ΓεΣΥ: Άλλα λένε στο παρασκήνιο, άλλα στο προσκήνιο 

Διαψεύδει ο ΠΙΣ ότι υπέβαλε μνημόνιο συναντήληψης, αλλά υπάρχουν έγγραφα...

Τα πάνω κάτω έφερε χθες στο τομέα της υγείας η αποκάλυψη για παρασκηνιακές ενέργειες προς επίλυση διαφορών μεταξύ του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" μέλη της ηγεσίας του ΠΙΣ απέστειλαν στην κυβερνητική πλευρά, μέσω διαμεσολαβητή, μνημόνιο συναντίληψης με οικονομικά και εργασιακά ζητήματα, ώστε να ακολουθηθεί ένας υγιής διάλογος που θα επιτρέψει την συμμετοχή των γιατρών στο Γενικό Σύστημα Υγείας. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της "Brief" οι γιατροί φαίνεται να έκαναν δεύτερες σκέψεις από την αρχική τους θέση για μη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ, μετά τις πληροφορίες που ήθελαν τον ΟΑΥ να ετοιμάζει plan b και να μελετά σοβαρά να θέσει πλαφόν στον αριθμό των γιατρών που θα συμβληθούν στο Σύστημα, με στόχο να αυξήσει τις αμοιβές και να θεωρηθεί ως κίνητρο για περισσότερο ενδιαφέρον

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Δημόσια, τόσο ο ΟΑΥ όσο και το Υπουργείο Υγείας, δεν θέλουν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος. Πηγές ωστόσο επιβεβαιώνουν τον διαμεσολαβητικό ρόλο ατόμου που ενήργησε για λογαριασμό μελών της ηγεσίας του ΠΙΣ και κάνουν λόγο για άκρως εμπιστευτική διαδικασία που επ’ ουδενί λόγο έπρεπε να διαρρεύσει. 

Η "Brief" πάντως εξασφάλισε τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την διαμεσολαβητική πρόταση από πλευράς των γιατρών. Σημειώνεται ότι επί της πρότασης του "διαμεσολαβητή" ο Υπουργός Υγείας και ο ΟΑΥ ετοίμασαν πριν περίπου δέκα μέρες αντιπρόταση. Εντούτοις ο "διαμεσολαβητής" δεν επανήλθε μέχρι σήμερα για να δώσει την τελική απάντηση των γιατρών.

Παραταύτα ο ΠΙΣ δημόσια διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι υπήρξε υποβολή του οποιοδήποτε μνημονίου συναντίληψης ή άλλου εγγράφου προς τον Υπουργό Υγείας ή  προς τον ΟΑΥ. Κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιγνίδια και ξεκαθαρίζει ότι για να κατέλθει στο τραπέζι συνδιαλλαγής θα υπάρξει διάθεση αλλαγής της νομοθεσίας πολύ και συνάμα του σχεδιασμού του ΓΕΣΥ. 

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Το «μνημόνιο συναντίληψης» των γιατρών 
Η πρόταση του “διαμεσολαβητή” που ενήργησε για λογαριασμό μελών της ηγεσίας του ΠΙΣ, προς τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ περιλαμβάνει: 

1/Αποδοχή των κατά κεφαλήν αμοιβές για τους προσωπικούς ιατρούς ως έχουν καθοριστεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 
2/Οι κατά κεφαλήν αμοιβές να έχουν ισχύ για τρία έτη και σε ετήσια βάση να γίνεται  αξιολόγηση των δεδομένων, όπως αυτά θα διαμορφώνονται σε σχέση με τον προϋπολογισμό.
3/ Αποδοχή του οικονομικού κινήτρου ύψους €15.000 στους Προσωπικούς Ιατρούς που θα επιλέξουν την συστέγαση για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του ΓεΣΥ.
4/Να διασφαλίζεται ότι για τους ειδικούς γιατρούς η ελάχιστη τιμή μονάδας θα ανέρχεται στα €15 για διάστημα τριών ετών και ο όγκος επισκέψεων μέχρι τα 2 εκατομμύρια. Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η διαφοροποίηση της συγκεκριμένης τιμής, να λαμβάνονται μέτρα για περιορισμό του όγκου των ιατρικών πράξεων, να είναι δυνατή η αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού με αύξηση των εισφορών του κράτους στα ταμεία του ΓεΣΥ και να εξετάζεται το ενδεχόμενο καταβολής επιπρόσθετης συμπληρωμής από τους δικαιούχους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αριθμός των επισκέψεων ξεπερνά τα 2,4 εκατομμύρια, η τιμή μονάδας θα πρέπει να μην είναι μικρότερη των €13. 
5/Διεξαγωγή εντατικού διαλόγου για τη δεύτερη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο οποίος θα έχει στόχο να καθοριστούν οι διάφορες παράμετροι του θέματος και ολοκλήρωση του διαλόγου για την πρώτη φάση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.  
6/Καθορισμός του ύψους της αποζημίωσης της κάθε ιατρικής πράξης, χωρίς αυτές να έχουν σημαντικές αποκλίσεις από τις σημερινές χρεώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. 
7/Διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από την αποζημίωση του νοσηλευτηρίου. 
8/Δημιουργία επιτροπής διασφάλισης ποιότητας των υπηρεσιών με επικεφαλής εκπρόσωπο του ΠΙΣ 
9/Τα συμφωνηθέντα να περιληφθούν είτε στον βασικό νόμο είτε στους κανονισμούς για το ΓεΣΥ και οι όποιες αλλαγές γίνονται, να γίνονται με τη σύμφωνο γνώμη του ΠΙΣ. 
10/Αντιμετώπιση ενδεχόμενης υπερεπισκεψιμότητας και συνάμα συμφόρησης στα ιατρείας, με πλαφόν επισκέψεων, με δεδομένου ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν με πολύ χαμηλό κόστος να επισκέπτονται τον γιατρό τους. Να καθοριστεί ότι οι ασθενείς θα καταβάλλουν στον προσωπικό τους γιατρό το ποσό των €20 στις περιπτώσεις που  υπερβούν τον καθορισμένο αριθμό επισκέψεων στη διάρκεια ενός έτους. 
Εισήγηση: Τα παιδιά από 0-2 ετών ο ανώτατος αριθμός επισκέψεων θα πρέπει να είναι οι 7 επισκέψεις, για τα παιδιά από 11 μέχρι 18 ετών οι 2 επισκέψεις, για τα άτομα των ηλικιών 41 μέχρι 50 ο ανώτατος αριθμός επισκέψεων θα πρέπει να είναι οι 4 επισκέψεις, για τα άτομα άνω των 65 ετών οι 6 επισκέψεις. 

Η αντιπρόταση 
Το υπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ αποδέχτηκαν ουσιαστικά την πρόταση του ΠΙΣ. Προχώρησαν σε κάποιες μικρές διορθώσεις και αντιπροτείναν:
1/Τον καθορισμό ύψος του ποσού που θα είναι δυνατόν και εάν ο γιατρός το επιθυμεί να καταβάλει ο δικαιούχος τα €10. 
2/Διαφοροποίηση του ανώτατου αριθμού επισκέψεων ανά ηλικιακή ομάδα.  Για τα παιδιά από 0-2 ετών, 10 επισκέψεις, για τα παιδιά 11-18 ετών, 3 επισκέψεις, για τα άτομα άνω των 65 ετών, 8 επισκέψεις. 
3/Από το πλαφόν επισκέψεων θα εξαιρούνται οι χρόνιοι ασθενείς. 

Σκεύη Σταύρου
 
264
Thumbnail

Εκατοντάδες ακίνητα φαίνεται πως έχει συσσωρεύσει και διαχειρίζεται το Real Estate Management Unit της Τράπεζας Κύπρου, γνωστό ως REMU. Η Brief στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της με τα ακίνητα που διαχειρίζονται οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται οι κυπριακές τράπεζες, παρουσιάζει σήμερα τα 10 ακριβότερα ακίνητα υπό την διαχείριση της REMU.

Ανάμεσα στα ακίνητα, των οποίων οι επιφυλαχθείσες τιμές κυμαίνονται από 9.750.000 ευρώ έως και 34 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνονται το εμπορικό κέντρο «Ορφανίδη», πολυτελής ανάπτυξη που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής στην οδό Γλάδστωνος στην Λευκωσία και τουριστικά οικόπεδα σε Μενεού-Δρομολαξιά και Πόλη Χρυσοχούς.

Μάλιστα, κατά την έρευνα μας εντοπίσαμε και άλλα δύο ακίνητα 19.250.000 ευρώ και 16.030.000 ευρώ, τα οποία είχαν ήδη πωληθεί.

>>> Διαβάστε ακόμη: Πέραν των 500 ακινήτων έως €100.000 διαθέτει η APS (ΦΩΤΟΣ) <<<

ad1mobile
, ,

Το πρώην mall «Ορφανίδη» πωλείται έναντι 34 εκατ. ευρώ
Το ακριβότερο ακίνητο είναι το εμπορικό κέντρο όπου στεγαζόταν επί πολλά χρόνια το πρώην mall «Ορφανίδη»
παρά την Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού. Πρόκειται για 3όροφο εμπορικό ακίνητο συνολικής έκτασης 59.437 τ.μ. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται για το ακίνητο, έχει συνολικά 1.126 θέσεις στάθμευσης -516 θέσεις στο υπόγειο και 610 στο ισόγειο-. Στο πατάρι βρίσκονται γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων και αποδυτήρια εργαζομένων, ενώ ο πρώτος όροφος χωρίζεται σε δύο περιοχές. Μία μεγάλη μονάδα σούπερ μάρκετ και μία περιοχή εμπορικών κέντρων, αποτελούμενη από καταστήματα και εστιατόρια.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης του εμπορικού ακινήτου έχει ορισθεί στα 34 εκατομμύρια ευρώ.

ad1mobile
, ,

Εμπορικό ακίνητο & εκθεσιακός χώρος
Το δεύτερο πιο ακριβό ακίνητο είναι 2όροφο εμπορικό ακίνητα-εκθεσιακός χώρος στον Στρόβολο
, που βρίσκεται κοντά σε μικρή απόσταση βόρεια του The Mall of Cyprus και του IKEA. 

Το κτίριο αποτελείται από ένα ισόγειο συνολικής επιφάνειας 5.184 τ.μ., που αποτελείται από την κύρια είσοδο του κτιρίου, χώρο υποδοχής, εκθεσιακό χώρο, γραφεία και άλλους βοηθητικούς χώρους. 

Ο πρώτος όροφος, συνολικής έκτασης 4.599 τ.μ., αποτελείται από γραφεία, εκθεσιακούς χώρους, χώρους υποδοχής και άλλους βοηθητικούς χώρους, ενώ το υπόγειο, συνολικής έκτασης 2.565 τ.μ., αποτελείται από χώρο αποθήκευσης ανοιχτού χώρου και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 18.300.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,

Αγροτεμάχιο 72, σχεδόν, τετραγωνικών μέτρων
Μεγάλο αγροτεμάχιο στην περιοχή της Λακατάμειας είναι το τρίτο πιο ακριβό ακίνητο που διαχειρίζεται η REMU.
Η συνολική έκταση του είναι 71.984 τ.μ. και αποτελεί μερίδιο 16% μεγαλύτερου αγροτεμαχίου. 

Το αγροτεμάχιο έχει κανονικό ορθογώνιο σχήμα με επίπεδη επιφάνεια. Έχει επίσης μια πολύ μεγάλη πρόσοψη προς τον αυτοκινητόδρομο Α9 που επιτρέπει πολλαπλά σημεία πρόσβασης στο δρόμο, ενώ δυτικά του βρίσκονται το Nicosia Mall και το Ιδιωτικό Σχολείο Pascal.

Η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 18 εκατ. ευρώ.

>>> Διαβάστε επίσης: Χωράφια και οικόπεδα από €25.000 προσφέρει η Altamira (ΦΩΤΟΣ) <<<

ad1mobile
, ,
ad2mobile

Αναπτυξιακά ακίνητα στο Πισσούρι
Αναπτυξιακά ακίνητα και δη 126 οικιστικά οικόπεδα και 1 αγροτεμάχιο στο χωριό Πισσούρι διατίθενται προς πώληση σε τιμή-πακέτο έναντι 17.850.000 ευρώ.

ad1mobile

Τα 126 οικόπεδα εμπίπτουν στην οικιστική ζώνη H6, έχουν μέσο μέγεθος 815 τ.μ. και τα περισσότερα έχουν ομαλή κλίση επιφάνειας με θέα στη θάλασσα. Το αγροτεμάχιο ανέρχεται σε 23.425 τ.μ., αν και καταλήγει σε μια γεωργική χωροταξία (Γ3), βρίσκεται στα όρια της οικιστικής ζώνης (H6) και έχει μια ομαλή επιφάνεια.

Όλα τα ακίνητα καλύπτονται από όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (νερό, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρισμός) και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της ανάπτυξης είναι σε ισχύ.

, ,

Οκτώ βιομηχανικά τεμάχια στη Λευκωσία
Το πέμπτο πιο ακριβό ακίνητο προς πώληση αποτελείται από οκτώ βιομηχανικά τεμάχια συνολικής έκτασης 54.421 τ.μ.
Τα ακίνητα βρίσκονται 600 μέτρα βόρεια του ΓΣΠ και 80 μ. δυτικά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού.

Η άμεση περιοχή περιλαμβάνει βιομηχανικές μονάδες και ανεπτυγμένα αγροτεμάχια, ενώ τα ακίνητα καλύπτονται από όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες). Σε κάποια από τα τεμάχια υπάρχουν κενά βιομηχανικά κτίρια.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης των ακινήτων αυτών έχει ορισθεί στα 16 εκατ. ευρώ.
 

ad1mobile
, ,
ad2mobile

Τουριστικό αγροτεμάχιο στην Πόλη Χρυσοχούς
Στην έκτη θέση με τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκεται τουριστικό αγροτεμάχιο στην Πόλη Χρυσοχούς
, το οποίο βρίσκεται 650 μ. Βόρεια του κεντρικού δρόμου Πόλις-Πάφου.

Έχει μάλλον οβάλ σχήμα με επίπεδη και ομαλή επιφάνεια και επωφελείται από προσόψεως δρόμου 300 μέτρων και η συνολική έκταση του ανέρχεται στα 64.058 τ.μ. Επίσης, βρίσκεται κοντά στην τουριστική περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς, αποτελούμενη αποκλειστικά από εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλα τουριστικά καταλύματα. 

Σημειώνεται πως, το αγροτεμάχιο εμπίπτει στο σύστημα NATURA 2000 και διατίθεται προς πώληση έναντι 13.250.000 ευρώ.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

, ,

Μεγάλο οικόπεδο στην Έγκωμη
Το έβδομο ακριβότερο ακίνητο είναι οικόπεδο 19.811 τ.μ.
και αποτελεί μερίδιο 6% σε αγροτεμάχιο 331.450 τ.μ. στην Έγκωμη. Βρίσκεται κοντά στην υπεραγορά «ΑΛΦΑΜΕΓΑ» και η πρόσοψή του συνδέεται με τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. 

Το εν λόγω ακίνητο διατίθεται προς πώληση έναντι 11.500.000 ευρώ.

ad1mobile
, ,
ad2mobile

Υπό πώληση το «Ledra Arcade» έναντι 10,5 εκατ. ευρώ
Το όγδοο ακριβότερο ακίνητα είναι το εμπορικό κέντρο «Ledra Arcade».
Βρίσκεται στην Οδό Λήδρας, 250 μ. Βόρεια της Πλατείας Ελευθερίας. Όπως αναφέρεται το εμπορικό κέντρο είναι μερικώς εγκαταλελειμμένο, ενώ διαθέτει και υπόγειο χώρο στάθμευσης.

ad1mobile

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής του έχει ορισθεί στα 10.500.000 ευρώ.

, ,
ad2mobile

Τρία χωράφια κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Στην ένατη θέση με τα ακριβότερα ακίνητα βρίσκονται τρία γειτονικά μεγάλα χωράφια στον Δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας
. Η συνολική έκτασή τους φθάνει τα 189.952 τ.μ. 

Η άμεση περιοχή έχει έντονο αγροτικό χαρακτήρα και αποτελείται κυρίως από αγροτικά πεδία για ξηρές καλλιέργειες, αχρησιμοποίητες εκτάσεις και διάσπαρτα σπίτια.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησής τους σε τιμή-πακέτο έχει ορισθεί στα 10.210.000 ευρώ.

ad1mobile

, ,

Πολυτελής ανάπτυξη στην οδό Γλάδστωνος
Το δέκατο πιο ακριβό ακίνητο που διαχειρίζεται η REMU είναι μία πολυτελής ανάπτυξη που αποτελείται από έξι πολυκατοικίες και τέσσερις βίλες, υπό την ονομασία «Gladstone Residence».
Η ανάπτυξη βρίσκεται υπό κατασκευή στην Οδό Γλάδστωνος στη Λευκωσία.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η ανάπτυξη με την ολοκλήρωσή της θα έχει συνολική έκταση 8.051 τ.μ., ενώ θα διαθέτει υπόγειο 2.519 τ.μ. στο οποίο θα κατασκευαστούν συνολικά 69 θέσεις στάθμευσης.

Η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης της ανάπτυξης έχει ορισθεί στα 9,750.000 ευρώ.

ad1mobile
article 1