Γιάννης Τιρκίδης: «Χαμηλή η ολική ζήτηση στην οικονομία»

Τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά λόγω της απουσίας πληθωριστικών πιέσεων 
  • Οι Κεντρικές Τράπεζες διατηρούν τα πραγματικά επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα 

ΓΡΑΦΕΙ Η
ΧΡΥΣΩ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

O Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών της Τράπεζας Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης σε δηλώσεις του στη Brief εξηγεί γιατί τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και γιατί επικρατούν ακόμα αποπληθωριστικές τάσεις. 

Όπως αναφέρει «τα ονομαστικά επιτόκια είναι το άθροισμα των πραγματικών επιτοκίων και του πληθωρισμού. Τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά λόγω της απουσίας πληθωριστικών πιέσεων και της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν πολιτικές πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή αγοράζουν οι ίδιες κρατικά και άλλα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Με τον τρόπο αυτό διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά μειώνοντας την προσφορά ομολόγων και διατηρούν τα πραγματικά επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα», διευκρινίζει. 

Ο κ. Τιρκίδης επισημαίνει στη συνέχεια πως «η σημαντική ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε μέσω του τραπεζικού συστήματος, να χρηματοδοτήσει την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η συνακόλουθη αύξηση της ολικής ζήτησης στην οικονομία θα οδηγούσε δυνητικά σε πληθωριστικές πιέσεις και συνεπώς σε ψηλότερα επιτόκια γιατί τα επιτόκια πάντοτε αντανακλούν τον πραγματικό και προσδοκώμενο πληθωρισμό. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Τουναντίον, επικρατούν αποπληθωριστικές πιέσεις». 

Χαμηλή ζήτηση
Σε ερώτησή μας γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο εξηγεί: «Πρώτον η ολική ζήτηση στην οικονομία παραμένει χαμηλή γιατί, παρά την υπερβάλλουσα ρευστότητα, η πιστωτική επέκταση είναι περιορισμένη λόγω χαμηλής αποτελεσματικής ζήτησης για δάνεια. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες περιορίζονται από ήδη υπάρχοντα ψηλά χρέη. Ειδικότερα στην περίπτωση των καταναλωτών η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια περιορίζεται λόγω των περιορισμένων αποδοχών τους και της οικονομικής αβεβαιότητας. Η εισοδηματική και οικονομική ανισότητα, η οποία αυξάνεται για περισσότερο από τρεις δεκαετίας τώρα, περιορίζει την αποτελεσματική ζήτηση».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Ο κ. Τιρκίδης παραθέτει επίσης ακόμη έναν λόγο για τον οποίο επικρατούν ακόμα αποπληθωριστικές τάσεις: «Σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών υπερβαίνει τη ζήτηση, γιατί στις αναπτυσσόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, η ροπή προς κατανάλωση στις εγχώριες οικονομίες τους, για πολλούς λόγους, είναι πολύ χαμηλή. Αυτό επιτρέπει τη διοχέτευση περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών μέσω των εξαγωγών τους, αυξάνοντας την προσφορά αυτών των αγαθών και υπηρεσιών στις υπόλοιπες χώρες». 

Χρύσω Αντωνιάδου