Φθηνή στέγη από ΚΟΑΓ: Οι σχεδιασμοί σε Λευκωσία, Λεμεσό & Λάρνακα

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα που έχουν ανακοινωθεί από ΚΟΑΓ σε Λεμεσό, Λάρνακα και Λευκωσία

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Μέσα στα επόμενα χρόνια οι πολίτες της Κύπρου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να διεκδικήσουν πολλά από τα έργα που έχει σχεδιάσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης σχετικά με τον τομέα της στέγασης.

Το 2017 ο Πρόεδρος του ΚΟΑΓ κ. Μάριος Πελεκάνος είχε εκφράσει πως το όραμα του Οργανισμού είναι να κάνει το όνειρο της απόκτησης στέγης πραγματικότητα, για όσο το δυνατό περισσότερους συμπολίτες.

Έκτοτε ο Οργανισμός κινείται σε αυτόν τον άξονας γνωστοποιώντας κατά καιρούς σχεδιασμούς, διαγωνισμούς και ενέργειες γύρω από το Στεγαστικό τομέα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Brief οκ. Πελεκάνος, τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορέσουμε να δούμε προσιτές κατοικίες για αγορά σε Λευκωσία, Λάρνακα και Λεμεσό. Παράλληλα θα δούμε χαμηλά αμειβόμενους να έχουν την επιλογή χαμηλού ενοικίου σε διαμερίσματα τα οποία υπάγονται στον σχεδιασμό του προσιτού ενοικίου.

Ο ΚΟΑΓ είτε σε συνεργασία με κάποιο Δήμο είτε μόνους του, θα υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του. Όπως επεσήμανε, σημαντικός, βέβαια, παράγοντας είναι η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Brief ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Πελεκάνο ρωτώντας τον για το κάθε σχέδιο και τα χρονοδιαγράμματα.

Έρχονται 150 φθηνά διαμερίσματα στη Λεμεσό
Εντός του 2021 θα προκηρυχθούν οι προσφορές για την κατασκευή των πρώτων 150 σύγχρονων κατοικιών στην περιοχή Αγίου Νικολάου, στη Λεμεσό, στο πλαίσιο της συμφωνίας για προσιτή στέγη, που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης τον Ιούλιο του 2020.

Το έργο αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το φιλόδοξο σενάριο από τον πρόεδρο του ΚΟΑΓ, θέλει να ξεκινάει το έργο στη Λεμεσό αρχές του 2022. «Η αλήθεια είναι ότι όταν είχαμε κάνει την εξαγγελία  με τον Δήμαρχο Λεμεσού, είχαμε μιλήσει για πιο νωρίς αλλά, προέκυψαν έκτοτε τα πάντα, πέραν του κορωνοϊού, τα οποία αναγκαστικά καθυστερούν λίγο την έναρξη του έργου», ανέφερε. Ένας πιο ρεαλιστικός στόχος είναι να μιλάμε για μέσα του 2022 και όχι για αρχές, πρόσθεσε ο κ. Πελεκάνος.

Κληθείς να απαντήσει για το πότε αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, δήλωσε στην Brief πως με τον Δήμαρχο Λεμεσού συμφώνησαν όπως καταβάλουν όλες τις προσπάθειες ΚΟΑΓ και Δήμος για να μπορέσουν να το προκηρύξουν τέλος του 2021.

«Ρεαλιστικά δεν είναι πιθανόν να επιτευχθεί ο στόχος, αλλά θα το πιέσουμε για να προσπαθήσουμε να τα καταφέρουμε. Στην περίπτωση που δεν γίνει τέλη του 2021, θα είναι αρχές του 2022», επεσήμανε.

Τοποθεσία
Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν τρία δημοτικά τεμάχια (δύο στον Άγιο Νικόλα και ένα στον Άγιο Ιωάννη), εκεί όπου είχαν κτιστεί οι πρώτες εργατικές κατοικίες κατά τη δεκαετία του 1940 επί δημαρχίας Πλουτή Σέρβα. Στα τρία τεμάχια, συνολικού εμβαδού 31,081 τ.μ., θα ανεγερθούν πέραν των 600 σύγχρονων οικιστικών μονάδων διαφόρων μεγεθών, με αυστηρές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν ψηλό επίπεδο ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Λάρνακα
Ο ΚΟΑΓ προωθεί ακόμη το έργο «Κοινωνικής Κατοικίας» με 32 οικιστικές μονάδες, στην ενορία Αγίου Νικολάου.
Οι εργασίες υλοποίησης υπολογίζεται να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα έχουν διάρκεια 18 μήνες, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

«Μετά την έκδοση της Πολεοδομικής άδειας από το Δήμο Λάρνακας, θα ακολουθήσει μια τελική μελέτη του έργου για να μπορεί μετά την ολοκλήρωση της να εκδοθεί η άδεια οικοδομής και ακολούθως η προκήρυξη του έργου», δήλωσε στην Βrief ο Πρόεδρος ΚΟΑΓ, ρωτώντας τον σχετικά με την διαδικασία που αναμένεται να ακολουθήσει για το ανακοινωθέν έργο στην πόλη του Ζήνωνα.

Το έργο θα αποτελείται από 32 οικιστικές μονάδες των 2, 3 και 4ων υπνοδωματίων με σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση και θα υλοποιηθεί σε πρώην δημοτικό τεμάχιο συνολικής έκτασης 4.000 τ.μ., το οποίο απέκτησε ο ΚΟΑΓ για το σκοπό αυτό.

Το έργο χωροθετείται σε αναπτυσσόμενη οικιστική περιοχή του Δήμου Λάρνακας, η οποία περιβάλλεται από σημαντικές κύριες αστικές, δημόσιες και εμπορικές χρήσεις, ενώ συνδέεται με άρτιο οδικό δίκτυο που εξυπηρετείται από δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών και ποδηλατοδρόμων».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Χωρίς συνεργασία με Δήμους στη Λευκωσία αλλά πιο γρήγορες διαδικασίες
Ο σχεδιασμός που προωθείται και στην Λευκωσία είναι ίδιος με της Λεμεσού.
 
Θα αφορά δηλαδή ανέγερση πολυκατοικιών σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας και θα προσφερθούν για αγορά σε προσιτή τιμή ή χαμηλό ενοίκιο με βάση κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά. 

Αναφορικά με τα σχέδια στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον που δεν επέδειξε κανένας Δήμος στην πρωτεύουσα, όπως στη Λεμεσό για να δοθεί γη στον ΚΟΑΓ, ο κ. Πελεκάνος σημείωσε πως στη Λευκωσία το κοινό εκδήλωσε το ενδιαφέρον του ώστε να πουλήσει γη στον ΚΟΑΓ.

Το ίδιο project με την Λεμεσό προωθείται και στην Λευκωσία και, σε περίπου ένα τρίμηνο, ο ΚΟΑΓ θα είναι έτοιμος να εξαγγείλει το σχέδιο και να ανακοινώσει όλες τις πληροφορίες και για το project στη Λευκωσία, εξήγησε. 
 
Θα αφορά δηλαδή ανέγερση πολυκατοικιών σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας και θα προσφερθούν για αγορά σε προσιτή τιμή ή χαμηλό ενοίκιο με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Όπως ανέφερε, ο ΚΟΑΓ αξιολόγησε τις προτάσεις καταλήγοντας στα οικόπεδα τα οποία αποφάσισε να αγοράσει. Μάλιστα δήλωσε πως έχουν ήδη ξεκινήσει τις αγορές οικοπέδων.

Ρωτώντας τον για το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε πως αναμένει ότι η διαδικασία των αγορών οικοπέδων, δεδομένου ότι θα έχουμε προϋπολογισμό για να το κάνουμε, μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, τουλάχιστον για την πλειοψηφία τους.

Το γεγονός ότι δεν προέκυψε συνεργασία με κάποιο Δήμο για κομμάτια γης φέρνει τον ΚΟΑΓ με τα εξής δεδομένα, όπως μας παρέθεσε.

«Δεν είναι όπως στη Λεμεσό που ξέρουμε ότι είναι τα συγκεκριμένα κομμάτια γης. Στη Λευκωσία είναι πολλά κομμάτια γης, διάσπαρτα, επομένως ένα κομμάτι θα το αναλάβουμε εμείς να το σχεδιάσουμε, ενώ για άλλο θα βγούμε σε διαγωνισμό. Είναι ένα μείγμα εργασιών και προσπαθούμε να πάρουμε τα καλά από όλους. Από εμάς (ΚΟΑΓ) γίνονται πιο γρήγορα οι σχεδιασμοί, από εξωτερικές συνεργασίες παίρνεις κι άλλες ιδέες για παράδειγμα, έχοντας την ευκαιρία να διαλέξεις την καλύτερη, την πιο ποιοτική κατασκευή, τον καλύτερο σχεδιασμό και μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης», εξήγησε.

Στη ερώτηση αν το χρονοδιάγραμμα αλλάζει με την νέα συνθήκη, παραδέχτηκε πως αν όλα πάνε καλά, τα χρονοδιαγράμματα για τη Λευκωσία είναι περίπου όπως για τη Λεμεσό ή ίσως δούμε τα έργα στη Λευκωσία να παίρνουν προβάδισμα, καθώς μετά την αγορά των οικοπέδων ο ΚΟΑΓ προχωρά το έργο με τους δικούς του ρυθμούς, ενώ στη Λεμεσό υπάρχει και η διαδικασία συμφωνίας με το Δήμο για το πως να ρυθμιστούν διαδικαστικά θέματα.

Παράλληλα για το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν τα έργα, καθώς θα λάβουμε δάνειο από την ΕΤΕ για την υλοποίηση των σχεδίων.

«Μεγάλο ρόλο διαδραματίζει το πότε θα έχουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», για τα έργα που προωθούνται», τόνισε.

Σχέδιο ΚΟΑΓ-  Υπουργείο Εσωτερικών για κίνητρα σε developers
Το ενδιαφέρον παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, αλλά αυτό ίσως να αλλάξει το επόμενο δίμηνο.

Ο κ. Πελεκάνος επανέφερε τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε πρόσφατα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ο οποίος τότε είχε ανακοινώσει διαφοροποιήσεις στα κίνητρα για τους developers αναφορικά με τα σχέδια για προσιτή κατοικία.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Το σχέδιο είναι πιο ελκυστικό από ό,τι ίσχυε, τόνισε ο κ. Πελεκάνος.

«Τα κίνητρα είναι πολύ πιο ενδεικτικά για ένα παροχέα ανάπτυξης γης και αναμένουμε να δούμε πως θα εκδηλωθεί το ενδιαφέρον πλέον, πρακτικά», επεσήμανε

«Η αλήθεια είναι από την ανακοίνωση τους μέχρι σήμερα δεν αναμέναμε επισημοποίηση ενδιαφέροντος, καθώς για να αποταθούν στον ΚΟΑΓ πρώτα πρέπει να έχουν σχέδια, άδεια κλπ., άρα θα μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα αν υπάρξει ενδιαφέρον το επόμενο δίμηνο», σημείωσε.

Ξένια Προδρόμου
 
1624
Thumbnail