ΓεΣΥ: Άλλα λένε στο παρασκήνιο, άλλα στο προσκήνιο 

Διαψεύδει ο ΠΙΣ ότι υπέβαλε μνημόνιο συναντήληψης, αλλά υπάρχουν έγγραφα...

Τα πάνω κάτω έφερε χθες στο τομέα της υγείας η αποκάλυψη για παρασκηνιακές ενέργειες προς επίλυση διαφορών μεταξύ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ απέστειλαν στην κυβερνητική πλευρά, μέσω διαμεσολαβητή, μνημόνιο συναντίληψης με οικονομικά και εργασιακά ζητήματα, ώστε να ακολουθηθεί ένας υγιής διάλογος που θα επιτρέψει την συμμετοχή των γιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της "Brief" οι γιατροί φαίνεται να έκαναν δεύτερες σκέψεις από την αρχική τους θέση για μη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον ΟΑΥ να ετοιμάζει plan b και να μελετά σοβαρά να θέσει πλαφόν στον αριθμό των γιατρών που θα συμβληθούν στο Σύστημα, με στόχο να αυξήσει τις αμοιβές και να θεωρηθεί ως κίνητρο για περισσότερο ενδιαφέρον

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Δημόσια, τόσο ο ΟΑΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας, δεν θέλουν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος. Πηγές ωστόσο επιβεβαιώνουν τον διαμεσολαβητικό ρόλο ατόμου που ενήργησε για λογαριασμό μελών της ηγεσίας του ΠΙΣ και κάνουν λόγο για άκρως εμπιστευτική διαδικασία που επ’ ουδενί λόγο έπρεπε να διαρρεύσει. 

Η "Brief" πάντως εξασφάλισε τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την διαμεσολαβητική πρόταση από πλευράς των γιατρών. Σημειώνεται ότι επί της πρότασης του "διαμεσολαβητή" ο Υπουργός Υγείας και ο ΟΑΥ ετοίμασαν πριν περίπου δέκα μέρες αντιπρόταση. Εντούτοις ο "διαμεσολαβητής" δεν επανήλθε μέχρι σήμερα για να δώσει την τελική απάντηση των γιατρών.

Παραταύτα ο ΠΙΣ δημόσια διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι υπήρξε υποβολή του οποιοδήποτε μνημονίου συναντίληψης ή άλλου εγγράφου προς τον Υπουργό Υγείας ή  προς τον ΟΑΥ. Κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιγνίδια και ξεκαθαρίζει ότι για να κατέλθει στο τραπέζι συνδιαλλαγής θα υπάρξει διάθεση αλλαγής της νομοθεσίας πολύ και συνάμα του σχεδιασμού του ΓΕΣΥ. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το «μνημόνιο συναντίληψης» των γιατρών 
Η πρόταση του “διαμεσολαβητή” που ενήργησε για λογαριασμό μελών της ηγεσίας του ΠΙΣ, προς τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ περιλαμβάνει: 

1/Αποδοχή των κατά κεφαλήν αμοιβές για τους προσωπικούς ιατρούς ως έχουν καθοριστεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 
2/Οι κατά κεφαλήν αμοιβές να έχουν ισχύ για τρία έτη και σε ετήσια βάση να γίνεται  αξιολόγηση των δεδομένων, όπως αυτά θα διαμορφώνονται σε σχέση με τον προϋπολογισμό.
3/ Αποδοχή του οικονομικού κινήτρου ύψους €15.000 στους Προσωπικούς Ιατρούς που θα επιλέξουν την συστέγαση για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΓεΣΥ.
4/Να διασφαλίζεται ότι για τους ειδικούς γιατρούς η ελάχιστη τιμή μονάδας θα ανέρχεται στα €15 για διάστημα τριών ετών και ο όγκος επισκέψεων μέχρι τα 2 εκατομμύρια. Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η διαφοροποίηση της συγκεκριμένης τιμής, να λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό του όγκου των ιατρικών πράξεων, να είναι δυνατή η αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού με αύξηση των εισφορών του κράτους στα ταμεία του ΓεΣΥ και να εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής επιπρόσθετης συμπληρωμής από τους δικαιούχους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αριθμός των επισκέψεων ξεπερνά τα 2,4 εκατομμύρια, η τιμή μονάδας θα πρέπει να μην είναι μικρότερη των €13. 
5/Διεξαγωγή εντατικού διαλόγου για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο οποίος θα έχει στόχο να καθοριστούν οι διάφορες παράμετροι του θέματος και ολοκλήρωση του διαλόγου για την πρώτη φάση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.  
6/Καθορισμός του ύψους της αποζημίωσης της κάθε ιατρικής πράξης, χωρίς αυτές να έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις σημερινές χρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. 
7/Διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από την αποζημίωση του νοσηλευτηρίου. 
8/Δημιουργία επιτροπής διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών με επικεφαλής εκπρόσωπο του ΠΙΣ 
9/Τα συμφωνηθέντα να περιληφθούν είτε στον βασικό νόμο είτε στους κανονισμούς για το ΓεΣΥ και οι όποιες αλλαγές γίνονται, να γίνονται με τη σύμφωνο γνώμη του ΠΙΣ. 
10/Αντιμετώπιση ενδεχόμενης υπερεπισκεψιμότητας και συνάμα συμφόρησης στα ιατρείας, με πλαφόν επισκέψεων, με δεδομένου ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν με πολύ χαμηλό κόστος να επισκέπτονται τον γιατρό τους. Να καθοριστεί ότι οι ασθενείς θα καταβάλλουν στον προσωπικό τους γιατρό το ποσό των €20 στις περιπτώσεις που  υπερβούν τον καθορισμένο αριθμό επισκέψεων στη διάρκεια ενός έτους. 
Εισήγηση: Τα παιδιά από 0-2 ετών ο ανώτατος αριθμός επισκέψεων θα πρέπει να είναι οι 7 επισκέψεις, για τα παιδιά από 11 μέχρι 18 ετών οι 2 επισκέψεις, για τα άτομα των ηλικιών 41 μέχρι 50 ο ανώτατος αριθμός επισκέψεων θα πρέπει να είναι οι 4 επισκέψεις, για τα άτομα άνω των 65 ετών οι 6 επισκέψεις. 

Η αντιπρόταση 
Το υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ αποδέχτηκαν ουσιαστικά την πρόταση του ΠΙΣ. Προχώρησαν σε κάποιες μικρές διορθώσεις και αντιπροτείναν:
1/Τον καθορισμό ύψος του ποσού που θα είναι δυνατόν και εάν ο γιατρός το επιθυμεί να καταβάλει ο δικαιούχος τα €10. 
2/Διαφοροποίηση του ανώτατου αριθμού επισκέψεων ανά ηλικιακή ομάδα.  Για τα παιδιά από 0-2 ετών, 10 επισκέψεις, για τα παιδιά 11-18 ετών, 3 επισκέψεις, για τα άτομα άνω των 65 ετών, 8 επισκέψεις. 
3/Από το πλαφόν επισκέψεων θα εξαιρούνται οι χρόνιοι ασθενείς. 

Σκεύη Σταύρου
 
157
Thumbnail

Ο πολυκερματισμός του τηλεοπτικού  χάρτη του ποδοσφαίρου στην Κύπρο δείχνει να καταλήγει σε ένα ανταγωνιστικό δίπολο με ότι αυτό συνεπάγεται για το τελικό προϊόν όσον αφορά την αξία αλλά και το περιεχόμενο του.

ad1mobile

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα προβολής αγώνων και δη του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι «κράχτης» για αύξηση του πελατολογίου των ιδιωτικών τηλεοπτικών πλατφόρμων. Είναι το προϊόν που θα έχει την μερίδα του λέοντος στην προώθηση της όποιας τηλεοπτικής πλατφόρμας έχει το καλύτερο πακέτο προς πώληση στην αγορά.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Ποιοι είναι οι παίχτες στα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου

Από την μια πλευρά βρίσκετε η Cyta με την τηλεοπτική της πλατφόρμα την Cytavision και η συμφωνία της με την ΚΟΠ tv και στην αντίπερα όχθη η cablenet και η primetel με την συμφωνία τους να παίρνει σάρκα και οστά από την αρχή της ποδοσφαιρικής σεζόν 2019-20. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα δίδυμο ανταγωνιστικό με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα προβολής του κυπριακού ποδοσφαίρου όσον αφορά και το τηλεοπτικό κοινό αλλά και τα έσοδα για τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

,

κξ

ad1mobile
,

Η συμφωνία μεταξύ cablenet και primetel

ad1mobile

Η συμφωνία μεταξύ της cablenet και primetel είναι αυτό που ονομάζουμε game changer .  Η Cyta είχε το μεγαλύτερο κομμάτι  στην πίτα των εν λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων αλλά δυναμικά μπήκαν στο παιχνίδι και οι ιδιωτικές τηλεοπτικές πλατφόρμες.  Χτύπησαν πρωτοκλασάτα ονόματα στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου ρίχνοντας αρκετά εκατομμύρια στην αγορά. Κινήθηκαν πριν ακόμη τελειώσουν τα συμβόλαια για τα τηλεοπτικά των ομάδων και έκλεισαν συμφωνίες με αρκετές  από αυτές ή διατήρησαν τα υφιστάμενα συμβόλαια που είχαν.  Οι συμφωνίες και τα νέα συμβόλαια για τηλεοπτικά δικαιώματα θα αρχίσουν να τρέχουν από το καλοκαίρι του 2019.

Αυτό όμως δεν ήταν το κομβικό σημείο για την σημαντική αλλαγή στο χώρο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Η συμφωνία των δύο ιδιωτικών πλατφόρμων για την πρόσβαση στο τηλεοπτικό πακέτο η μία της άλλης όσον αφορά το κυπριακό ποδόσφαιρο, ήταν το συμβάν που άλλαξε τα δρώμενα στο χάρτη της τηλεοπτική μετάδοσης του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Οι φίλοι του αθλητισμού θα μπορούν να απολαμβάνουν όλη την αγωνιστική δράση μέσα από 10 συνολικά αθλητικά κανάλια που θα προβάλλουν ζωντανά όλους τους αγώνες 7 ομάδων του Κυπριακού πρωταθλήματος, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και περισσότερους από 40 αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ εβδομαδιαίως, μέσα από τα κανάλια Cablenet Sports, PrimeΤel και NOVA Sports.

ad2mobile

Το σύνολο του αθλητικού περιεχομένου θα είναι διαθέσιμο παγκύπρια, από την τηλεοπτική πλατφόρμα τόσο της CABLENET όσο και της PRIMETEL, ενώ τα κορυφαία ντέρμπι και επιλεγμένοι αγώνες θα προσφέρονται και μέσω υπηρεσίας LiveStreaming στο διαδίκτυο.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει την κοινή διαχείριση και προβολή του συνόλου του τηλεοπτικού προγράμματος που αφορά σε πακέτα δημόσιας προβολής για επιχειρήσεις, κάτω από μια ενιαία συνδρομή, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία εγγραφής και εγκατάστασης για όλους τους ενδιαφερόμενους.

,

ικ

ad1mobile
,

Ποιες οι κινήσεις της Cytavision

ad1mobile

Όλες οι εξελίξεις που έχουν πάρει επίσημη μορφή για το τηλεοπτικό σκηνικό από το 2019 και μετά, ουσιαστικά «αποδυναμώνουν» το πακέτο της Cytavision και της ΚΟΠ TV.  Η απάντηση της Cyta ήταν άμεση.  

Η ηγεσία της ΚΟΠ με στελέχη της Cyta, έδωσαν τα χέρια  για το πακέτο KOΠ ΤV. Έκλεισε το deal για συνεργασία των δυο πλευρών για την τριετία 2019-22. Συνεργασία που άρχισε από το 2016.
Στο «μπουκέτο» της KOΠ tV για την τριετία 2019-22 θα προστεθεί και ο Απόλλωνας. Θα συνεχίσει η ΑΕΛ να περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο πακέτο, όπως και μερικές άλλες ομάδες. 

Εννοείται ότι όσοι είναι συμβεβλημένοι με την ΚΟΠ tv, τα παιχνίδια τους θα προβάλλονται από τη Cytavision. 

Η Cyta ως ημικρατικός οργανισμός έχει κάποιες αγκυλώσεις η καλύτερα αρκετά εμπόδια να υπερβεί. Ο προϋπολογισμός της ελέγχεται από το κράτος και εγκρίνετε από την Βουλή και αυτό  από μόνο του καθιστά τις κινήσεις της λιγότερο ευέλικτες στον χώρο από τους ανταγωνιστές της.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η ΚΟΠ tv ως τέταρτος παίχτης;

Ήταν ιδέα  και έγινε πράξη κατά την θητεία του αείμνηστου Κωστάκη Κουτσοκούμνη. Η σκέψη πίσω από την ιδέα ήταν να έχουν  όλες οι ποδοσφαιρικές ομάδες τηλεοπτική σκέπη και οι αγώνες τους να μεταδίδονται τηλεοπτικά. Να εκλείψει δηλαδή το φαινόμενο κάποιοι αγώνες να μην μεταδίδονται καθόλου τηλεοπτικά.  Εξ ου και ο σχεδιασμός του κυπριακού πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας έγινε πιο τηλεοπτικός. 

ad2mobile

Επίσης βασικό λόγος ήταν και το οικονομικό κομμάτι. Δηλαδή οι μικρές ομάδες  της πρώτης κατηγορίας καθώς και της δεύτερης να έχουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από την πίτα των τηλεοπτικών.

Η ιδέα αυτή υπήρχε ήδη και εφαρμόζετε και σε άλλες χώρες αν και η βάση της ήταν ο τρόπος λειτουργίας της Αγγλικής Ομοσπονδίας και πως διαμοιράζει τα κέρδη από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Απώτερος στόχος ουσιαστικά ένας κοινός οργανισμός για όλες τις ομάδες και με κάποια κριτήρια να διαμοιράζει τα κέρδη.

,

κι

ad1mobile
,

Πως χωρίζεται ο χάρτης μέχρι στιγμής

ad1mobile

Από το καλοκαίρι του 2019, ο ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση, ο Ερμής και η Πάφος θα προβάλλονται από τα κανάλια της Cablenet. Oμόνοια και ΑΕΚ Λάρνακας θα είναι στην Prime Tel.

Από τα κανάλια της Cytavision θα προβάλλονται οι αγώνες (των εγχώριων διοργανώσεων) έξι ομάδων από το καλοκαίρι του 2019 έως το καλοκαίρι του 2022. Οι ομάδες αυτές είναι ο Απόλλωνας, η ΑΕΛ, η Νέα Σαλαμίνα, η ΕΝΠ, η Δόξα και η Αλκή Ορόκλινη. 

ad2mobile

Οι εν λόγω ομάδες είχαν υπογράψει συμβόλαιο με την ΚΟΠ/CFA.TV (που θα είναι στο «μπουκέτο» της Cytavision) για την τριετία 2019-22.

Και τα δύο μέρη του δίπολου διατυμπανίζουν ότι στόχος τους είναι η ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου κάτω από κοινή τηλεοπτική στέγη. Το τι θα φέρει ο χρόνος στο εγγύς μέλλον είναι ερώτημα; Το καλοκαίρι του 2019 είναι κοντά.

article 1