ΓεΣΥ: Εκδίδονται αβέρτα τα παραπεμπτικά / Έρχονται αλλαγές 

Εκδίδεται μεγάλος αριθμός παραπεμπτικών προς τους ειδικούς γιατρούς - Έρχονται αλλαγές στους προσωπικούς γιατρούς

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των προσωπικών γιατρών προβαίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, αφού ο αριθμός των παραπεμπτικών που εκδίδονται προς τους ειδικούς γιατρούς είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι έπρεπε να είναι. 

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός παραπεμπτικών που εκδίδει ένας προσωπικός γιατρός στην Κύπρο φτάνει το ποσοστό του 70% των ασθενών του (δηλαδή 7 στου 10) ενώ ο προσωπικός γιατρός θα έπρεπε να εκδίδει παραπεμπτικά σε πολύ λιγότερους ασθενείς (περίπου στους 3 με 4 από τους 10 ασθενείςτο 30% με 40% δηλαδή). 

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Σχετικά με το παραπάνω ζήτημα, η Brief επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μας εξήγησε το πρόβλημα που υπάρχει με τα παραπεμπτικά αλλά και τις αλλαγές που θα εφαρμόσει ο ΟΑΥ. 

Όπως μας ανέφερε και ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έκδοση παραπεμπτικών στην Κύπρο, τα οποία δίνονται πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε: «Σε επίπεδο προσωπικού γιατρού, λογικά από 10 ασθενείς που πάνε στον προσωπικό γιατρό, οι 7 θα θεραπεύονται στο επίπεδο του προσωπικού γιατρού και μόνο 3 θα παραπέμπονται στον ειδικό γιατρό. Αυτήν την στιγμή στην Κύπρο είναι το αντίστροφο, γύρω στους 7 από τους 10 παραπέμπονται σε ειδικό γιατρό. Εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε αυτήν την απόδοση», εξήγησε. 

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι αλλαγές που θα εφαρμόσει ο ΟΑΥ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως καταρχάς θα δοθεί η δυνατότητα στους προσωπικούς γιατρούς να συνταγογραφήσουν φάρμακα που δεν μπορούσαν προηγουμένως: «Εξετάζουμε κάποια μέτρα όπως να τους δώσουμε την δυνατότητα να συνταγογραφήσουν κάποια φάρμακα που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να συνταγογραφήσουν, οπότε αναγκάζονται να παραπέμπουν σε ειδικούς γιατρούς», δήλωσε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπρόσθετα,  ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως θα μπουν κριτήρια απόδοσης που θα σχετίζονται με την αμοιβή των γιατρών: «Ένα κομμάτι της αμοιβής τους θα έχει σχέση με την απόδοση τους όσο αφορά αυτά τα κριτήρια απόδοσης. Για παράδειγμα, εάν πούμε να βάλουμε κάποιους δείκτες, στους 10 που θα βλέπει ένας προσωπικός γιατρός κανονικά τους 3 με 4 θα πρέπει να στέλνει στους ειδικούς γιατρούς. Αν είναι κοντά στους δείκτες θα βελτιώνεται η αμοιβή του. Αν αποκλίνει από τους δείκτες θα επηρεάζεται αρνητικά η αμοιβή του. Αλλά ακόμα το εξετάζουμε αυτό, θα μιλήσουμε και μαζί τους και θα το συζητήσουμε», εξήγησε.

Θα υπάρχει και μείωση στις πόσες επισκέψεις θα μπορεί να κάνει ένας ασθενής με το παραπεμπτικό: «Όσο αφορά τις επισκέψεις που μπορεί να κάνει ένας ασθενής με το παραπεμπτικό, αυτό θα το μειώσουμε από τις 3 επισκέψεις στις 2», ανέφερε. 

Αναφορικά με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν, αυτές γίνονται κυρίως για τα παραπεμπτικά, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά επίσης και για τον τρόπο επικοινωνίας με τους ειδικούς γιατρούς, για την υποχρέωση των γιατρών να συμπληρώνουν τις κλινικές σημειώσεις για κάθε φορά που θα παραπέμπουν ή που θα βλέπουν έναν ασθενή αλλά και για την εκπαίδευση τους.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Υπάρχει ακόμα δρόμος για να εφαρμοστούν τα μέτρα, δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Τα μέτρα που προτείνουμε εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά για να εφαρμοστούν πρέπει να μιλήσουμε και με τους προσωπικούς γιατρούς. Δεν καθορίστηκε κάποια συνάντηση ακόμα αλλά σίγουρα θα γίνει», πρόσθεσε. 

Τέλος, ο ΓΔ του ΟΑΥ ανέφερε ότι ακόμα εξετάζονται για το πότε θα εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές. «Εξετάζουμε και το πως πρέπει να αλλάξει το λογισμικό για να μπορεί να ανταποκριθεί και προετοιμαζόμαστε να τα εφαρμόσουμε σε διάστημα ως τον Μάρτιο του 2021», κατέληξε. 

Κυπριάνα Σταύρου
 
1624
Thumbnail