τη διαφορά ότι εμείς πήραμε αυτές τις αποφάσεις πολύ νωρίτερα για να είμαστε έτοιμοι 1η Απριλίου και να μην εξαρτόμαστε από το πόσο γρήγορα θα εμβολιάζονται στο εξωτερικό είτε πότε θα αποφασίσει η ΕΕ να εφαρμόσει αυτό το σύστημα. «Ακόμη και να χρειαστεί δύο-τρεις μήνες για να εφαρμοστεί εμάς δεν μας επηρεάζει και ούτε μας ανησυχεί διότι εμείς ξέρουμε ότι 1η Απριλίου μπορούμε να υποδεχτούμε κόσμο από τις αγορές όλου του κόσμου με βάσει τα τεστ».

«Το γεγονός ότι η ΕΕ θα εφαρμόζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού εμάς μας ενισχύει», ανέφερε.

Εδώ και 6 μήνες το Υφυπουργείο Τουρισμού προετοιμάζεται.... και αποδίδει.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού ξεκίνησε, τις ενέργειές του, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός, εδώ και περίπου 6 μήνες, βάζοντας από τον Σεπτέμβριο στόχο να μπορέσει η Κύπρος να λειτουργήσει ως Προορισμός τον Απρίλιο.

«Ο λόγος που θέλαμε να κινηθούμε τόσο νωρίς δεν είναι για να έχουμε τουρισμό σήμερα ή την 1η Απρίλιο, αλλά για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε εγκαίρως τους εταίρους μας για να προγραμματίσουν για το καλοκαίρι», σημείωσε.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού και οι αρμόδιοι, αποφάσισαν όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, ότι για να μην χαθεί το τουριστικό «παιχνίδι» για το καλοκαίρι του 2021, να μην περιμένουμε μέχρι την 1η Μαίου και μετά να ανακοινώσουμε τέτοια μέτρα, όπως το πρωτόκολλο.

«Είμαστε αναγκασμένοι να προσφέρουμε από σήμερα κάποιες διευκολύνσεις ώστε να λειτουργήσει το σύστημα για τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε.

Εξάλλου, σημείωσε , ο στόχος μας,  δεν ήταν να έρθει τουρισμός από τον Απρίλιο αλλά για να υπάρχει κάτι στο «τραπέζι, το οποίο θα μπορέσει να δώσει μια σταθερότητα στην ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι κρατήσεις για το καλοκαίρι, όπως και επιβεβαιώνεται.

Παράλληλα, υπενθυμίζει, από την 1η Μαρτίου, «τρέχει» και η διαφημιστική και ψηφιακή καμπάνια για την Κύπρο ως Προορισμός.

Ισραήλ, Βρετανία, Ρωσία – Οι μεγάλες τουριστικές αγορές για την Κύπρο / Που βρισκόμαστε

Κληθείς να δώσει μια εικόνα στην Βrief για τις τρεις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για την Κύπρο, όπως είναι το Ισραήλ, η Βρετανία και η Ρωσία, ο κ. Περδίος φαίνεται αρκετά αισιόδοξος.

Αρχικά,  σημειώνει, σε συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Μάρτιος έχει αφιερωθεί για το άνοιγμα των αγορών, από κοινού με το Υπουργείο Μεταφορών και τη διαχειρίστρια εταιρεία αεροδρομίων Hermes και με διασκέψεις με όλους τους εταίρους μας στο εξωτερικό, αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδίων. Επιπλέον, αναφέρει πως οι ενέργειες και το follow up που χρειάζεται, ήδη γίνεται και σε συνάρτηση με τη ψηφιακή και διαφημιστική μας καμπάνια η οποία ξεκίνησε από 1η Μαρτίου.

Ισραήλ
Αναφορικά με την αγορά του Ισραήλ, ο κ. Περδίος δήλωσε στην Βrief: «Σίγουρα η Κύπρος φέτος είναι top προορισμός για τους Ισραηλίτες». Την ίδια ώρα προσθέτει πως, φαίνεται πως θα είναι η πρώτη αγορά που θα κινηθεί προς την Κύπρο λόγω του ότι είναι αρκετά νωρίς το Πάσχα τους, είναι πολύ κοντινές οι αποστάσεις και αγαπούν την Κύπρο και αυτό θα ξεκινήσει να συμβαίνει από τον Απρίλιο.

Βρετανία
Για την αγορά της Βρετανίας ο Υφυπουργός αναφέρει πως  οι Βρετανοί βεβαίως, έχουν ενημερωθεί ότι από την 1η Απριλίου, θεωρούνται ανοικτή αγορά για την Κύπρο, με αποτέλεσμα να επιτρέπονται οι πτήσεις από τον Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη από 1η Μαΐου προστίθεται η διευκόλυνση για όσους έχουν εμβολιαστεί, αντί  του τεστ να προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.Αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ 1η Απριλίου και 1η Μαΐου, επεσήμανε.

«Για μας είναι πιο σημαντική η 1η Απριλίου, καθώς από την 1η Μαΐου θα έρχεται να κτίσει στο άνοιγμα που θα είναι ήδη σε ισχύ για όλους».

Ρωσία
Η Ρωσία είναι επίσης μέσα στις αγορές που ανοίγουν 1η Απριλίου με τους ταξιδιώτες της να μην μπαίνουν  σε καραντίνα παρά να παρουσιάζουν, τα αποτελέσματα των τεστ που πρέπει . Ο Υφυπουργός ανέφερε πως «οι εταίροι μας στο εξωτερικό έχουν ενημερωθεί ενώ αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν κάποιες επαφές και ενημερώσεις προς την Ρωσία. «Είδαν» με πολύ θετικό μάτι το γεγονός ότι δεν θα διακόπτεται το πτητικό πρόγραμμα από και προς Ρωσία πλέον, ενώ θα τους επιτρέπεται να έρχονται σε αντίθεση με πέρσι, επεσήμανε.

Σε ερώτηση αν θα υπογράψουμε κάποια συμφωνία τύπου Ισραήλ, σημείωσε πως αν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και το δικό τους εμβόλιο, θα προχωρήσουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει σε διμερές επίπεδο.

Τι γίνεται όταν νοσήσει κάποιος με κορωνοϊό κατά την παραμονή του στην Κύπρο

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, σε σχετική ερώτηση για την νοσηλεία τουριστών που νοσήσουν με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, σημείωσε πως εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση για δωρεάν παροχή διαμονής και περίθαλψης στο Eden, μέχρι να μην είναι πλέον θετικός.

Επιπλέον, όσοι είναι στενές επαφές του κρούσματος, θα μεταφέρονται σε άλλο κατάλυμα καραντίνας / ξενοδοχείο με το οποίο έχει συμβληθεί του Υπουργείο και θα τους παρέχεται δωρεάν η διαμονή και η διατροφή τους. Ειδικότερα, οι στενές επαφές θα είναι σε καραντίνα για 10 μέρες, και αν την 10η μέρα το τεστ  έχει αρνητική ένδειξη θα μπορέσουν να φύγουν, ενώ αν κάποια στενή επαφή κρούσματος, φεύγει την 7η μέρα και δεν θέλει να την αλλάξει, μπορεί να κάνει ξανά τεστ ακριβώς πριν την πτήση και αν η ένδειξη είναι αρνητική θα μπορέσει να φύγει.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και για άλλες χρήσεις;

Ένα ακόμη ερώτημα που έθεσε η Brief στον Υφυπουργό Τουρισμού είναι αν θα να χρησιμοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό και για άλλες χρήσεις, όπως συναθροίσεις και κλειστούς χώρους. Ο κ. Περδίος δήλωσε πως δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση ακόμη.

Ίσως για τα δεδομένα της Κύπρου να μην ταιριάζει κάτι τέτοιο εξήγησε φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία  έχει μεγάλα φεστιβάλ που ελκύουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο όπως πχ στο Oktoberferst και ίσως να μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει στη λειτουργία τους.

«Εναπόκειται στο κάθε κράτος να κάνει ότι πιστεύει ότι θα διαφυλάξει την ασφάλεια του, δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση από ΕΕ και αυτό είναι θετικό», υπογράμμισε.
 

Ξένια Προδρόμου