Για ακριβά γούστα το κυνήγι: Άδεια, όπλο, άρβυλα, & μάσκα

Ποιο το κόστος για αγορά όπλου και εξαρτήσεων, για έκδοση άδειας κυνηγίου, κ.ά.

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Και έφτασε η πολυπόθητη (για κάποιους), πρώτη ημέρα του κυνηγιού η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για το 2020-2021.

Σήμερα Κυριακή 1η Νοεμβρίου, 45.000 περίπου κυνηγοί αναμένεται να βάλουν την παραλλαγή, τα άρβυλα και το γιλέκο τους, να επιβιβάσουν τα σκυλιά συνοδούς τους που εκπαιδεύουν τόσο καιρό και το κυνηγετικό τους όπλο (απαραίτητο) στο αγροτικό ή άλλο όχημα που είναι ιδανικό για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και να μεταβούν στις επιτρεπόμενες κυνηγετικές περιοχές για να κυνηγήσουν και να απολαύσουν αυτό το χόμπι/άθλημα. 

Η πρώτη Κυριακή του κυνηγιού εν καιρώ πανδημίας
Εν τω μεταξύ ο αριθμός των κυνηγών που ανανέωσαν την άδεια τους φέτος είναι αισθητά μειωμένος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλα Προδρόμου, ο οποίος μας επεσήμανε ότι πέρσι είχαν ανανεώσει γύρω στις 55 χιλιάδες κυνηγοί την άδεια τους.

Η δυσαρέσκεια των κυνηγών για τη διαχείριση που έγινε με τα διατάγματα για την διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό και με άλλα κυνηγετικά προβλήματα, αρκετοί κυνηγοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την ενασχόληση τους αυτή, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι με το Διάταγμα που είναι σε ισχύ από την 23η Οκτωβρίου, απαγορεύεται για Λεμεσό και Πάφο η κυκλοφορία για τις ώρες 23:00 – 5:00 μέχρι την 9η Νοεμβρίου.

Μετά όμως από ενστάσεις των κυνηγών και κατόπιν αιτήματος που υπέβαλαν οι οργανωμένοι κυνηγοί δια του Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Κυνηγιού και Άγριας Ζωής κ. Αντώνη  Κακουλλή, το οποίο έγινε δεκτό, αφού κρίθηκε ότι δεν διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία, οι κυνηγοί θεωρούνται εξαίρεση του Διατάγματος και μπορούν να κυκλοφορούν από τις 3 το πρωί για της μέρες κυνηγίου (1/11, 4/11 και 8/11), προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβασή τους με ασφάλεια στις επιτρεπόμενες κυνηγετικές περιοχές.

>>>Διαβάστε το Διάταγμα εδώ<<<

Μάσκα
Όσον αφορά την χρήση μάσκας, το Υπουργείο Υγείας με σχετικό Διάταγμα αναφέρει ότι σε περίπτωση που στο ίδιο όχημα θα μεταβαίνουν άτομα διαφορετικών νοικοκυριών στο ίδιο όχημα, όλοι επιβαίνοντες θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν προστατευτική μάσκα.

Επιπλέον, επειδή το κυνήγι θεωρείται σωματική δραστηριότητα, στους χώρους κυνηγιού, η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική.

>>>Διαβάστε το Διάταγμα εδώ<<<

νεαπολισ

Πόσο στοιχίζει να είσαι κυνηγός
Η Brief εξ αφορμής της πρώτης μέρας κυνηγιού και τα ζητήματα που προέκυψαν με την απαγόρευση κυκλοφορίας και τη χρήση μάσκας κατά την ώρα κυνηγιού, την εβδομάδα που μας πέρασε, έψαξε και συνέλεξε όλα τα στοιχεία για το τι χρειάζεται κάποιος για να κυνηγήσει, τηρώντας τους κανονισμούς, τις νομοθεσίες αλλά και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και συμπεραίνει ότι, θέλει λεφτά και πάθος το χόμπι του κυνηγού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Brief, το μέσο κόστος για ένα νέο κυνηγό ανέρχεται στα 1.400 ευρώ! Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται σίγουρα ένα καλό όπλο, εξαρτήσεις, φυσίγγια αλλά και το κόστος έκδοσης άδειας κυνηγίου.

Αν ο επίδοξος κυνηγός επιλέξει να έχει και σκύλο συνοδο, θα πρέπει να προσθέσει ακόμη €500 περίπου πέραν της άδειας για σκύλο.

Την ίδια ώρα για ένα κυνηγό που είναι «παλιός» στο χώρο, το μέσο κόστος  για όλη την κυνηγετική περίοδο, ανέρχεται στα  €1.862 στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα €77 (η άδεια κυνηγού), €40 για τα καύσιμα x 17 εξορμήσεις, €50 για φυσίγγια x 17 εξορμήσεις, €15 (καφές, σνακ, μάσκα) x 17 εξορμήσεις.

Εν αρχή ην... η άδεια κυνηγιού!
Ο κάθε κυνηγός για να μπορέσει να κυνηγήσει, σύμφωνα με τις πρόνοιες τις νομοθεσίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2017, πρέπει να έχει άδεια κυνηγιού.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα βήματα ή χρήματα μέχρι την απόκτηση της άδειας
1/ Για να αποκτήσει κάποιος την άδεια αυτή πρέπει να καταβάλει το ποσό των 90 ευρώ για την αίτηση απόκτησης πρώτης άδειας κυνηγίου.
2/ Μετά καλείται να παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων και να παρακαθίσει σε γραπτή εξέταση τα οποία παρέχει η υπηρεσία Θήρας 
3/ Όταν ο ενδιαφερόμενος περάσει την σχετική εξέταση θα πρέπει να αποκτήσει άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου.
Η άδεια αυτή παραχωρείται από την αστυνομική διεύθυνση της πόλης διαμονής του κατόχου, αφού πρώτα πληρωθεί το ποσό των 40 ευρώ
4/ Σε αυτό το σημείο ο μελλοντικός κυνηγός θα πρέπει να αγοράσει το δικό του κυνηγετικό όπλο, καινούργιο ή μεταχειρισμένο (το κόστος θα παρατεθεί πιο κάτω) και να πληρώσει 20 ευρώ για να γίνει η εγγραφή του στο όνομά του.
5/ Τέλος, για να ολοκληρωθεί το τρίπτυχο,  άδεια κυνηγιού,  άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου,  ετήσια άδεια για κυνήγι, καλείται ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει το ποσό των 77 ευρώ.

Κυνηγετικά Σκυλιά / Συνοδοί
Οι κυνηγετικοί σκύλοι που συνοδεύουν τους κατόχους άδειας κυνηγίου πρέπει να φέρουν σήμανση (microchip). Υπενθυμίζεται ότι η σήμανση στοιχίζει  20-25 ευρώ για κάθε σκύλο.

Θυμίζουμε ότι με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρσι, σε κυνήγι λαγού, πέρδικας και φραγκολίνας επιτρέπεται οι κυνηγοί να έχουν μαζί τους μέχρι 4 σκύλους. Για άλλες περιπτώσεις αλλάζουν τα δεδομένα και επιτρέπεται μόνος ένας σκύλος ειδικός για κάθε περίπτωση. Π.χ. Για μπεκάτσα επιτρέπεται μόνο ένας σκύλος δείκτης. Για κυνήγι τζίκλας και τραχήλας μόνο ένας σκύλος επαναφοράς.

Δ

Εν τω μεταξύ, για κάθε σκύλο που έχεις μαζί σου, πληρώνεις ακόμη 10 ευρώ.

Ποικιλία τιμών στα όπλα / φυσίγγια / ρουχισμό
Για να κοστολογήσουμε το κυνήγι σε όλο του το φάσμα, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλα Προδρόμο.

Του ζητήσαμε να μας δώσει μια εικόνα σε αριθμούς για τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά για τα βασικά χρειαζούμενα του κυνηγού.

Κυνηγετικό όπλο: Οι τιμές για ένα καλό μεταχειρισμένο ξεκινούν από 700-800 ευρώ / για ένα καινούργιο κυνηγετικό όπλο οι τιμές ξεκινάνε από 1200 ευρώ, με το ακριβότερο να φτάνει και μέχρι τις 9000 ευρώ.

Άρβυλα: Τα υποδήματα πρέπει να παρέχουν ασφάλεια για τον κυνηγό. Συγκεκριμένα να μην ιδρώνουν τα πόδια τους γιατί αυτό δημιουργεί άλλους κινδύνους και να είναι και αδιάβροχα για τις βροχές. Συνεπώς ένα καλό ζευγάρι άρβυλων ξεκινά από 120 ευρώ και ανεβαίνει, αναλόγως της προτίμησης.

Γιλέκο πορτοκαλί: Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 30-40 ευρώ

τ

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει νομοθεσίας, οι κυνηγοί και τα άτομα που τους συνοδεύουν πρέπει να φέρουν καπέλο σε χρώμα «κυνηγετικό πορτοκαλί» ή τουλάχιστο 30% της εξωτερικής ενδυμασίας τους είναι καλυμμένο με το «κυνηγετικό πορτοκαλί», είτε είναι παντελόνι, μπλούζα, καπέλο κλπ.

Φυσίγγια: Όσον αφορά τα φυσίγγια, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, το κόστος είναι ανάλογο με το είδος των φυσιγγίων / θήραμα. 

Μάλιστα όπως ανέφερε στην Brief, τα φυσίγγια για τον λαγό και τα μεγάλα θηράματα, κοστολογούνται σχεδόν 1 ευρώ το καθένα, π.χ για ένα κουτί των 20 φυσιγγίων το κόστος είναι γύρω στα 21-22 ευρώ. 

Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι αγοράζουν ένα με δύο πακέτα και αφού κάνουν τους υπολογισμούς τους στις πρώτες εξορμήσεις, εφόσον χρειαστεί προμηθεύονται φυσίγγια και αργότερα.

Κυνηγετικός Σκύλος: Πέραν της απόκτησης του σκύλου και της σήμανσης του (microchip) που στοιχίζει γύρω στα 20-25 ευρώ, ο κυνηγός πρέπει να καλύψει ολόχρονα τα έξοδα σε ζωοτροφές αλλά και εμβόλια των σκύλων αλλά και για την εκπαίδευση τους.

Για παράδειγμα, όπως δήλωσε στην Brief ο κ. Προδρόμου, η μέση τιμή για να πάρεις το σκύλο σου σε ένα εκπαιδευτήριο ξεκινάει στα 120 – 180 ευρώ.

Ο λόγος που παίρνει κάποιος το σκύλο του σε εκπαιδευτήριο είναι επειδή είναι πολύ περιορισμένοι οι επιτρεπόμενοι χώροι για να εκπαιδεύσουν τον σκύλο τους, ειδικά μετά τον Ιανουάριο, σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Υπενθυμίζεται ότι η νόμιμη εκπαίδευση σκύλων επιτρέπεται από την 15η Ιουλίου μέχρι μια εβδομάδα πριν την έναρξη του κυνηγιού, ενώ το υπόλοιπο διάστημα επιτρέπεται σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Βαριά πρόστιμα
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως, εάν ένας κυνηγός δεν τηρήσει πιστά τα όσα προνοεί η νομοθεσία, θα κληθεί να πληρώσει πολύ βαριά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιου του 2017, τα συνήθη αδικήματα που παρουσιάζονται κατά την εν λόγω περίοδο κυνηγίου δηλαδή το κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, τιμωρούνται με εξώδικο πρόστιμο που αρχίζει από τα €2.000 και αυξάνεται αναλόγως της έκτασης του αδικήματος καθώς και του συνδυασμού τους με άλλα αδικήματα. 

Παράλληλα το εξώδικο πρόστιμο για τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας, τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο €25.000.

Επίσης με σχετική νομοθεσία έχει καθοριστεί όπως στην άδεια κυνηγιού να αναγράφεται η ποσότητα των σκύλων συνοδών για τους οποίους έχεις τα απαραίτητα έγγραφα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ποινές για σκύλους που δεν θα έχουν σήμανση θα είναι 200 ευρώ για κάθε σκύλο. 

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι για Λεμεσό και Πάφο για όσους έχουν ανανεώσει την άδεια κυνηγιού τους, ισχύει το Διάταγμα που απαγορεύει την κυκλοφορία 23:00-3:00, για της μέρες κυνηγίου (1/11, 4/11 και 8/11), και στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο €300. 

ι

 

Ξένια Προδρόμου
 
1625