Φτάνει στο τέλος του το σίριαλ με τους εγγυητές δανείων

Βουλή και ΥΠΟΙΚ φαίνεται να τα βρίσκουν και έτσι ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση των €85 εκ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

 

Με την ελπίδα όλων να μην υπάρξει οποιοδήποτε άλλο απρόοπτο, η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα εξετάσει τη Δευτέρα 11 Ιουλίου το αναθεωρημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με τις εταιρείες διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων και τους εγγυητές και σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι όλα είναι όπως είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη συνεδρία, το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη.

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των βουλευτών της επιτροπής Οικονομικών, οι δυο πλευρές φαίνεται να έφτασαν σε συμφωνία, για το ακανθώδες θέμα της εξασφάλισης στοιχείων των εγγυητών από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων. Αναλυτικότερα, το υπουργείο Οικονομικών είχε καταθέσει στην Βουλή δύο νομοσχέδια για το πλαίσιο αδειοδότησης και εποπτείας εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), και τα οποία αποτελούσαν προαπαιτούμενο για την έγκριση της πρώτης δόσης από το σχέδιο ανάκαμψης. Ωστόσο, με τροπολογία που κατέθεσαν ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου και της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ζητούσαν τη διαγραφή της πρόνοιας που επιτρέπει στις εταιρείες διαχείρισης ΜΕΔ να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία των εγγυητών, στη βάση δεδομένων ΑΡΤΕΜΙΣ, καθώς και τη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Η τροπολογία είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της ΕΔΕΚ ενώ και άλλα κόμματα είχαν ταχθεί υπέρ της εν λόγω τροπολογίας.

Όπως επισημαίνουν οι εισηγητές της τροπολογίας, οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και οι τράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του εγγυητή, καθώς έχουν άμεση σχέση με τον δανειολήπτη. Ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει με τις εταιρείες διαχείρισης δανείων και γι’ αυτό δεν είναι σωστό να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εγγυητών.

Μιλώντας στην brief ο εκ των εισηγητών της τροπολογίας, βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, σημείωσε ότι στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής επήλθε συμφωνία και πλέον αναμένουμε, είπε από το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσει το αναθεωρημένο νομοσχέδιο ώστε αφού εξεταστεί και διαπιστωθεί ότι όλα είναι όπως έχουν συμφωνηθεί να προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 85 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούρη, υπουργείο Οικονομικών και Βουλή συμφώνησαν ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων δεν θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εγγυητών, των συνδεδεμένων προσώπων και των παρόχων εξασφάλισης. Σε περίπτωση που κρίνουν ότι χρειάζονται τέτοια στοιχεία θα αποτείνονται γραπτώς στον ιδιοκτήτη του δανείου, δηλαδή είτε την τράπεζα είτε την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων. Παράλληλα η αίτηση θα κοινοποιείται τόσο στην Κεντρική Τράπεζα όσο και στη Βουλή για σκοπούς ιχνηλάτησης του αιτήματος. Ακολούθως, αφού κριθεί ότι υπάρχει σοβαρός λόγος για να λάβει τα στοιχεία, θα μπορεί να τα εξασφαλίσει, ωστόσο στη συνέχεια, η Βουλή θα μπορεί να έρθει και να υποβάλει ερωτήματα κατά πόσο τελικά επιτεύχθηκε ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκαν τα στοιχεία. Όπως είπε ο κ. Παπαδούρης, έχουν μπει αρκετές ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μην μπορεί να γίνεται κατάχρηση δεδομένων από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Παράλληλα, σε περίπτωση που ένας εγγυητής κρίνει ότι κακώς δόθηκαν τα στοιχεία του σε εταιρεία διαχείρισης δανείων, θα μπορεί να υποβάλει το παράπονο του στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. Σε περίπτωση που η γνωμάτευση του Επιτρόπου δικαιώνει τον εγγυητή, αυτή θα μεταβιβάζεται στο διευθυντή του Κτηματολογίου, ένεκα του γεγονότος ότι ο ίδιος δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει ποινές και ο διευθυντής, κάτω από την εποπτεία του οποίου λειτουργούν οι εν λόγω εταιρείες, θα μπορεί να επιβάλει ποινή που προνοεί μέχρι δυο χρόνια στέρηση άδειας της εταιρείας που διέπραξε παρατυπία, ή μέχρι 250.000 ευρώ πρόστιμο.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ