ΓεΣΥ: Λίγες οι κλινικές στη Λεμεσό - Έχει λύσεις ο ΟΑΥ

Η μη ένταξη της πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ δημιουργεί κάποια προβλήματα στη Λεμεσό αλλά έχεις λύσεις ο ΟΑΥ - Τι θα γίνει

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η επαρχία Λεμεσού φαίνεται να μην συμπληρώνει τον ικανοποιητικό αριθμό των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που εντάχθηκαν στο Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένος ο αριθμός των κλινών. Το πρόβλημα προκύπτει κυρίως με την μη ένταξη της Πολυκλινικής Υγεία στο ΓεΣΥ αφού το μοναδικό μεγάλο ιδιωτικό νοσηλευτήριο που εντάχθηκε στο σύστημα είναι το Mediterranean

Από τα 36 νοσηλευτήρια παγκύπρια, που έχουν πει το «ΝΑΙ» στο Σύστημα Υγείας, στη Λεμεσό η είσοδος των 9 ιδιωτικών κλινικών μοιάζει να μην είναι ικανοποιητική, καθώς αρκετοί γιατροί αδυνατούν έτσι να ασκήσουν ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. 

Ποια νοσηλευτήρια έχουν ενταχθεί στη Λεμεσό:

  •     Mediterranean Hospital
  •     G. E. M. CLINIC LTD (Limassol Clinic)
  •     Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού
  •     Κλινική Ζωοδόχου Πηγής
  •     Άγιοι Ανάργυροι Λεμεσός
  •     Medical Center Economou
  •     Ωτορινολαρυγγολογική κλινική Ανδρέα Χατζήπαναγη
  •     Γυναικολογική κλινική Νίκος Γεωργιάδης
  •     Κλινική Ανδρέα Ματθαίου

>>>Διαβάστε ακόμη: Ιωάννου: Νομοσχέδιο στη Βουλή για ίδρυση Πανεπιστημιακών κλινικών<<<

Ουσιαστικά προκύπτουν πρακτικά προβλήματα από την εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ τόσο για γιατρούς που ψάχνουν ''στέγη'' όσο και για ασθενείς.

Η Brief επικοινώνησε με τον Διευθυντή του ΟΑΥ, Ανδρέα Παπακωνσταντίνου καθώς και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας Κώστα Κωνσταντίνου, ώστε να εξετάσουμε την έκταση του προβλήματος που δημιουργείται και πως σχεδιάζουν να αντιμετωπιστεί.

Ανδρέας Παπακωνσταντίνου - ΟΑΥ
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μας είπε αρχικά ότι, «το γεγονός ότι μια μεγάλη κλινική αποφάσισε να μην μπει στο ΓΕΣΥ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δημιουργείται πρόβλημα για το οποίο δεν θα βρεθεί λύση».

Όπως ανέφερε, υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα γιατί γύρω στους 10-15 γιατρούς αναζητούν άλλο νοσηλευτήριο που να είναι ενταγμένο στο ΓΕΣΥ, και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Η λύση που πρότεινε ο ΟΑΥ ως οργανισμός, αφού ήρθαν σε επικοινωνία, όπως μας εξήγησε και με  τα άλλα νοσηλευτήρια που εντάχθηκαν στο σύστημα, είναι να τους επιτραπεί να κάνουν μεγαλύτερους όγκους εργασιών, ώστε να έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν αυτούς τους γιατρούς.

Επιπρόσθετα μια άλλη λύση, που όπως μας είπε χαρακτηριστικά είναι πιο μακροπρόθεσμη, είναι ότι αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι κλίνες, είτε επειδή κάποιοι κάνουν επεκτάσεις, είτε θα υπάρξει ανέγερση νέων κλινικών. «Οπόταν το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο», επεσήμανε.

«Η άμεση λύση είναι να υπάρξει συνεργασία με τα υφιστάμενα νοσηλευτήρια που είναι ενταγμένα στο ΓΕΣΥ και να δοθούν περισσότεροι όγκοι εργασιών, ώστε να έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν αυτούς τους γιατρούς», επανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όσον αφορά τη θέση που εξετάζεται για την φιλοξενία των γιατρών αυτών στα κρατικά νοσηλευτήρια, είναι κάτι που ο ΟΚΥΠΥ δεν πιστεύεται ότι θα είναι σύμφωνος, σημείωσε.

>>>Δείτε ΕΔΩ όσα πρέπει να ξέρετε για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα που παρέχει το ΓεΣΥ<<<

Κώστας Κωνσταντίνου – Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας
Η μη ένταξη της πολυκλινικής Υγείας δημιουργεί όντως προβλήματα, παραδέχτηκε ο κ.Κωνσταντίνου μιλώντας στην Brief, προσθέτοντας ότι, κανένας δεν ανέμενε ότι δεν θα υπήρχαν προβλήματα σε κάποιο βαθμό. 

Για να δούμε το βαθμό και την έκταση του προβλήματος από τη μη ένταξη μιας μεγάλης πολυκλινικής, όπως είναι η Υγεία, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, θα πρέπει να σταθμιστούν τα προβλήματα, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ κατ΄επέκτασιν και να δούμε με ποιο τρόπο γεφυρώνονται κάποια κενά ή πως αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται.

Υπενθύμισε ο κ. Κωνσταντίνου ότι κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα λειτουργήσει και δεν θα γίνει ΓΕΣΥ και δεν θα υπάρξει θετική εξέλιξη, ενώ τώρα αντιλαμβανόμαστε πως σήμερα είμαστε σε ένα στάδιο προκεχωρημένο, σίγουρα με προβλήματα, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο σχεδιασμό και μέσα από πρωτόγνωρες καταστάσεις.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Σημασία έχει τα προβλήματα να ελαχιστοποιούνται, να αντιμετωπίζονται με σωστό τρόπο και να μην ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη, τόνισε. «Ευθύνη έχουν» όπως είπε «και η πολιτεία και η βουλή και οι πάροχοι υγείας, και ο ΟΚΥΠΥ, και ο ΟΑΥ, όλοι ανεξαίρετα και στο βαθμό που τους καταλογίζεται».

«Αισιοδοξούμε ότι στην πορεία και εξέλιξη τα προβλήματα θα ελαχιστοποιούνται και θα αντιμετωπίζονται».

Ξένια Προδρόμου