ΓεΣΥ: Άλλα λένε στο παρασκήνιο, άλλα στο προσκήνιο 

Διαψεύδει ο ΠΙΣ ότι υπέβαλε μνημόνιο συναντήληψης, αλλά υπάρχουν έγγραφα...

Τα πάνω κάτω έφερε χθες στο τομέα της υγείας η αποκάλυψη για παρασκηνιακές ενέργειες προς επίλυση διαφορών μεταξύ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ απέστειλαν στην κυβερνητική πλευρά, μέσω διαμεσολαβητή, μνημόνιο συναντίληψης με οικονομικά και εργασιακά ζητήματα, ώστε να ακολουθηθεί ένας υγιής διάλογος που θα επιτρέψει την συμμετοχή των γιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της "Brief" οι γιατροί φαίνεται να έκαναν δεύτερες σκέψεις από την αρχική τους θέση για μη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον ΟΑΥ να ετοιμάζει plan b και να μελετά σοβαρά να θέσει πλαφόν στον αριθμό των γιατρών που θα συμβληθούν στο Σύστημα, με στόχο να αυξήσει τις αμοιβές και να θεωρηθεί ως κίνητρο για περισσότερο ενδιαφέρον

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Δημόσια, τόσο ο ΟΑΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας, δεν θέλουν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος. Πηγές ωστόσο επιβεβαιώνουν τον διαμεσολαβητικό ρόλο ατόμου που ενήργησε για λογαριασμό μελών της ηγεσίας του ΠΙΣ και κάνουν λόγο για άκρως εμπιστευτική διαδικασία που επ’ ουδενί λόγο έπρεπε να διαρρεύσει. 

Η "Brief" πάντως εξασφάλισε τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την διαμεσολαβητική πρόταση από πλευράς των γιατρών. Σημειώνεται ότι επί της πρότασης του "διαμεσολαβητή" ο Υπουργός Υγείας και ο ΟΑΥ ετοίμασαν πριν περίπου δέκα μέρες αντιπρόταση. Εντούτοις ο "διαμεσολαβητής" δεν επανήλθε μέχρι σήμερα για να δώσει την τελική απάντηση των γιατρών.

Παραταύτα ο ΠΙΣ δημόσια διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι υπήρξε υποβολή του οποιοδήποτε μνημονίου συναντίληψης ή άλλου εγγράφου προς τον Υπουργό Υγείας ή  προς τον ΟΑΥ. Κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιγνίδια και ξεκαθαρίζει ότι για να κατέλθει στο τραπέζι συνδιαλλαγής θα υπάρξει διάθεση αλλαγής της νομοθεσίας πολύ και συνάμα του σχεδιασμού του ΓΕΣΥ. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το «μνημόνιο συναντίληψης» των γιατρών 
Η πρόταση του “διαμεσολαβητή” που ενήργησε για λογαριασμό μελών της ηγεσίας του ΠΙΣ, προς τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ περιλαμβάνει: 

1/Αποδοχή των κατά κεφαλήν αμοιβές για τους προσωπικούς ιατρούς ως έχουν καθοριστεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 
2/Οι κατά κεφαλήν αμοιβές να έχουν ισχύ για τρία έτη και σε ετήσια βάση να γίνεται  αξιολόγηση των δεδομένων, όπως αυτά θα διαμορφώνονται σε σχέση με τον προϋπολογισμό.
3/ Αποδοχή του οικονομικού κινήτρου ύψους €15.000 στους Προσωπικούς Ιατρούς που θα επιλέξουν την συστέγαση για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΓεΣΥ.
4/Να διασφαλίζεται ότι για τους ειδικούς γιατρούς η ελάχιστη τιμή μονάδας θα ανέρχεται στα €15 για διάστημα τριών ετών και ο όγκος επισκέψεων μέχρι τα 2 εκατομμύρια. Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η διαφοροποίηση της συγκεκριμένης τιμής, να λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό του όγκου των ιατρικών πράξεων, να είναι δυνατή η αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού με αύξηση των εισφορών του κράτους στα ταμεία του ΓεΣΥ και να εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής επιπρόσθετης συμπληρωμής από τους δικαιούχους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αριθμός των επισκέψεων ξεπερνά τα 2,4 εκατομμύρια, η τιμή μονάδας θα πρέπει να μην είναι μικρότερη των €13. 
5/Διεξαγωγή εντατικού διαλόγου για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο οποίος θα έχει στόχο να καθοριστούν οι διάφορες παράμετροι του θέματος και ολοκλήρωση του διαλόγου για την πρώτη φάση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.  
6/Καθορισμός του ύψους της αποζημίωσης της κάθε ιατρικής πράξης, χωρίς αυτές να έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις σημερινές χρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. 
7/Διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από την αποζημίωση του νοσηλευτηρίου. 
8/Δημιουργία επιτροπής διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών με επικεφαλής εκπρόσωπο του ΠΙΣ 
9/Τα συμφωνηθέντα να περιληφθούν είτε στον βασικό νόμο είτε στους κανονισμούς για το ΓεΣΥ και οι όποιες αλλαγές γίνονται, να γίνονται με τη σύμφωνο γνώμη του ΠΙΣ. 
10/Αντιμετώπιση ενδεχόμενης υπερεπισκεψιμότητας και συνάμα συμφόρησης στα ιατρείας, με πλαφόν επισκέψεων, με δεδομένου ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν με πολύ χαμηλό κόστος να επισκέπτονται τον γιατρό τους. Να καθοριστεί ότι οι ασθενείς θα καταβάλλουν στον προσωπικό τους γιατρό το ποσό των €20 στις περιπτώσεις που  υπερβούν τον καθορισμένο αριθμό επισκέψεων στη διάρκεια ενός έτους. 
Εισήγηση: Τα παιδιά από 0-2 ετών ο ανώτατος αριθμός επισκέψεων θα πρέπει να είναι οι 7 επισκέψεις, για τα παιδιά από 11 μέχρι 18 ετών οι 2 επισκέψεις, για τα άτομα των ηλικιών 41 μέχρι 50 ο ανώτατος αριθμός επισκέψεων θα πρέπει να είναι οι 4 επισκέψεις, για τα άτομα άνω των 65 ετών οι 6 επισκέψεις. 

Η αντιπρόταση 
Το υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ αποδέχτηκαν ουσιαστικά την πρόταση του ΠΙΣ. Προχώρησαν σε κάποιες μικρές διορθώσεις και αντιπροτείναν:
1/Τον καθορισμό ύψος του ποσού που θα είναι δυνατόν και εάν ο γιατρός το επιθυμεί να καταβάλει ο δικαιούχος τα €10. 
2/Διαφοροποίηση του ανώτατου αριθμού επισκέψεων ανά ηλικιακή ομάδα.  Για τα παιδιά από 0-2 ετών, 10 επισκέψεις, για τα παιδιά 11-18 ετών, 3 επισκέψεις, για τα άτομα άνω των 65 ετών, 8 επισκέψεις. 
3/Από το πλαφόν επισκέψεων θα εξαιρούνται οι χρόνιοι ασθενείς. 

Σκεύη Σταύρου