ΓΓ ΑΚΕΛ στην Βrief: Δεν θα δεχθούμε πότε το ΝΑΤΟ ως εγγυητή λύσης

Ανησυχητική και η Δήλωση Προθέσεων Κύπρου- ΗΠΑ για θέματα Ασφάλειας, δηλώνει ο Άντρος Κυπριανού
  • «Τώρα ειλικρινά σοβαρολογεί κάποιος όταν λέει αν υπάρχει πρόβλημα στον σύνδεσμο κομμωτών δεν θα λειτουργεί το κράτος; Είναι σοβαρές αυτές οι προσεγγίσεις;» 
  • «Το παράδειγμα του Ν. Αναστασιάδη για East-Med, δείχνει τη σύγχυση που υπάρχει στο μυαλό του» 
  • «Είχαμε συμφωνήσει στο Μον Πελεράν 1 σε ποια όργανα οι τ/κ θα είχαν μία θετική ψήφο. Και δεν ήταν σε όλα, ήταν σε περιορισμένο αριθμό»
  • «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κ. Τραμπ, θα στηρίξει τα δίκαια και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Αυτή η αντίληψη είναι η μεγαλύτερη τραγωδία κατά την άποψη μας» 
  • «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφασίζει μονομερώς για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ»
  • «Πρόθεσή μας να συμπεριληφθεί και τ/κ στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές»

 

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε εγγυήτρια δύναμη το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ευθαρσώς σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην “Brief” ο Γ.Γ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. 

Ο Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε μάλιστα ως πολύ ανησυχητική την πρόσφατη Δήλωση Προθέσεων για συνεργασία Κύπρου- Αμερικής σε θέματα Ασφάλειας. Αναφέρθηκε δε και σε πληροφορίες που θέλουν στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, να επιχειρείται να τεθεί ως εγγυήτρια δύναμη το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα εμμένει στην άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει βλέψεις για μία άλλη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό και η οποία προσανατολίζεται σε πλαίσιο λύσης συνομοσπονδίας και δύο κρατών.

Ο κ. Κυπριανού μεταξύ άλλων σχολιάζει ότι η πρόταση του Ν. Αναστασιάδη για αποκέντρωση εξουσιών έγινε με έναν τρόπο ανεύθυνο και πρόχειρο.

Αναφορικά με το σχέδιο Εστία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι προχωρεί μονομερώς αφού έχει εξαγγείλει ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, ενώ την ίδια ώρα τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ενώπιων τους το ολοκληρωμένο σχέδιο.  

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη: 

-Δηλώσατε πολλές φορές ότι διπλωμάτες και ξένοι αξιωματούχοι σας ενημερώνουν για τις βλέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ότι συζητά για λύση συνομοσπονδίας και δύο κράτη. Τι ακριβώς σας λένε και ποιοι κ. Κυπριανού; 

-Δεν είναι σωστό να μπούμε σε αυτήν την συζήτηση. Εγώ λέω δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε αυτά τα γεγονότα από την στιγμή που ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος της Συμμαχίας των Πολιτών, δήλωσε δημόσια ότι ο κ. Αναστασιάδης μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, τους είπε ότι ίσως χρειάζεται να συζητηθεί μια άλλη λύση από αυτήν που συζητάμε σήμερα, η οποία να έχει στοιχεία συνομοσπονδίας και δύο κρατών. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να ειπωθεί οτιδήποτε άλλο δημόσια. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Αναστασιάδης συζήτησε όχι μόνο με τη Συμμαχία Πολιτών αλλά με πάρα πολλούς. Αυτό δηλώνει και μερίδα αρθρογραφίας συναδέλφων σας. 

-Τι άποψη έχετε διαμορφώσει μετά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου επί του θέματος; Συνεχίζει ο κ. Αναστασιάδης να έχει αυτές τις βλέψεις; 

-Η ανησυχία μας εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν όντως ο κ. Αναστασιάδης έχει βλέψεις για μία άλλη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη λύση στο Κυπριακό, αυτό εμπερικλείει πάρα πολλούς κινδύνους. Ακόμη και να γίνει αποδεκτή από την τ/κ πλευρά η συζήτηση ενός τέτοιου θέματος, κανείς δεν προδικάζει ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι εάν μιλούμε για συνομοσπονδία σημαίνει ότι πρώτα απ' όλα πρέπει να αναγνωριστεί ως ξεχωριστό κράτος η τ/κ κοινότητα και να συνεργαστεί με την ε/κ κοινότητα για να συνομολογήσουν την συνομοσπονδία. Αυτό θα τους παρέχει το δικαίωμα όποτε αποφασίσουν να αποσχιστούν. Δηλαδή, να δημιουργήσουν το δικό τους ξεχωριστό κράτος. Δεν διαφέρει κατά την άποψη μας η συνομοσπονδία από τα δύο κράτη. Και είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε ότι είναι επικίνδυνο για το Κυπριακό. Επαναλαμβάνω ότι η ανησυχία μας εξακολουθεί να παραμένει. Θέλουμε να μας πείσει έμπρακτα ο κ. Αναστασιάδης ότι παραμένει προσηλωμένος στη λύση της ομοσπονδίας και ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες είτε θα οδηγήσουν σε λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, είτε θα αναδείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι ακεραία την ευθύνη για το αδιέξοδο φέρει η τουρκική πλευρά. 

-Εκφράσατε την άποψη κ. Κυπριανού ότι τυχόν συζήτηση πρότασης για αποκεντρωμένη ομοσπονδία θα είναι καταστροφική και ότι το πλαίσιο στη βάση του οποίου συζητάμε τόσα χρόνια είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, γιατί θα ενταφιάσουμε την προοπτική λύσης. Ο κ. Αναστασιάδης, όμως, ξεκαθάρισε επανειλημμένως ότι η ιδέα της αποκέντρωσης εξουσιών εδράζεται στο πλαίσιο της ΔΔΟ... 

-Πρώτα και κύρια θα πω γι' αυτήν την πρόταση ότι έγινε με ένα τρόπο ανεύθυνο και πρόχειρο. Δεν γίνεται δύο ολόκληρους μήνες μετά που ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε γι' αυτήν την πρόταση στον κ. Τσαβούσογλου στην Νέα Υόρκη, να μην γνωρίζει ο ίδιος ποιο είναι το περιεχόμενο της πρότασής του. 
Αυτή την απάντηση λαμβάνουμε, όταν ρωτάμε ποιο είναι το περιεχόμενο. Αρχικά μας έλεγε ο κ. Αναστασιάδης ελάτε να συνδιαμορφώσουμε το περιεχόμενο. Στη συνέχεια μας είπε ότι ανέθεσε σε ξένους εμπειρογνώμονες να του καταθέσουν προτάσεις. Ερωτηματικά πολλά μας προκαλεί και το προφανές γεγονός πως συγχύζει τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, με τα όργανα τα οποία θα εφαρμόσουν αυτές τις εξουσίες και αρμοδιότητες. Είναι ένα πράγμα το τι λες, λοιπόν, και άλλο πως πράττεις. Εμείς επειδή έχουμε ακούσει τόσα πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια από τον κ. Αναστασιάδη όπου στην εξέλιξη τους διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ διαφορετική η πραγματικότητα, δεν έχουμε πλέον εμπιστοσύνη. Θέλουμε να δούμε στην πράξη τι θα υποστηρίξει. 

-Η ιδέα του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση εξουσιών, όπως αντιληφθήκαμε μέσα από τις δηλώσεις του, στοχεύει στο να ξεπεραστεί η θέση των τουρκοκυπρίων για μια ψήφο σε όλα τα θεσμικα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους; Θεωρείται ότι όντως μπορεί να ξεπεραστεί;  

-Ακριβώς εδώ βρίσκεται η μεγάλη σύγχυση. Ένα πράγμα είναι οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης -και αν θέλεις πραγματικά να τις αποκεντρώσεις είναι αυτές που πρέπει να συζητήσεις- και άλλο είναι τα όργανα τα οποία καλούνται να τις εφαρμόσουν. Είναι στα όργανα που οι τουρκοκύπριοι έχουν μια άποψη. Κάνω μια παρένθεση να πω το εξής: Είχαμε συμφωνήσει στο Μον Πελεράν 1 και πριν από το Μον Πελεράν 1, σε ποια όργανα οι τ/κ θα είχαν μία θετική ψήφο. Και δεν ήταν σε όλα, ήταν σε περιορισμένο αριθμό. Προέκυψαν κάποια όργανα λόγω της ένταξης μας στην Ε.Ε και οι τ/κ στο Μον Πελεράν είπαν να συζητήσουμε και γι' αυτά. Συζητήσαμε εκεί και συμφωνήσαμε και γι' αυτά. Είναι με την επιστροφή στην Κύπρο, με τον τρόπο που έφυγε θυμάστε ο κ. Αναστασιάδης από το Μον Πελεράν 1, που  ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης είπαν ότι αυτά δεν μας δεσμεύουν πλέον, και έτσι προέκυψε το πρόβλημα. Εμείς θεωρούμε ότι το όλο ζήτημα πρέπει να προσεγγιστεί κάτω από το πρίσμα των τότε συζητήσεων και στη βάση επαρκών μηχανισμών επίλυσης των αδιεξόδων. Θεωρούμε ότι μπορούν να συμφωνηθούν. Με το να μεταφερθούν εξουσίες και αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση στις συνιστώσες οντότητες δεν επιλύει το πρόβλημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των τ/κ στη διακυβέρνηση. Πολύ περισσότερο βέβαια δεν επιλύει τα θέματα: των εγγυήσεων, του εδαφικού, του περιουσιακού και της ισότιμης μεταχείρισης των Ελλήνων και των Τούρκων πολιτών. Ως εκ τούτου ακόμη και να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα και να καταλήξουμε, θα πρέπει να επιστρέψουμε σε εκείνα τα οποία καταγράφονται στο πλαίσιο Γκουτέρες. Διερωτώμαι γιατί αυτός ο τακτικισμός από τον κ. Αναστασιάδη. Το μόνο που πέτυχε ήταν να αποπροσανατολίσει την συζήτηση και να μεταφερθεί αυτή σε θέματα, κατά την άποψη μας, υποδεέστερης σημασίας, ενώ την ίδια στιγμή να ροκανίζεται χρόνος. Το να συζητάμε για τον σύνδεσμο γεωπόνων, τον σύνδεσμο κτηνιάτρων η τον σύνδεσμο κομμωτών, τώρα ειλικρινα κάποιος σοβαρολογεί; Όταν λέει κάποιος αν υπάρχει πρόβλημα στον σύνδεσμο κομμωτών δεν θα λειτουργεί το κράτος; Είναι σοβαρές αυτές οι προσεγγίσεις; 

-Είπατε ότι υπήρξε σύγκλιση στο Μον Πελεράν 1 και πριν από αυτό για τη θετική ψήφο των τουρκοκύπριων.  Σε ποια όργανα και σε πόσα; 

-Τότε ήταν για 11 όργανα. Και επαναλαμβάνω δεν ήταν σε όλα τα όργανα!

 

Το θέμα του φυσικού αερίου είναι λυμένο

-Πώς σχολιάζεται το παράδειγμα του Προέδρου για το θέμα του αγωγού East-Med; Είχε αναπτύξει το επιχείρημα ότι στο ενδεχόμενο που η λύση δεν είναι λειτουργική, λόγω της μιας θετικής ψήφου που ζητεί η τουρκική πλευρά, ελλοχεύει ο κίνδυνος μη εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου. Και αυτό διότι είναι γνωστή η θέση της Άγκυρας και των τ/κ να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από την Τουρκία.

-Αυτό δείχνει την σύγχυση που υπάρχει στο μυαλό του κ. Αναστασιάδη. Υπάρχει σύγκλιση στο πως λειτουργεί το υπουργικό συμβούλιο και βέβαια υπάρχει σύγκλιση και στις εξουσίες και στις αρμοδιότητες. Ιδιαίτερα στα θέματα του φυσικού αερίου υπάρχουν οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ για τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των εσόδων από τους φυσικούς πόρους. Αυτό το θέμα είναι λυμένο. Είναι προφανές ότι ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να το επανανοίξει και μάλιστα με έναν τρόπο που στέλνει αρνητικά μήνυματα στους τ/κ, ότι ξέρετε δεν σας αναγνωρίζουμε ως ισότιμους, όχι ίσους αριθμητικά, αλλά ισότιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το χειρότερο απ’ όλα είναι άλλο. Ο κ. Αναστασιάδης στο μυαλό του έχει ακόμα την αντίληψη ότι όλοι οι τ/κ είναι το ίδιο και ότι όλοι μετά την λύση του Κυπριακού, θα στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Τουρκίας. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι όλοι οι τ/κ το ίδιο, όπως και δεν είναι όλοι οι ε/κ το ίδιο. Υπάρχει π.χ το ΕΛΑΜ που έχει μία προσέγγιση και υπάρχει και το ΑΚΕΛ που έχει μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Κάτι ανάλογο ισχύει και στην τ/κ κοινότητα. Υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να στηριχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αυτές οι δυνάμεις με τη λύση και τη διασταυρούμενη ψήφο θα ενισχυθούν και θεωρούμε ότι αυτές οι δυνάμεις είναι που θα συμμετέχουν και στη διακυβέρνηση του τόπου.

-Πιστεύετε ότι θέμα του φυσικού αερίου πρέπει να συζητηθεί στις συνομιλίες ή ότι πρέπει να είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων μετά τη λύση; Τι πρέπει να γίνει σήμερα;
 

-Αυτό το θέμα κατά την άποψη μας ήταν λυμένο με την σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ. Στις δύο συγκλίσεις στις οποίες προαναφέρθηκα. Εκείνο το οποίο χρειάζεται να γίνει σήμερα είναι να επιβεβαιώνουμε συνεχώς τη βούληση μας για λύση στο Κυπριακό, έτσι ώστε να αποφεύγεται η εντύπωση που υπάρχει σε μια μερίδα της διεθνούς κοινότητας ότι υπάρχουν ευθύνες και στη δική μας πλευρά για το αδιέξοδο που υπάρχει στο Κυπριακό. Με αυτό τον τρόπο νομίζω ότι θα θωρακίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και θα δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας σε όποιες επιθετικές και επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας. Αυτό χρειάζεται να κάνει ο κ. Αναστασιάδης και βέβαια πρέπει να επιβεβαιώνει συνεχώς τους τ/κ ότι αν συνεργαστούν και πετύχουμε τη λύση θα συμμετέχουν στην αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου. 

 

Πληροφορίες για ΝΑΤΟ ως εγγυήτρια δύναμη

-Σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι ο προσανατολισμός της Κύπρου θα πρέπει να είναι ο δυτικός κόσμος, υπήρξε έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ; Γιατί διαφωνείτε;

-Είναι η διαφορά στη φιλοσοφία. Εμείς διαχρονικά υποστηρίζουμε ότι η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι πολυδιάστατη και αυτή την πολιτική ακολούθησε και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος όταν κυβερνούσε την Κύπρο. Δεύτερον, έχουμε πλέον εμπειρίες. Ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι εκπόνησαν το σχέδιο συνωμοσίας ενάντια στην Κύπρο και στον Κυπριακό λαό; 

-Ποιοί το εκπόνησαν κ. Κυπριανού; 

-Στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ εκπονήθηκαν τα σχέδια για το δίδυμο έγκλημα του 1974. Αυτά είναι τεκμηριωμένα με έγγραφα τα οποία υπάρχουν και στο φάκελο της Κύπρου. Στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε ότι θα γίνει το προδοτικό πραξικόπημα από τη χούντα και την ΕΟΚΑ Β'. Στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε ότι θα ακολουθήσει η τουρκική εισβολή. Το ΝΑΤΟ ανέχθηκε αυτά τα πράγματα και στην συνέχεια στήριξε τις τουρκικές σχέσεις. Σήμερα θεωρεί η κυβέρνηση ότι ο κ. Τραμπ, θα στηρίξει τα δίκαια και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Αυτή η αντίληψη είναι η μεγαλύτερη τραγωδία κατά την άποψη μας. 

-Άρα διαφωνείτε και με την πρόσφατη Δήλωση Προθέσεων για συνεργασία Κύπρου- Αμερικής σε θέματα Ασφάλειας;

-Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Γιατί ακούγονται διάφορα σε επίπεδο πληροφοριών  αναφορικά με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Λέγεται ότι θα επιχειρήσουν να θέσουν ως εγγυήτρια δύναμη το ΝΑΤΟ. Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχτούμε ποτέ κάτι τέτοιο. Μας λένε ότι αυτό θα μας προστατεύσει. Καλά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος στο ΝΑΤΟ την προστάτευσε στα Ίμια ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα; Γιατί εμείς να θεωρούμε στη δική μας περίπτωση ότι θα μας προστατεύσει;
Επανέρχομαι όμως στον κ. Τραμπ. Καταλάβαμε μέχρι σήμερα ότι ο κ. Τραμπ λειτουργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση του τι είναι σωστό; ο κ. Τραμπ ξεκαθάρισε ότι το πρώτιστο που τον ενδιαφέρει είναι η Αμερική. Το σλόγκαν του είναι πρώτα η Αμερική. Κατά δεύτερον είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ποσώς ενδιαφέρεται για το διεθνές δίκαιο. Ποσώς ενδιαφέρεται για το τι είναι λογικό και σωστό. Είναι ένας άνθρωπος οποίος διακατέχεται από μία τάση να διαχειρίζεται τα ζητήματα κατά τρόπον απρόβλεπτο και με μία προσέγγιση εντελώς άδικη και ετεροβαρή. Να μου επιτρέψετε και εν πολλοίς ρατσιστική. Δεν νομίζω ότι τώρα εμείς πρέπει να επενδύσουμε στον κ. Τραμπ, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος ότι είναι ο μόνος που μπορεί να μας λύσει το Κυπριακό! Να μην ξεχνάμε ότι σε κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές στο Κυπριακό, η χώρα που μας στήριξε ήταν η Ρωσια. Και το έκανε με συνέπεια, ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η συνέπεια.

-Οι σχέσεις του ΑΚΕΛ με τη Ρωσία συνεχίσουν να είναι στο επίπεδο που γνωρίζαμε παλαιότερα και επί σοβιετικής ένωσης; Υπάρχουν ακόμη αυτοί οι ισχυροί δεσμοί ή πλέον οι επαφές σας περιορίζοντας σε επίπεδο πολιτικό και κομματικό όπως και με τις υπόλοιπες χώρες;

-Σίγουρα δεν είναι οι ίδιες οι σχέσεις που είχαμε επί σοβιετικής ένωσης είναι πολύ διαφορετικές. Είναι σχέσεις που έχουμε με όλες τις χώρες λαμβάνοντας υπόψη και το πώς τοποθετούνται βέβαια στο Κυπριακό. Επαναλαμβάνω η Ρωσία στηρίζει την Κύπρο με συνέπεια σε ό,τι αφορά και τις θέσεις της αλλά και το πλαίσιο λύσης. Αλίμονο λοιπόν εαν εγκαταλείψουμε αυτό το στήριγμα που έχουμε για το χατίρι μιας προσδοκίας ότι ένας απρόβλεπτο πολιτικός, όπως είναι ο Τραμπ, θα μας στηρίξει.

 

Προβληματισμός ΑΚΕΛ για σχέδιο Εστία 

-Το ΑΚΕΛ έχει εκφράσει προβληματισμό για το σχέδιο Εστία και το φορέα Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Η θέση του κόμματός σας είναι ότι το σχέδιο είναι αντιλαϊκό καθότι εξυπηρετει τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες. Την ίδια ώρα, όμως, δεν βοήθούνται και οι δανειολήπτες; Αν όχι ποιά η θέση σας, τι εισηγείστε; 

-Κατ' αρχάς να πω ότι δεν έχουμε το ολοκληρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης. Επίσης διεξάγεται μια συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όπου έχουν τεθεί διάφορα στοιχεία. Δεν είναι,όμως, μόνο το ΑΚΕΛ που υποστηρίζει ότι αυτό το σχέδιο εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες. Ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων ο κ. Θεοφάνους, με τον πλέον επίσημο τρόπο στη Βουλή είπε ότι αυτό το σχέδιο είναι απαράδεκτο, γιατί ουσιαστικά στηρίζει τις τράπεζες και όχι τους πολίτες που θα έπρεπε να στηρίξει. Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ο κ. Ιωάννου, λέει τα ίδια πράγματα και βέβαια και το ΑΚΕΛ. Ο λόγος είναι πολύ ξεκάθαρος. Οι πρόνοιες του σχεδίου για το ποιοί δικαιούνται να ενταχθούν στο σχέδιο Εστία είναι τέτοιες που κάθε άλλο παρά θα προστατεύσουν εκείνους που έχουν ανάγκη από τη στήριξη αυτού του σχεδίου. Γι' αυτό εμείς ανησυχούμε. Επαναλαμβάνω όταν θα έχουμε ενώπιον μας το σχέδιο θα τοποθετηθούμε. Έγιναν κάποιες διευκρινιστικές τοποθετήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αλλά αναμένουμε ολοκληρωμένο το σχέδιο.  

-Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ημερομηνία υποβολής αιτήσεων, ενώ ακόμη δεν έχετε ενώπιων σας το ολοκληρωμένο σχέδιο Εστία; 

-Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι προχωρεί μονομερώς η κυβέρνηση. Αυτό είναι αρνητικότατο γιατί δυστυχώς όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, η κυβέρνηση δε λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που διατυπώνονται από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων. Μας ανησυχεί και το γεγονός ότι πληροφορίες θέλουν στη εκπόνηση αυτού του σχεδίου συμμετείχαν και οι τράπεζες. Όλα αυτά τα πράγματα συνηγορούν ότι χρειάζεται να συζητηθεί πολύ πιο επισταμένα αυτό το σχέδιο.

 

Το Ιανουάριο η κατάρτιση ευρωψηφοδελτίου ΑΚΕΛ

-Πότε να αναμένουμε κατάρτιση του ψηφοδελτίου του κόμματός σας για τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαϊου; Έχετε διαβουλευφθεί με συγκεκριμένα άτομα; 

-Έχουμε καθορίσει ότι πριν το τέλος του Ιανουαρίου θα έχουμε ολοκληρώσει τις συζητήσεις και ενδεχομένως να δώσουμε και στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο μας. Δεν έχουμε ακόμη προχωρήσουμε σε επαφές με κανέναν. Αυτή την στιγμή διεξάγεται η συζήτηση στις κομματικές οργανώσεις. Θα έρθουν οι προτάσεις κοντά μας, θα τις αξιολογήσουμε, θα γίνουν οι απαραίτητες επαφές και θα αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε. 

-Στο ψηφοδέλτιο θα συμπεριληφθεί και ένας Τουρκοκύπριος, όπως θέλουν οι πληροφορίες; 

-Ναι υπάρχει η πρόθεση να συμπεριληφθεί και Τ/κ στο ψηφοδέλτιο μας, όμως θα λάβουμε υπόψη μας διάφορους παράγοντες και θα αποφασίσουμε.

-Πολλά λέγονται για τη διαδοχή σας. Το εκλογικό συνέδριο του κόμματος σας είναι προγραμματισμένο για το 2020. Θα επαναδιεκδικήσεται τη θέση του Γ.Γ της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ; 

-Πριν από το 2020 έχουμε τις ευρωεκλογές! Περιμένετε να τελειώσουν οι Ευρωεκλογές και όταν τελειώσουν θα αρχίσουμε να συζητάμε για το εκλογικό μας συνέδριο.
 

Σκεύη Σταύρου